^
A
A
A

Het gezondheidssysteem in Oekraïne wordt als moreel verouderd beschouwd

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

21 April 2017, 09:00

De experts van de Wereldbank, een organisatie die een bijdrage moet leveren aan het algemeen welzijn van de wereldbevolking, schatten het Oekraïense gezondheidszorgsysteem als moreel verouderd. Volgens de statistieken is de gemiddelde levensverwachting van mensen in Oekraïne vandaag 71 jaar - en dit is een tiental jaar minder dan in de meeste Europese landen.

Specialisten letten erop dat het de verouderde gezondheidsprincipes zijn en zij zijn de redenen voor de onbevredigende staat van de volksgezondheid in het land. De financiering van de geneeskunde is onjuist en inefficiënt uitgevoerd, wat lange tijd radicale hervormingen vereist. Dergelijke conclusies zijn gemaakt door deskundigen op het thematische adres van de Wereldbank.

"De systeemprincipes van de Oekraïense gezondheidszorg veranderden praktisch niet, zelfs niet vanaf de periode van het bestaan van de Sovjet-Unie - in die jaren werd de hoofdrichting van de geneeskunde beschouwd als episodische therapie van exacerbaties en acute aandoeningen", aldus de hogere voorziening. Bedenk dat het Sovjet-systeem van medische zorg gebaseerd was op het welbekende schema van Semashko, dat oorspronkelijk het verstrekken van gratis medische zorg aan iedereen in nood betekende. Vroeger werd zo'n plan de beste van Europa genoemd, maar tot nu toe is er in Oekraïne weinig meer over.

Deskundigen stellen dat het sterftecijfer van vertegenwoordigers van de volwassen bevolking van Oekraïne tegenwoordig veel hoger ligt dan het Europese percentage - met 65%. Van dit aantal komt niet minder dan 80% van de sterfgevallen voor bij patiënten met ziekten van het cardiovasculaire systeem en met kwaadaardige tumoren.

Tenminste een kwart van de volwassen vertegenwoordigers van de natie - van 18 tot 65 jaar - heeft chronische pathologieën en 6-8% heeft tegelijkertijd last van drie of meer chronische ziekten.

Deskundigen zijn er zeker van dat de doordachte hervorming van de geneeskunde nu heel belangrijk is, zowel voor de gezondheid van de inwoners van Oekraïne als voor de verdere economische groei in het land: de onbevredigende kwaliteit van de gezondheid van mensen heeft rechtstreeks invloed op de vermindering van productiviteit en efficiëntie.

Volgens de informatie die is verkregen als resultaat van het onderzoek, kan een verhoging van de algemene levensverwachting van slechts 1 jaar het BBP per persoon met ongeveer 4% verhogen.

Volgens de Wereldbank moet de hervorming van de geneeskunde in Oekraïne met spoed worden uitgevoerd. Allereerst moet u letten op de financiële kant van het probleem. Er doen zich echter meteen heel wat moeilijkheden voor, en in de eerste plaats in de Oekraïense wetgeving. Door wereldwijde aanpassingen aan het gezondheidsbeschermingssysteem aan te brengen, moeten de relevante wetten van tevoren worden voorbereid - in feite op het moment dat de wet voorschrijft dat het medicijn in het land sociaal georiënteerd is.

Bovendien is er nog een "maar": de Oekraïners zelf zijn niet erg optimistisch over eventuele veranderingen in de gezondheidszorg, en eventuele innovaties van het ministerie van Volksgezondheid veroorzaken paniek bij veel Oekraïners. Daarom blijft dit probleem tot op heden nog steeds geen definitieve oplossing.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.