^
A
A
A

Het kabinet introduceert een nieuw systeem voor de uitgifte van gratis medicijnen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

17 November 2016, 09:00

Nu in Oekraïne krijgen patiënten met chronische ziekten (astma, hypertensie, enz.) Een recept voor het verkrijgen van de benodigde medicijnen in de apotheek (gratis of met korting). Het kabinet van ministers is voornemens dit systeem vanaf volgend jaar te wijzigen en een terugbetalingsprogramma te starten. Uiteraard zijn er enkele risico's voor het nieuwe systeem voor het verkrijgen van medicijnen, in de eerste plaats voor corruptie, wanneer een medicijn twee keer wordt betaald. Het kan ook de kwaliteit beïnvloeden - artsen kunnen Oekraïense analogen voorschrijven in plaats van buitenlandse medicijnen om geld te besparen.

Het belangrijkste verschil tussen reimburvatie en het huidige systeem is de beperkte lijst van medicijnen voor artsen die aan patiënten worden gegeven - vanaf volgend jaar worden alleen de geneesmiddelen aanbevolen door het kabinet van ministers uitgegeven.

De lijst met geneesmiddelen zal aan het begin van het jaar worden opgesteld, er wordt verondersteld dat er 22 geneesmiddelen in zullen zitten en deze lijst zal gedurende het jaar niet worden herzien.

Enkele jaren geleden werd al een soortgelijk programma geïntroduceerd voor patiënten met hypertensie, die een recept voorschreven en een medicijn voor hem werd gegeven in de apotheek. Voor alle uitgegeven medicijnen kreeg de apotheek een vergoeding.

Volgend jaar worden de lokale apotheken gecompenseerd door lokale gezondheidsafdelingen. Volgens het voormalig hoofd van het ministerie van Volksgezondheid, Oleg Musia, en nu lid van het Gezondheidscomité van de Verchovna Rada, zal het nieuwe principe van geneesmiddelenuitgifte aan chronische patiënten ons land dichter bij verzekeringsgeneeskunde brengen.

Nu reimburnatsii programma loopt nog worden afgerond, zoals opgemerkt door Alexander Yabchanka deskundige BP intensive care hervormingspakket, is nu precies bekend welke drugs zal worden gegeven aan patiënten, en welke apotheken zullen deelnemen aan het programma, en om diverse manipulaties te voorkomen beter raden aan om de werkzame stof in plaats van specifieke medicijnen.

De kwestie van overschakelen naar goedkope analogen van buitenlandse drugs blijft een open vraag. In april van dit jaar werd een soortgelijk programma gelanceerd voor patiënten met diabetes die werden aanbevolen om over te schakelen op Oekraïense insuline, maar velen vinden het minder kwalitatief.

Yabchanka uitte ook zijn bezorgdheid over de verkoop van drugs, wanneer apothekers hen fictieve recepten kunnen geven en een vergoeding voor hen kunnen krijgen, en dan weer tegen normale prijzen kunnen verkopen. In dit geval zou een enkel patiëntenregister kunnen helpen, maar nu zijn er zelfs geen globale ontwikkelingen van dit document.

Volgens Oleg Musiya zal vergoeding corruptie voorkomen, omdat er geen tussenpersonen zijn tussen farmaceutische bedrijven en patiënten.

Maar geneesmiddelen worden niet gratis aan alle patiënten gegeven, het kabinet heeft vastgesteld dat de volledige of gedeeltelijke vergoeding van de kosten van geneesmiddelen afhangt van de sociale status van de patiënt. Het is bijvoorbeeld gepland om drugs te geven aan veteranen, slachtoffers van Tsjernobyl en invaliden gratis, de korting wordt toegekend aan kinderen jonger dan 17 jaar.

Het is vermeldenswaard dat patiënten in de praktijk verschillende onplezierige problemen ondervinden wanneer zij medicatie ontvangen. Volgens de patiënten zelf moet de behandeling van hypertensie consistent zijn, het is noodzakelijk om bepaalde medicijnen te nemen en ze moeten afzonderlijk worden geselecteerd. Vaak zijn geen dure analogen van binnenlandse producenten volledig ineffectief.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.