^

Gezondheid

Tsiprolet met cystitis

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 10.08.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Ontsteking van de blaas treedt in de regel op als gevolg van het binnendringen van bacteriën erin, daarom worden antibacteriële middelen gebruikt om het te behandelen, waaronder Ciprolet voorgeschreven voor cystitis.

Andere handelsnamen voor dit medicijn, dat wil zeggen synoniemen: Ciprofloxacine, Cipro, Cipriol, Ciprolac, C-phlox, Ciprinol, Cifran, Medociprin, enz. Enzovoort.

Indicaties Tsiprolet met cystitis

Rekening houdend met een vrij breed scala van bacteriedodende effecten van Ciprolet op aerobe gramnegatieve en grampositieve bacteriën, omvatten indicaties voor het gebruik ervan infectieuze (bacteriële) ontsteking van de ogen, KNO-organen en ademhalingsorganen, het urogenitale systeem, darmen, abdominale organen en het kleine bekken, osteo-articulaire infectieziekten evenals bacteriëmie, bacteriurie en primaire sepsis. [1]

Kan Tsiprolet worden gebruikt voor blaasontsteking? De doelmatigheid van het gebruik van dit antibacteriële middel wordt bepaald door de behandelend arts - op basis van de resultaten van een microbiologisch onderzoek (bakposev) van urine, dat de identificatie van de ziekteverwekker garandeert. Antimicrobiële middelen van de fluorochinolongroep van de II-generatie, waaronder de werkzame stof van Tsiprolet - ciprofloxacinehydrochloride, worden niet gebruikt voor de empirische behandeling van cystitis, maar worden gebruikt wanneer andere antibiotica niet effectief genoeg zijn.

Bovendien is antibiotische therapie niet geïndiceerd voor interstitiële, door geneesmiddelen geïnduceerde stralingsontsteking van de blaas, evenals cystitis die optreedt bij andere ziekten (diabetes, nefrolithiasis, ruggenmergletsel).

Lees -  Antibiotica voor blaasontsteking . [2], [3]

Ciprolet voor cystitis bij vrouwen wordt onder dezelfde voorwaarden voorgeschreven, aangezien in bijna 80% van de gevallen van ontsteking van de blaas en de urinewegen wordt veroorzaakt door bacteriën uit de darmen en de lagere urinewegen, aangezien het vrouwelijke genitale gebied vaak bacteriën bevat die kunnen blaasontsteking veroorzaken. Urologen verwijzen naar de veroorzakers van cystitis E. Coli - de bacterie Escherichia coli, evenals Enterobacter cloacae, Klebsiella spp., Proteus spp., Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus saprophyticus.

Vrijgaveformulier

Tsiprolet is verkrijgbaar in de vorm van tabletten (elk 0,25 en 0,5 g), oplossing voor infusie (in flacons van 100 ml), oogdruppels (in flacons van 5 ml).

Farmacodynamiek

De werkzame stof van het geneesmiddel Ciprolet is een synthetisch antibioticum van de tweede generatie fluorchinolongroep ciprofloxacine (in de vorm van hydrochloride), een bicyclisch gefluoreerd derivaat van chinolinecarbonzuur.

De basis van zijn farmacologische werking, die leidt tot de dood van pathogenen (bactericide effect), is het vermogen om topo-isomerase-enzymen van bacteriële cellen specifiek onomkeerbaar te onderdrukken (DNA-topoisomerasen II en IV), die zorgen voor hun DNA-replicatie, eiwitsynthese en reproductie door divisie.

Farmacokinetiek

Na orale toediening van Ciprolet wordt ciprofloxacinehydrochloride snel geabsorbeerd uit het maagdarmkanaal en bereikt het piekplasmaspiegels in één tot anderhalf uur. De binding aan bloedalbumine is niet hoger dan 30%, hoewel het gemiddelde niveau van biologische beschikbaarheid 70% is.

Ciprofloxacinehydrochloride zakt in bijna alle weefsels en lichaamsvloeistoffen en overwint de bloed-hersenbarrière; interstitiële concentratie is hoger dan in het bloed en blijft 10-12 uur op een hoog niveau.

De halfwaardetijd in plasma duurt 3-5 uur; Het wordt voornamelijk door de nieren (in onveranderde vorm) en via de darmen uit het lichaam uitgescheiden.

Dosering en toediening

Hoe wordt Ciprolet ingenomen met cystitis? Cirolet-tabletten worden oraal ingenomen voor de maaltijd met water. Een enkele dosis van het medicijn is één tablet van 0,25 g, twee tabletten worden gedurende de dag ingenomen (met een interval van 12 uur).

Hoeveel Ciprolet drinken met blaasontsteking? De duur van het medicijn wordt bepaald door de arts - volgens de resultaten van de urinecultuur. De standaard behandelingskuur is vijf tot zeven dagen.

 • Aanvraag voor kinderen

In verband met het bestaan van een dreigende verminderde ontwikkeling van gewrichtskraakbeenweefsel, zijn antibacteriële middelen van fluorochinolon gecontra-indiceerd voor kinderen en adolescenten jonger dan 18 jaar.

Gebruik Tsiprolet met cystitis tijdens zwangerschap

Het is niet toegestaan om antibiotica van de fluorochinolongroep te gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding, inclusief Tsiprolet en zijn synoniemen die ciprofloxacinehydrochloride bevatten.

Contra

Tsiprolet voor cystitis wordt niet gebruikt als de geschiedenis van de patiënt het volgende omvat:

 • individuele overgevoeligheid voor fluoroquinolonen;
 • convulsiesyndroom;
 • aandoeningen van de cerebrale circulatie;
 • ernstige nierinsufficiëntie en/of ernstige stoornis van leverenzymen;
 • hemolytische anemie met een tekort aan het enzym glucose-6-fosfaatdehydrogenase;
 • ontsteking en dystrofische veranderingen in pezen.

Bijwerkingen Tsiprolet met cystitis

Het gebruik van Ciprolet kan bijwerkingen veroorzaken in de vorm van:

 • misselijkheid, braken, buikpijn, winderigheid en diarree;
 • hoofdpijn, duizeligheid en verhoogde intracraniale druk;
 • slaapstoornissen, angst, algemene depressie, tremor; verminderde aandacht, gezichtsscherpte en gehoor, evenals verminderde smaak en geur;
 • tachycardie en hartritmestoornissen;
 • jeukende huid en allergische huiduitslag, overgevoeligheid voor ultraviolette straling;
 • afname van het aantal leukocyten, granulocyten en bloedplaatjes in het bloed;
 • verzwakking en schending van de integriteit van de pezen;
 • het verschijnen van bloed-, eiwit-, calciumoxalaatkristallen in de urine;
 • plasstoornissen met schade aan de nierglomeruli.

Overdose

Een overdosis Ciprolet leidt tot een toename van de gastro-intestinale bijwerkingen, evenals tot het optreden van convulsies en neurotische symptomen. Er is geen specifiek tegengif; individuele symptomen worden behandeld.

Interacties met andere geneesmiddelen

In de instructies voor Tsiprolet worden de volgende interacties met andere geneesmiddelen opgemerkt:

 • Tsiprolet wordt niet gelijktijdig ingenomen met antacida, theofylline, santuril (probenecide), antituberculose-antibioticum rifampicine, selectief immunosuppressivum ciclosporine, indirect anticoagulans warfarine;
 • het gelijktijdige gebruik van fluorochinolonen en geneesmiddelen om de bloedsuikerspiegel te verlagen, evenals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) vertraagt de eliminatie ervan;
 • een combinatie van Ciprolet met antibiotica van de groepen penicilline, aminoglycosiden en cefalosporines is mogelijk.

Opslag condities

Tsiprolet-tabletten moeten op een droge plaats, uit het licht en bij kamertemperatuur worden bewaard; oplossing - bij een temperatuur niet lager dan +5°С en niet hoger dan +25°С.

Houdbaarheid

Het medicijn is geschikt voor gebruik binnen drie jaar na vrijgave.

Tsiprolet-analogen voor cystitis

Farmacotherapeutische werking vergelijkbaar met Ciprolet, gebruikt bij de behandeling van ontsteking van de blaas, wordt uitgeoefend door: antibiotica van de fluoroquinolonengroep, bijvoorbeeld Levofloxacine (Levoflox), Pefloxacine (Peflacin, Pinaflox), Lomefloxacine (Lomflox, Lofox, Okatsin); nalidixinezuurpreparaten (Nevigramon, Negram); pipemidinezuurpreparaten (Palin, Pimidel, Uropimide, Uripan, Uromidine).

Antimicrobiële middelen die vaak worden gebruikt voor bacteriële cystitis zijn Nitrofurantoïne (Furadonin), Co-trimoxazol, Fosfomycine (Fosmycin, Uronormin, Monural), de cefalosporine-antibiotica Ceftriaxon en Cephalexin.

Wat is beter voor blaasontsteking, Tsiprolet of Nolicin?

Net als Ciprolet is Nolicin (synoniem met Norfloxacine) een antibioticum van de fluoroquinolonengroep en heeft het hetzelfde werkingsmechanisme en dezelfde farmacodynamiek. Maar de biologische beschikbaarheid van norfloxacine, evenals de plasma-eiwitbinding, is bijna de helft van die van ciprofloxacine. Bovendien is de minimale enkelvoudige dosis Nolicin hoger dan die van Tsiprolet (0,4 g versus 0,25 g). Het is echter mogelijk om Nolicin gedurende een langere periode (tot twee maanden) te gebruiken bij patiënten met terugkerende chronische cystitis.

Daarom, wat beter is voor cystitis - Tsiprolet of Nolicin, wordt voor elke patiënt bepaald door een uroloog.

De eerste FDA-uitspraken over de noodzaak om het gebruik van antibacteriële geneesmiddelen behorende tot de fluorochinolongroep te beperken vanwege ernstige bijwerkingen werden gedaan in 2016. En begin oktober 2018 kwamen de experts van het Europees Geneesmiddelenbureau, na alle feedback van patiënten en artsen over de bijwerkingen van fluorochinolon-antibiotica te hebben overwogen, tot de conclusie dat het noodzakelijk is om het gebruik ervan te beperken.

Aandacht!

Om de perceptie van informatie te vereenvoudigen, werd deze instructie voor het gebruik van het medicijn "Tsiprolet met cystitis" vertaald en gepresenteerd in een speciale vorm op basis van de officiële instructies voor medisch gebruik van het medicijn. Lees vóór gebruik de annotatie die rechtstreeks naar de medicatie is gekomen.

Beschrijving verstrekt voor informatieve doeleinden en is geen handleiding voor zelfgenezing. De behoefte aan dit medicijn, het doel van het behandelingsregime, de methoden en dosering van het medicijn wordt uitsluitend bepaald door de behandelende arts. Zelfmedicatie is gevaarlijk voor je gezondheid.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.