^
A
A
A

Europa is 100% vrij van malaria

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.05.2018
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

19 May 2016, 11:00

Op 25 april werd de Wereldmalariadag gevierd en aan de vooravond van de feestdag, die aankondigde dat malaria in Europa volledig is geëlimineerd. Gevallen van nieuwe ziekten in Europa in 20 jaar zijn aanzienlijk afgenomen en voor vandaag hebben de artsen geen nieuw geval van malaria in Europa geregistreerd.

Volgens het hoofd van het Regionaal Bureau van de WHO voor Europa is deze prestatie een belangrijke fase in de geschiedenis van de volksgezondheid, alle Europese leiders hebben hier veel moeite in gestoken en vandaag kunnen we veilig een volledige overwinning op malaria in Europa vieren. Je kunt je echter niet ontspannen, omdat er op deze planeet nog steeds landen zijn waar deze ziekte wijdverspreid is en toeristen weer malaria naar Europa kunnen brengen , wat het begin van een nieuwe epidemie zal zijn.

Tijdens de lange reis om Europa van malaria te bevrijden, speelde de in 2005 aangenomen Tashkent-verklaring een belangrijke rol. Het was deze verklaring die de basis werd voor een nieuwe manier om malaria in Europa uit te bannen (de WHO was van plan Europa tegen 2015 te bevrijden van de ziekte). Alle landen die door dit probleem werden getroffen, gebruikten de verklaring als een referentiepunt en nu zijn lokale infecties, dankzij goed gecoördineerd werk en duidelijke acties van alle Europese regio's, tot nul teruggevallen.

Alle landen toonden een sterke politieke betrokkenheid, deden inspanningen om epidemieën van gevallen van malaria te identificeren en te introduceren, introduceerden nieuwe methoden om de muggen van de ziekte te bestrijden en informeerden burgers uit de risicozone, actieve steun werd geboden door lokale gemeenschappen.

Verkrijgen van de officiële status van een regio zonder malaria als het land de afgelopen 3 jaar geen enkel nieuw geval van malaria heeft ontdekt.

Nu, na analyse van de situatie, wordt de Europese regio erkend als vrij van malaria, maar het hoofd van de afdeling besmettelijke ziekten van de WHO benadrukte dat het onmogelijk is om de aandacht te verzwakken. Zolang malaria in de wereld overblijft, blijft het risico van een nieuwe golf van infectie in Europa vrij hoog en als Europese landen niet waakzaam zijn en snel reageren, kan zelfs één persoon, een malaria-patiënt, een nieuwe golf van infectie provoceren.

In Ashgabat deze zomer, is de WHO van plan een vergadering bijeen te roepen waarin kwesties met betrekking tot een mogelijke re-epidemie van malaria in Europa worden besproken. Vermoedelijk zal de bijeenkomst worden bijgewoond door vertegenwoordigers van landen met een hoog risico op terugkeer van de ziekte.

WHO, om de terugkeer van malaria naar Europa te voorkomen, roept alle landen op om hetzelfde niveau van toewijding aan de gemeenschappelijke zaak te behouden, om door te gaan met het uitvoeren van tijdige tests en de behandeling van de gedetecteerde gevallen van de ziekte. Het is ook belangrijk om te begrijpen op welke manieren de ziekte kan terugkeren naar Europa, evenals de daaraan verbonden risico's. Elke Europese regio moet voorbereid zijn op gevallen van hervatting van de ziekte en onmiddellijk actie ondernemen in dit verband.  

Het is vermeldenswaard dat de uitkomst van de bijeenkomst de basis zal vormen voor een strategie om de herverdeling van malaria in Europa te voorkomen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.