^

Gezondheid

A
A
A

Soorten pleuropneumonie

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 10.09.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Longontsteking wordt verdeeld volgens de mate van longschade. Als het ontstekingsproces alleen de lobben bedekt, zonder zich te verspreiden naar de bloedvaten en longblaasjes, dan praten ze over pleuropneumonie of croupous pneumonie - een infectieziekte die kan worden veroorzaakt door virussen, microben of schimmels. Op hun beurt zijn er verschillende soorten pleuropneumonie bekend, die alleen door een medisch specialist kunnen worden geïdentificeerd.

Tot op heden zijn er een aantal pleuropneumonieën, die in bepaalde kenmerken verschillen. Een dergelijke classificatie is in de eerste plaats noodzakelijk voor de optimale keuze van de behandeling van de ziekte.

Vormen

De verdeling van verschillende soorten pleuropneumonie is gebaseerd op klinische, etiologische en andere symptomen. Ze onderscheiden bijvoorbeeld aspiratie, posttraumatische, postoperatieve pleuropneumonie, evenals virale, bacteriële, schimmelinfecties, enz. Overweeg de basistypen van pleuropneumonie, hun kenmerken en belangrijkste kenmerken.

Infectieuze pleuropneumonie

Veel soorten pleuropneumonie verschillen afhankelijk van de veroorzaker van het infectieuze proces. Identificatie van de infectie is verplicht, omdat het behandelingsregime en de gebruikte methoden en medicijnen ervan afhangen. Infectieuze pleuropneumonie wordt als volgt ingedeeld:

 • Virale pleuropneumonie - veroorzaakt door virussen, kan een complicatie zijn bij onjuiste behandeling of onbehandelde influenza, SARS. Zelden is een primaire infectie. Het is diagnostisch moeilijk om het virus bij pleuropneumonie te identificeren, daarom worden antivirale middelen met een breed werkingsspectrum, evenals verschillende symptomatische geneesmiddelen, meestal voorgeschreven voor behandeling.
 • Mycoplasma-pneumonie treedt op na penetratie in het longweefsel van een speciaal type micro-organismen dat mycoplasma wordt genoemd. Deze ziekte wordt vaker vastgesteld in de kindertijd en adolescentie. Het kan worden verborgen, zonder bepaalde symptomen, maar reageert goed op behandeling met antibacteriële geneesmiddelen.
 • Schimmelpneumonie en pleuropneumonie kunnen worden veroorzaakt door verschillende soorten infecties, waaronder een schimmelpathogeen. De diagnose pleuropneumonie door schimmels wordt pas gesteld na een volledige diagnose, aangezien de klinische symptomen van dit type ziekte meestal slecht zijn, de tekenen wazig en onduidelijk zijn en vaak niet overeenkomen met de klassieke manifestaties van microbiële schade. De ziekte kan worden veroorzaakt door schimmels, Candida, endemische dimorfe schimmels, pneumocystis. Meestal is de "boosdoener" Candida albicans, evenals aspergillus of pneumocysten - dat wil zeggen een infectie gericht op het longweefsel. Ziekteverwekkers kunnen het ademhalingssysteem binnendringen, zowel vanuit externe foci als vanuit andere mycotische foci die aanwezig zijn in het menselijk lichaam. Candida is bijvoorbeeld een constant bestanddeel van de huid en slijmvliesmicrobiocenose, maar kan onder bepaalde omstandigheden worden geactiveerd en pathogeen worden: als gevolg daarvan ontwikkelt zich pneumomycose. Behandeling voor een schimmelinfectie in de longen is langdurig, met behulp van een krachtige antimycoticum.
 • Actinobacillus pleuropneumonia wordt veroorzaakt door Actinobacillus, een gramnegatieve capsulevormende pleomorfe staaf. Alleen herkauwers worden door deze ziekte getroffen: runderen, varkens, minder vaak schapen. Andere dieren en mensen zijn immuun voor infecties en worden niet ziek. Voorheen, tot 1983, werd de ziekte "hemofiele pleuropneumonie" genoemd: op dit moment wordt deze term als achterhaald beschouwd, aangezien de ziekteverwekker, die eerder werd beschouwd als in het geslacht Haemophilus, nu is verplaatst naar het geslacht Actinobacillus.

Een andere overwegend veterinaire term is "besmettelijke pleuropneumonie". Dit is een bijzonder besmettelijke variëteit van longontsteking, die gemakkelijk van het ene dier op het andere wordt overgedragen, wat een algemene nederlaag van de ziekte veroorzaakt. De veroorzaker is meestal Mycoplasma mucoides. Dieren die herstellen van besmettelijke pleuropneumonie worden immuun voor deze infectie.

Abcessieve pleuropneumonie

Over abcessen van pleuropneumonie gesproken, ze betekenen de aanwezigheid van foci van infectieuze purulent-necrotische vernietiging van de long. Dit zijn meerdere purulent-necrotische gebieden van weefselverval en er is geen duidelijke grens met gezond longweefsel. Vanwege de aanwezigheid van karakteristieke destructieve processen, noemen veel experts deze ziekte de term "destructieve pleuropneumonie".

In de longen worden fusiezones van weefsels van het type drain gevormd. Staphylococcus aureus wordt beschouwd als de belangrijkste veroorzaker van de pathologie, maar Klebsiella en andere enterobacteriën, evenals hemolytische streptokokken, pneumokokken en anaërobe microben, komen voor.

De meest voorkomende oorzaak van de ontwikkeling van abcessieve pleuropneumonie wordt beschouwd als aspiratie van orofaryngeale secreties en de aanwezigheid in het lichaam van foci van een etterende infectie naast de lymfevaten en bloedvaten.

De symptomatologie van de ziekte is vergelijkbaar met die van een totale longontsteking.

Door de gemeenschap verworven pleuropneumonie

Door de gemeenschap verworven pleuropneumonie is een van de variëteiten van inflammatoire longprocessen waarbij een infectieus agens het ademhalingssysteem binnendringt buiten een ziekenhuis of andere medische instelling. Deze vorm van pleuropneumonie is bacterieel of viraal en de transmissieroute is via de lucht.

Bij de meeste patiënten begint de ontstekingsreactie na een onbehandelde ARVI- of influenza-infectie, tracheïtis of bronchitis.

De veroorzaker komt de longen binnen langs een dalend pad - van de bovenste ademhalingsorganen. Als de immuunafweer verzwakt is, wordt het moeilijk voor het lichaam om nieuwe ontstekingshaarden te overwinnen. Als gevolg hiervan vestigt de infectie zich op het longweefsel en ontwikkelt zich acute pleuropneumonie.

Vaak hebben patiënten met buiten de gemeenschap verworven pleuropneumonie al verschillende chronische aandoeningen van de luchtwegen, zoals chronische bronchitis. De ziekte komt in het actieve stadium wanneer bepaalde omstandigheden worden gecreëerd, wanneer het immuunsysteem verzwakt is. Als u te laat bent met de behandeling of deze volledig negeert, kan pleuropneumonie ontstaan.

Hypostatische longontsteking

Een speciale vorm van de ziekte is hypostatische pleuropneumonie, die overwegend secundair is. Meestal ontwikkelt de ziekte zich als gevolg van langdurige stagnatie van de bloedcirculatie in de kleine bloedsomloop, die trofisme aan het longweefsel zou moeten geven. Een verminderde doorbloeding leidt tot de ophoping van bedwelmingsproducten in de longen. Er wordt een stroperig sputum gevormd, waarop micro-organismen zich actief vermenigvuldigen - meestal streptokokken en stafylokokken, wat een nieuw ontstekingsproces veroorzaakt.

Hypostatische of congestieve pleuropneumonie komt meestal voor bij langdurige patiënten die niet in staat zijn te bewegen en een normaal leven te leiden als gevolg van verwondingen of somatische pathologieën. Primaire ziekten kunnen dus hartaanvallen, beroertes, diabetes mellitus, oncopathologie, enz. Zijn. Een lange horizontale positie verslechtert de bloedstroom en veroorzaakt stagnatie in weefsels.

Soorten pleuropneumonie afhankelijk van de omvang van de laesie

Er zijn drie lobben in de rechterlong en twee lobben in de linker. Elke lob is op zijn beurt verdeeld in segmenten - parenchymale zones, geventileerd door een segmentale bronchus en een bepaalde tak van de longslagader.

Wanneer de ontstekingsreactie zich in één longkwab bevindt, spreken ze van lobaire pleuropneumonie en in beide lobben - over bidoleïsche pleuropneumonie. Er zijn ook unilaterale en bilaterale lobaire pleuropneumonie. Het klinische beeld en de therapeutische maatregelen zijn vergelijkbaar met andere variëteiten van de ziekte.

Bovendien hebben specialisten de volgende soorten lobaire pathologie geïdentificeerd:

 • segmentale pleuropneumonie - gekenmerkt door schade aan één segment van de longkwab;
 • polysegmentale pleuropneumonie - geeft de nederlaag van meerdere lobaire segmenten tegelijk aan;
 • bovenste kwab pleuropneumonie kan zowel rechts- als linkszijdig zijn en duidt op schade aan de bovenkwab van de long;
 • onderkwab pleuropneumonie is ook rechts of links, afhankelijk van de locatie van het pathologische proces;
 • mid-lobaire pleuropneumonie is een ontstekingsproces in de middelste lob van de rechterlong (de middelste lob is afwezig in de linkerlong);
 • totaal - gaat verder met de nederlaag van het hele veld van de long (alle lobben van zowel de rechter als de linker longen);
 • subtotale pleuropneumonie - voor deze vorm is schade aan beide lobben van één long typisch;
 • focale pleuropneumonie duidt op een duidelijke lokalisatie van de inflammatoire focus, zonder zich te verspreiden naar dicht bij elkaar gelegen weefsels;
 • subpleurale pleuropneumonie is een ontstekingsproces gelokaliseerd in de subpleurale long;
 • basale pleuropneumonie - gekenmerkt door een ontstekingsreactie in het onderste deel van de long.

Deze classificatie is gebaseerd op de mate van verspreiding van de ontstekingsreactie. In dit geval hangt de ernst van de symptomen af van de omvang van de laesie: hoe uitgebreider de ontsteking, hoe dieper en helderder het klinische beeld. [1]

Confluente pleuropneumonie

Bij een samenvloeiende vorm van pleuropneumonie bedekken pijnlijke aandoeningen meerdere delen van de long tegelijk, of zelfs de longkwab. Er is een uitgesproken vertraging in het ademhalingsproces vanaf de aangedane zijde, de symptomen van ademhalingsfalen (kortademigheid, cyanose) worden intenser.

Confluente pleuropneumonie wordt gekenmerkt door infiltratieve veranderingen, waartegen zich verdichte infiltratiezones en (of) destructieve holtes bevinden. De term "confluent" betekent in dit geval de fusie van meerdere of enkele kleine pathologische foci tot grotere formaties. Gezien dit kenmerk van de ontwikkeling van pleuropneumonie, wordt het door deskundigen beschouwd als een relatief eigenaardige vorm van het pulmonale ontstekingsproces.

Complicaties en gevolgen

Als therapeutische maatregelen tijdig werden voorgeschreven en de behandeling zelf competent was, verliest het beloop van pleuropneumonie gewoonlijk zijn typische cycliciteit en wordt het onderbroken in het beginstadium van ontwikkeling.

Als het proces van resorptie van exsudaat wordt verstoord, ontwikkelen zich complicaties van pleuropneumonie. In sommige gevallen groeit bindweefsel in de pathologische focus: carnificatie vindt plaats met verdere pulmonale cirrose. Bij sommige patiënten worden etterende processen waargenomen met de vernietiging (smelten) van weefsels, en pleuropneumonie verandert in een abces of gangreen van de long.

Bij pleuropneumonie zijn er manifestaties van de droge vorm van pleuritis met fibrineuze gelaagdheid en de vorming van verklevingen. Lymfogene verspreiding van de infectie leidt tot de ontwikkeling van etterende mediastinitis en pericarditis. Als de verspreiding van microben plaatsvindt via de bloedsomloop, dan:

Metastatische purulente foci in de hersenen en andere organen en weefsels: de ontwikkeling van etterende meningitis, peritonitis, acute polyposis-ulceratieve of ulceratieve endocarditis, etterende artritis begint.

Vaak maken patiënten zich zorgen over de vraag waarom, tijdens het gebruik van antibiotica voor pleuropneumonie, de temperatuur niet daalt: kan dit wijzen op de ontwikkeling van complicaties? Bij pleuropneumonie variëren temperatuurindicatoren meestal van 37-38 ° C. Tegen de achtergrond van antibiotische therapie kan een hoge temperatuur 2-3 dagen worden gehandhaafd, en met een bilateraal pathologisch proces - tot 10-14 dagen (tegelijkertijd wordt de markering van 38 ° C niet overschreden). Als de indicatoren de grens van 39-40 ° C overschrijden, duidt dit op een toename van de ontstekingsreactie en het verlies van het vermogen van het lichaam om de ziekteverwekker te bestrijden. In een dergelijke situatie moet de arts de behandeling onmiddellijk herzien en mogelijk het antibioticum wijzigen. [2]

Diagnostics pleuropneumonie

Onderzoek van een patiënt met vermoedelijke pleuropneumonie wordt uitgevoerd volgens een individueel plan dat is opgesteld door een arts. Dit plan omvat doorgaans:

Algemene bloedonderzoeken, urine, sputum, bloedbiochemie (bepaling van totaal eiwit, eiwitelektroforese, bepaling van het gehalte aan bilirubine, fibrinogeen);

Sputum bakposev met de bepaling van de gevoeligheid van de bacteriële flora voor antibiotische therapie;

ECG.

Een thoraxfoto is bijna altijd de basislijn voor het diagnosticeren van alle soorten pleuropneumonie. Het onderzoek is uitgevoerd in twee projecties:

 • tijdens het getijstadium is er een toename en verrijking van het longpatroon, wat wordt verklaard door weefselhyperemie;
 • de mate van transparantie is normaal of enigszins verminderd;
 • er is een uniforme schaduw en de longwortel is aan de aangedane zijde iets uitgezet;
 • als de pathologische reactie gelokaliseerd is in de onderste lobsector, is er een verminderde excursie van de overeenkomstige diafragmakoepel;
 • tijdens de hepatisatiefase wordt een uitgesproken afname van de transparantie van longweefsel gedetecteerd (in overeenstemming met het getroffen gebied);
 • het aangetaste deel van de long heeft een normale of enigszins vergrote omvang;
 • de intensiteit van de schaduw neemt iets toe naar de periferie toe;
 • in de middelste zones van verduistering worden gebieden van verlichting gevonden;
 • de longwortel aan de aangedane zijde is uitgezet, deze onderscheidt zich door de uniformiteit van de schaduw;
 • verdichting van het aangrenzende borstvlies wordt waargenomen;
 • tijdens de permissieve fase is er een afname van de intensiteit van de schaduw van de pathologisch veranderde zone;
 • de gefragmenteerde schaduw wordt verminderd, de longwortel wordt uitgebreid.

Als pleuropneumonie wordt vermoed, verdient het de voorkeur om een volledig röntgenonderzoek uit te voeren in plaats van standaard fluorografie, die meer als een preventieve dan als een therapeutische en diagnostische methode wordt beschouwd. Longontsteking op fluorografie wordt niet altijd goed opgespoord, omdat het zowel afhangt van de ernst van het pathologische proces als van de toestand en dichtheid van weefsels waardoor röntgenstralen doordringen. Met behulp van fluorografie is het mogelijk om de ontwikkeling van chronische longontsteking van tevoren te voorkomen, om te beschermen tegen het atypische verloop van het ontstekingsproces, maar deze procedure stelt ons niet in staat om de lokalisatie van ontsteking op te merken en de mate van complexiteit te beoordelen van het proces.

Patiënten met elk type pleuropneumonie wordt geadviseerd om de functie van externe ademhaling te onderzoeken en indien geïndiceerd, wordt een pleurale punctie uitgevoerd.

In dergelijke gevallen is Multislice CT geïndiceerd:

 • als er duidelijke klinische symptomen van pleuropneumonie zijn, maar er zijn geen typische afwijkingen op de röntgenfoto;
 • als tijdens de diagnose van pleuropneumonie atypische aandoeningen worden gedetecteerd, zoals obstructieve atelectase, abces of longinfarct;
 • met een terugkerend beloop van pleuropneumonie, als pathologische infiltraten worden gevonden in dezelfde zone van de long;
 • met langdurige pleuropneumonie, als pathologische infiltraten niet binnen een maand zijn verdwenen.

Aanvullende instrumentele diagnostiek kan worden weergegeven door fiberoptische bronchoscopie, transthoracale biopsie, transtracheale aspiratie. De aanwezigheid van pleurale effusie tegen de achtergrond van de mogelijkheid van veilige pleuropunctuur is een indicatie voor de studie van pleuravocht. [3]

In elk stadium van pleuropneumonie wordt een verplichte auscultatie uitgevoerd:

 • in het stadium van het getij, zwakte van vesiculaire ademhaling, wordt crepitus opgemerkt;
 • in het stadium van hepatisatie is het mogelijk om te luisteren naar heldere fijne borrelende geluiden, met verhoogde bronchofonie;
 • crepitus is ook aanwezig in het permissieve stadium.

Differentiële diagnose

Verschillende soorten pleuropneumonie worden gewoonlijk onderscheiden van tuberculeuze bronchopneumonie (caseous pneumonie). De bijzondere complexiteit van een dergelijke diagnose wordt waargenomen in gevallen waarin pleuropneumonie de bovenste lobben aantast en tuberculose de onderste lobben aantast: het is een feit dat in het beginstadium tuberculose zichzelf niet detecteert als mycobacteriën in sputum, en de klinische en radiologische symptomen van deze pathologieën lijken erg op elkaar. Soms is het mogelijk om een juiste diagnose van tuberculose te stellen als er een typisch vroeg begin van de ziekte is: vroege zwakte, meer zweten, constante ongemotiveerde vermoeidheid. Pleuropneumonie wordt gekenmerkt door een acute ontwikkeling van symptomen, waaronder een sterke temperatuurstijging, pijn op de borst, hoesten met sputum. Het tuberculeuze infiltraat verschilt van het pleuropneumonische infiltraat doordat het een duidelijke omtrek heeft.

Een bloedtest bij patiënten met tuberculose toont leukopenie aan tegen de achtergrond van lymfocytose, en pleuropneumonie wordt gekenmerkt door significante leukocytose en versnelde ESR.

Tuberculinetesten (+) worden beschouwd als een andere bevestiging van tuberculeuze laesies.

Verschillende soorten pleuropneumonie worden ook onderscheiden van bronchogene kanker en kleinvertakte longembolie.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.