^

Gezondheid

A
A
A

sereuze mastitis

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Serieuze mastitis is een pathologie die vaak veel onaangename sensaties teweegbrengt en het normale proces van borstvoeding verstoort. Dit komt door het feit dat mastitis vaak voorkomt bij moeders die borstvoeding geven vanwege de kenmerken van het voedingsproces. De prevalentie van ernstige mastitis is groot en de belangrijkste taak is om de ontwikkeling van een etterig proces met verdere complicaties te voorkomen. Daarom zal kennis van de oorzaken en de belangrijkste symptomen zich onmiddellijk tot de arts wenden en dergelijke gevolgen voorkomen.

trusted-source[1], [2]

Epidemiologie

De epidemiologie van sereuze mastitis is zodanig dat elke tweede zogende moeder aan deze pathologie voldoet. Daarom heeft meer dan 90% van de gevallen van ziekten een lactatie-oorsprong. Ongeveer 50% van de gevallen van sereuze mastitis komen voor met complicaties in de vorm van infectie en de vorming van een etterend proces, wat duidt op een onjuiste behandelingstactiek of de ontijdige tijd. Hiermee moet rekening worden gehouden om dergelijke hoge percentages complicaties te voorkomen, omdat niet alleen moeder lijdt, maar ook een kind dat gedurende deze periode moet worden gespeend.

trusted-source[3], [4], [5], [6]

Oorzaken sereuze mastitis

Het kennen van de belangrijkste oorzaken van de ontwikkeling van sereuze mastitis maakt het niet alleen mogelijk om de ontwikkeling van dit proces te voorkomen, maar het is ook beter om de ziekte in een vroeg stadium te behandelen en alle schakels van de pathogenese te beïnvloeden. Mastitis is een ontsteking van de borstklier, die van een diffuse aard is, dat wil zeggen, parenchym en melkkanalen zijn ontstoken. Het woord "sereus" betekent dat het proces gunstig is, dat wil zeggen, de ontsteking is niet etterig. In dit geval bestaat het inflammatoire infiltraat niet uit veel witte bloedcellen, zoals purulente mastitis, maar uit lymfe en intercellulaire vloeistof. Dit geeft aan dat het mogelijk is om de vorming van pus te voorkomen door in de tijd tussen te komen.

De frequente oorzaak van de ontwikkeling van sereuze mastitis is een onjuiste zorg voor de klier. Dit proces wordt aan een vrouw in het ziekenhuis geleerd, dus je moet luisteren en de hoofdpunten onthouden. Het is niet nodig om de klier voor elke voeding en erna te wassen, maar het volstaat om de tepel af te vegen met een druppel melk. In dit geval hoeft men de tepel niet zwaar te wrijven om scheurvorming te voorkomen. Wat de hygiënische procedures betreft, volstaat alleen de ochtenddouche en het is niet nodig om de klier specifiek te wassen. Minimale interventies zijn de sleutel tot succesvol voeren. Het is erg belangrijk dat de baby tijdens het voeden de hele tepel bedekt, niet trekt en rustig eet. In dit geval worden er niet zo vaak scheuren gevormd, wat de belangrijkste oorzaak is van de ontwikkeling van sereuze mastitis. De pathogenese van de ontwikkeling van sereuze mastitis is een overtreding van de normale uitstroom van melk, wat op zijn beurt leidt tot stagnatie. Moedermelk is een uitstekend voedingsmedium voor verschillende micro-organismen, waaronder bacteriën. Daarom worden alleen in het geval van melkstagnatie de processen van absorptie en afgifte van melkzuren en andere componenten geschonden, hetgeen leidt tot een schending van het proces van celfiltratie. In dit proces van vorming en beweging van de intercellulaire vloeistof is ook verstoord - deze sereuze vloeistof dringt in het borstweefsel, het vormen van een infiltraat. Ook is het proces van lymfedrainage verstoord, wat verder tot nog grotere veranderingen leidt en de ontsteking van het klierweefsel met sereuze inhoud plaatsvindt. Als een willekeurig aantal opportunistische bacteriën dit sereuze infiltraat binnengaat, is het mogelijk dat het ontstekingsproces verder gaat met de vorming van purulente mastitis. Maar tegelijkertijd is een imperatieve aandoening huidschade, die de toegangspoort is voor infectieuze agentia. Daarom is het zo belangrijk om tepelbarsten te voorkomen.

Maar we moeten ook zeggen over de oorzaken van de ontwikkeling van sereuze mastitis bij onverzorgde moeders, omdat dit ook gebeurt. In dit geval kan elke vrouw alle symptomen van de ziekte voelen, zonder zwanger te zijn of in het geval van postpartum mastitis. De meest voorkomende oorzaak van ernstige mastitis bij een vrouw die geen andere risicofactoren heeft, kan een operatie of een ingreep aan de borstklier zijn. Heel vaak nemen jonge vrouwen die nog niet de vreugde van het moederschap hebben ervaren, gebruik van de diensten van plastische chirurgie om de grootte van de borst te vergroten. In dit geval worden ze gewaarschuwd voor mogelijke complicaties van een dergelijke procedure, waaronder mastitis. Dit gebeurt vanwege het feit dat de anatomie van de melkkanalen wordt verbroken vanwege hun implantatie en dit draagt bij aan de ontwikkeling van kunstmatige lactostase. Daarom kan zeer vaak een proces zoals mastitis ontstaan.

Vergeet niet over andere externe oorzaken van ontwikkeling van sereuze mastitis, omdat elke operatie de mogelijkheid van infectie met zich meebrengt.

Het is belangrijk om de oorzaken en risicofactoren voor de ontwikkeling van sereuze mastitis te kennen, niet alleen om een adequate behandeling te kiezen, maar ook om deze ziekte te voorkomen.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Risicofactoren

Risicofactoren voor de ontwikkeling van sereuze mastitis zijn ook belangrijk om te weten om ze te voorkomen. Onder dergelijke factoren in de eerste plaats is lactostase - stagnatie van melk in de borst van een zogende moeder. Na de bevalling krijgt de vrouw melk toegewezen voor het voeden van het kind, dat onder normale omstandigheden wordt gereguleerd door geslachtshormonen. In dit geval wordt de hoeveelheid melk die nodig is voor de baby gevormd in de borstklier. Maar met verschillende aandoeningen, waaronder met onjuiste voeding en verzorging van de borstklier, kan het proces van normale lactatie worden verstoord, wat leidt tot de ontwikkeling van sereuze mastitis. Daarom kan de hoofdoorzaak van sereuze mastitis schendingen van het voedings- en voedingsproces worden genoemd. Daarom is het erg belangrijk om de pasgeboren baby op zijn verzoek zonder nachtrust op de borst aan te brengen. Dit draagt bij aan de normale ontwikkeling van het lactatieproces, omdat tijdens de nacht hormonen vrijkomen die de melkveebedrijven beïnvloeden. Hierdoor kan een normaal lactatieproces worden ingesteld tijdens de eerste maand van het leven van een kind, en vervolgens verschillende problemen in de toekomst vermijden.

trusted-source[13], [14]

Symptomen sereuze mastitis

Om de symptomen van deze ziekte te begrijpen, om te beginnen, is het noodzakelijk om de processen te achterhalen die zich in dit geval in het klierweefsel zelf voordoen. Het infiltraat dat zich vormt in de borstklier kan worden gelokaliseerd of verspreid door het weefsel. Dienovereenkomstig worden de belangrijkste typen mastitis onderscheiden - gelokaliseerd en diffuus, die ook verschillen in symptomatologie.

In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van een gefaseerde prevalentie van het proces. In dit geval worden de volgende stadia onderscheiden:

 1. lokaal - in dit stadium neemt het proces slechts een klein deel van de klier;
 2. een gemeenschappelijk stadium - gekenmerkt door infiltratie van de gehele klier;
 3. gecompliceerde fase - wanneer er complicaties zijn.

De eerste tekenen van sereuze mastitis kunnen gemakkelijk worden vermoed wanneer de pijn voor het eerst optreedt en het kind ontevreden is over de melk die wordt gegeten. In dit geval drukt het infiltraat dat zich vormt, de melkkanalen samen en verstoort het het proces van melkafvoer - daarom klokt het niet als de baby de borst zuigt. Dit zorgt ervoor dat hij meer moeite doet, wat tijdens het voeden pijn in de borst veroorzaakt. De ernst van de pijn kan van een andere aard zijn, maar in de meeste gevallen is dit het eerste teken van een dergelijke pathologie. Verder wordt het lactatieproces nog gecompliceerder, omdat lactostase de uitstroom van niet alleen melk, maar ook de uitstroom van lymfe, en het gehele proces van circulatie in de klier, verergert. Daarom is het proces van resorptie van het infiltraat gecompliceerd. Samen met deze symptomen zijn er anderen. Allereerst is er een gevoel van zwaarte en ruwheid, dat pijn en ongemak veroorzaakt. Eén klier neemt in omvang toe en veroorzaakt ook ongemak, maar er zijn geen systemische manifestaties of lokale ontstekingsreacties in de vorm van roodheid van de klier of stijging van de lichaamstemperatuur.

Er kunnen andere symptomen zijn - van de tepel voor het voederen of gedurende de periode tussen de voedingen, druppels van een transparante niet-inflammatoire vloeistof worden toegewezen - dit is het sereuze geheim dat het substraat van de ziekte is. In dit geval is er geen etterende afscheiding of bloederige - wat precies de sereuze mastitis aangeeft. Daarom zijn de belangrijkste symptomen van sereuze mastitis de subjectieve gewaarwordingen van een vrouw, die in dit stadium belangrijk is om te begrijpen voor de uitvoering en differentiële diagnose.

Verder, met de progressie van de ziekte, wanneer het sereuze geheim zich over de gehele klier verspreidt, treedt een nog grotere toename op en is de lactostase meer uitgesproken. Dit compliceert niet alleen het voedingsproces, maar het is ook moeilijk voor een vrouw om melk te geven. Als zo'n proces zich ontwikkelt over een periode van een week, dan is dit een acute ernstige mastitis. Het chronische proces is zeldzaam, vanwege een schending van de voeding in dit stadium, worden vrouwen behandeld met een acute ontsteking, waardoor ze niet chronisch worden.

Sereuze mastitis bij borstvoeding komt het vaakst voor, omdat het proces zelf een risicofactor is voor de ziekte. Daarom zijn de bovenstaande symptomen geassocieerd met lactatie-mastitis. De behandeling van dergelijke mastitis heeft enkele eigenaardigheden. Nelaktatsionny sereuze mastitis komt precies voor in de nasleep van chirurgische ingrepen. Het lactatieproces is niet gerelateerd aan mastitis. De symptomen zijn ook vergelijkbaar, maar het eerste teken is mogelijk de afscheiding van sereuze afscheiding uit de tepel. Dit zou de vrouw moeten waarschuwen en hen ertoe brengen om actie te ondernemen.

De belangrijkste symptomen van mastitis moeten bekend zijn om de dokter tijdig te bereiken en om het onaangename proces van chirurgische behandeling van pathologieën die al op deze achtergrond zijn verschenen te voorkomen.

Complicaties en gevolgen

Complicaties, die meestal optreden bij ernstige mastitis, zijn etterige ontsteking met de vorming van purulente mastitis of abces. Dit komt door het ontbreken van een adequate behandeling van het sereuze proces, waarbij pathogenen in het infiltraat vallen en een immuunreactie veroorzaken met de vorming van een purulent proces. Als een dergelijk proces beperkt is tot een capsule, dan is het een abces, wat een ernstige complicatie is en een snelle behandeling vereist.

Het gevolg van een vroegtijdige en ontoereikende behandeling van sereuze mastitis kan een phlegmon van de borst zijn - het is een diffuse ontsteking met de vernietiging van klierweefsel. Al deze complicaties zijn gevaarlijk omdat het kind geen borstvoeding mag geven tijdens de behandeling van het purulente proces. Dit heeft een grote invloed op de gezondheid van de baby, omdat dit het belangrijkste voedsel is voor zijn normale ontwikkeling.

Ook kan een van de gevolgen van onjuiste behandeling van sereuze mastitis de vorming van cysten of galactocèle zijn. Deze structuren worden gevormd als gevolg van de uitzetting van het melkkanaal, hun distale secties, wat gepaard gaat met de accumulatie van vloeistof daarin. Dergelijke cysten hebben een potentieel gevaar, omdat het mogelijk is dat hun ettering of complicaties bij het voeden van toekomstige kinderen.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20]

Diagnostics sereuze mastitis

Diagnose van sereuze mastitis moet op tijd komen - en dit is het belangrijkste dat de zogende moeder moet onthouden om een normale borstvoeding te behouden. Neem daarom contact op met de arts als u symptomen heeft of als u vragen hebt. U kunt zelfs een eenvoudige kinderarts bellen die u kan antwoorden, problemen heeft met het voeden met normale fysiologische oorzaken of symptomen van de ziekte. En alleen in het laatste geval is het noodzakelijk om een specialist te raadplegen.

Diagnose van sereuze mastitis moet beginnen met het verzamelen van klachten van patiënten en verduidelijking van de aard van de voeding. Het is noodzakelijk om uit te zoeken of er sprake was van een normale lactatie vanaf de eerste dagen en of er eerder een probleem was met stagnatie van melk. Het is noodzakelijk om aandacht te besteden aan de mogelijke stijging van de lichaamstemperatuur. Vervolgens moet u een extern onderzoek en een palpatie van de borst uitvoeren. Bij sereuze mastitis kan men de verdichting en pijnlijke infiltratie in de klier dik zien, maar de plaats heeft geen roodheid. Als het gemakkelijk is om op de klier te drukken, kan er een heldere vloeistof uit de tepel komen. Dergelijke veranderingen wijzen op een goedaardig proces.

Analyses die nodig zijn bij de diagnose van sereuze mastitis zijn voornamelijk in de uitsluiting van andere pathologieën en zijn algemeen klinisch. Voor de diagnose is het noodzakelijk om een algemene analyse van bloed, urine en bloedsuikerspiegel te geven. In de algemene analyse van bloed mogen geen veranderingen optreden, wanneer mastitis purulent wordt, dan kan er sprake zijn van enkele veranderingen. Andere tests mogen ook niet verschillen van de norm.

Instrumentele diagnostiek van sereuze mastitis wordt vaker gebruikt met het oog op differentiële diagnose of bij de langdurige behandeling van een acuut proces. De belangrijkste diagnostische methode is echografie. Deze methode maakt gebruik van echografie, die normaal gelijkmatig door alle lagen van de borst doordringt. Als er melkstasis, infiltratie of sereuze vloeistof in het interstitiële weefsel is, wordt dit op de monitor weergegeven in de vorm van verschillende echo's. Deze echografische diagnose stelt u in staat om nauwkeurig de omvang en locatie van mastitis te bepalen en maakt het ook mogelijk om de aanwezigheid van een capsule te bepalen. Ook met behulp van deze diagnosemethode kunt u de effectiviteit van de behandeling controleren.

trusted-source[21], [22], [23]

Wat moeten we onderzoeken?

Differentiële diagnose

Differentiële diagnose van mastitis is erg belangrijk, omdat de tactiek van de behandeling voor de verschillende vormen anders is. De belangrijkste pathologieën waarmee differentiële diagnose van sereuze mastitis kan worden uitgevoerd, zijn etterachtige mastitis en abces. Purulente mastitis gaat gepaard met een duidelijk pijnsyndroom in de borst, zijn roodheid en ook de afvoer van pus uit de tepel. Overwegende dat met sereuze mastitis deze symptomen niet aanwezig zijn. Ook zijn bij purulente mastitis systemische manifestaties in de vorm van hyperthermie, hoofdpijn, spierpijn en andere manifestaties van intoxicatiesyndroom.

Het abces van de borst heeft soortgelijke klinische manifestaties met sereuze mastitis, omdat dit proces beperkt is tot een capsule en roodheid met een etterende afscheiding mogelijk niet is. Tegelijkertijd, evenals in het sereuze proces, is er agitatie en een toename van het gebied in het volume zonder roodheid. Het enige onderscheidende kenmerk van het abces is de fluctuatie in palpatie, dus het is erg belangrijk om de klier zorgvuldig te onderzoeken. Als er twijfel bestaat in het visuele onderzoek, dan kunt u de diagnose bevestigen met behulp van echografie.

Tijdige diagnose en zorgvuldige differentiële diagnose stellen u in staat om een juiste diagnose en behandeling voor te schrijven.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29]

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling sereuze mastitis

De belangrijkste principes van de behandeling van sereuze mastitis zijn de normalisatie van de uitstroom van melk, die de ernst van oedeem verwijdert en de bloedcirculatie en lymfedrainage van de plaats verbetert. Hierdoor kan de sereuze vloeistof in de klier worden opgenomen en wordt het probleem vanzelf opgelost. In dit geval worden niet-medicamenteuze behandelingsmethoden gebruikt en kunnen geneesmiddelen alleen symptomatisch of met het oog op preventie worden gebruikt.

Allereerst moet worden benadrukt dat als de mastitis sereus is en de vrouw geen antibacteriële geneesmiddelen gebruikt, de borstvoeding moet worden voortgezet, omdat het de uitstroom van melk verbetert en het herstel versnelt.

Om met een sereuze mastitis te beginnen, is het nodig om de melk correct te decanteren. Hiertoe kunt u eenvoudig met lichte massagebewegingen langs het kanaal in radiale richting naar de tepel uitdrukken, of u moet een borstkolf gebruiken. Het is immers niet alleen nodig om de uitstroming van melk door de melkkanalen te verbeteren, maar ook om de melk die stagneert en de bron van verdere infectie is, te elimineren. Het gebruik van een dergelijke borstkolf moet volgens de instructies correct zijn. Het elimineren van melkstagnatie vermindert de zwelling en maakt het mogelijk dat sereuze vloeistof sneller wordt geabsorbeerd en teruggetrokken met een uitstroom van lymfe. Zeer goed in de behandeling van sereuze mastitismassage. Het voordeel van deze behandelmethode is niet alleen de effectiviteit, maar ook de mogelijkheid van behandeling thuis. Massage ontspant in dit geval de spiervezels van het melkkanaal, stimuleert hun samentrekking en dus vermindert de reductie van deze vezels en wordt melk beter uitgescheiden uit het melkkanaal en verbetert de lactatie zelf. Aldus kunnen de gecondenseerde plaatsen in een borst worden gemasseerd en de uitstroom van melk uit deze plaatsen normaliseren. Ook verbetert massage de bloedcirculatie en lymfedrainage van de borst, die op zijn beurt zwelling in sereuze mastitis wegneemt. Het resultaat van deze methode hangt af van de juistheid van alle componenten van de massage en de daaropvolgende expressie van melk. Voor goede prestaties moeten massagebewegingen netjes en licht zijn om pijn en trauma te voorkomen. De techniek van deze procedure is om te aaien, wrijven, kneden met nauwkeurige vloeiende bewegingen. Vingers van twee handen moeten masserende bewegingen uitvoeren van de bovenkant naar de tepel. Vervolgens moet je rond de klier rond de oksels strijken - naar de lymfedrainage. Na zo'n massage moet je de melk noodzakelijkerwijs uitdrukken en kun je een warme warmer op de borst leggen, die de spiervezels ontspant en de bloedsomloop verbetert. De loop van de massage moet twee keer per dag gedurende een week worden uitgevoerd. Na een paar procedures zal het effect merkbaar zijn in de vorm van een afname in de grootte van de klier en verwijdering van het sereuze infiltraat.

Medicijnen die worden gebruikt voor ernstige mastitis zijn hoofdzakelijk gericht op lokale symptomatische actie. Systemische toediening van medicijnen voor sereuze mastitis is niet vereist. Om het gebruik van kompressen van zalven en tincturen te behandelen. De belangrijkste medicijnen die worden gebruikt om te behandelen:

 1. But-shpa is een medicijn dat een myotropische antispasmodische eigenschap heeft, die wordt gerealiseerd door de werking van slagaders op de spiervezels, en dit leidt tot hun expansie en tot een afname van de druk. Met sereuze mastitis wordt het medicijn gebruikt als een gecombineerde behandeling als een kompres om de uitstroom van melk te verbeteren en de ernst van de symptomen te verminderen. Dit is hoe het analgetische effect van no-shpa wordt gerealiseerd met pijn in de borst en de stuwing. Een bijkomend effect van het medicijn is het tocolytische effect, waardoor het zelfs in de eerste dagen van de postpartumperiode kan worden gebruikt. Bijwerkingen van het medicijn kunnen dyspepsie manifesteren - misselijkheid, pijn in de buik, een schending van de ontlasting. In mensen met een verhoogd risico kan het medicijn allergische reacties van verschillende gradaties veroorzaken, van eenvoudige huiduitslag tot ernstige zwelling. Een scherpe vasodilatatie kan een verlaging van de bloeddruk en bradycardie veroorzaken. De verbreding van de perifere vaten van de huid kan zich manifesteren door hyperemie en overmatig werk van zweetklieren. De methode om no-shpy te gebruiken en de gebruikte dosis zijn afhankelijk van de ernst van de symptomen en de noodzaak van een snel analgetisch effect. De dosering van tabletten is 10, 20, 40 milligram. De oplossing in ampullen is 2% in het volume van 2 milliliter. Voor een complexe behandeling wordt het aanbevolen om intramusculaire no-shpu of in de vorm van tabletvormen met ernstig pijnsyndroom en ook als kompressen voor lokale behandeling te gebruiken. Neem hiervoor een paar ampullen zonder shpa, verdun het in een glas, bevochtig de gaasdoek, vouw in meerdere lagen en breng aan op de verdichte delen van de borst. Van boven kun je een droge gaasdoek en een film bevestigen. Het is beter om los linnen te dragen, zodat er geen sterke compressie is. Dergelijke compressies moeten meerdere keren per dag worden uitgevoerd.
 2. Malavit - een natuurlijke remedie, die veel componenten omvat - salie, mint, kamille, duizendblad, pioen, kalmoes, calendula, eikenschors, berken, dennen, grenen en ceder, evenals glycerol en andere oliën. Door deze samenstelling heeft het preparaat een anti-oedemateuze, ontstekingsremmende werking, verlicht het de jeuk en pijn. Het medicijn is verkrijgbaar in de vorm van een oplossing voor uitwendig gebruik, dus voor de behandeling van sereuze mastitis is het noodzakelijk om het medicijn toe te passen als een kompres. Voor zo'n kompres moet je 50 milliliter Malavita-oplossing nemen en Dimexide eraan toevoegen, dan een gaasje maken en in de oplossing weken. Zo'n kompres kan het beste meerdere keren per dag worden gedaan of afwisselend worden gebruikt met kompressen uit no-shpy.
 3. Progestogeen is een hormonaal medicijn dat bestaat uit progesteron - een natuurlijk hormoon. Vanwege de vorm van de afgifte, wordt een dergelijk hulpmiddel op geschikte wijze gebruikt in de vorm van een gel voor de behandeling van vergelijkbare pathologieën, in het bijzonder als mastitis lactatief is. Progesteron penetreert het borstweefsel en vermindert vasculaire permeabiliteit, verlicht oedeem en normaliseert de mitotische activiteit van melkkanaalcellen. Het progestageen wordt niet geabsorbeerd in de systemische circulatie en veroorzaakt geen bijwerkingen, maar er kan lichte roodheid of jeuk zijn in het toepassingsgebied. Dosering en methode om het medicijn te gebruiken - een kleine druppel gel moet over de borstklier worden gemalen, waarbij deze behandeling twee keer per dag wordt toegepast. Voorzorgsmaatregelen - mogen niet langer dan twee weken worden gebruikt, omdat lokale complicaties mogelijk zijn vanwege de samenstelling van het geneesmiddel.
 4. Menovazine is een zalf, die alcohol, menthol, anestezine en novocaïne bevat, dus het pijnstillende effect van het medicijn wordt onthuld. Menthol verwijdt ook de bloedvaten en verbetert de bloedcirculatie in de klier. De manier van aanbrengen van het preparaat is om een kleine hoeveelheid zalf op de borst aan te brengen met massagebewegingen. Bijwerkingen zijn mogelijk in de vorm van roodheid op de plaats van gebruik van de zalf, die wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van menthol. Als het gevoel van jeuk sterk is uitgesproken, is het noodzakelijk om de zalf af te wassen. Voorzorgsmaatregelen - gebruik het medicijn niet in geval van allergie voor novocaïne.

Vitaminen voor de behandeling van sereuze mastitis kunnen worden gebruikt in complexe therapie, vooral als het voedingspatroon van de zogende moeder niet voldoende alle voedingsstoffen bevat. In dit geval wordt het gebruik van complexe vitamines in combinatie met sporenelementen aanbevolen: Vitrum, Supradin, Undevit, Quadevite.

Fysiotherapeutische behandeling van sereuze mastitis heeft een zeer goed genezend effect vanwege het actieve effect op de bloedvaten en het parenchym van de klier. Het belangrijkste effect van dergelijke procedures is om de lymfestroom en -circulatie te verbeteren, wat zwelling, pijn en ontsteking verlicht. Je kunt veel technieken gebruiken, maar alleen als er geen etterige ontsteking is. Elektroforese is de methode waarmee geneesmiddelen onder invloed van spanning door de huid dringen met ionen. In dit geval kunt u Magnesia, Dimexide, Malavit en andere antiseptica en ontstekingsremmende geneesmiddelen gebruiken. Dit versnelt hun effect en verbetert het effect van deze geneesmiddelen. U kunt ook infrageluid- en magneettherapie gebruiken met een impuls van hoge intensiteit.

Alternatieve behandeling van sereuze mastitis

Alternatieve behandeling van sereuze mastitis wordt heel vaak gebruikt, omdat dit proces op deze manier kan worden genezen zonder de hulp van antibacteriële geneesmiddelen. Gebruik hiervoor kruidenverpakkingen en kruidenremedies, die samen met de juiste decantatie van melk zeer effectief zijn. De belangrijkste alternatieve recepten zijn:

 1. Compressen van kool staan bekend om hun uitgesproken effect op oedeem, met inbegrip van zwelling van de borst veroorzaakt door sereuze mastitis. Koolblad herstelt de lokale bloedcirculatie en normaliseert de functie van de toewijzing van melk, wat erg belangrijk is bij de behandeling van mastitis. Om het kompres voor te bereiden, moet je vanuit het midden van het hoofd een koolblad nemen, het in warm water spoelen en op de borst leggen, en de bovenkant met linnen bevestigen. Dit kompres kan het best 's nachts worden gedaan. In de ochtend moet je de melk uitdrukken.
 2. Honing - een product dat bekend staat om zijn veelzijdige therapeutische effect, dat bijdraagt tot de verbetering van de filtratie en absorptie van sereus vocht uit het interstitiële weefsel van de borstklier. Het kan worden gebruikt als kompres in combinatie met andere geneesmiddelen, bijvoorbeeld met papaverine, magnesiumsulfaat of andere zalven. Voor het kompres, moet je honing in een halfvaste staat nemen, een kleine cake maken en op je borst leggen. Een dergelijk kompres moet van boven worden bedekt met een voedselfilm, die het verwarmende effect verbetert. De duur van de therapie is minstens twee uur per dag.
 3. Het alcoholkompres staat bekend om zijn opwarmende eigenschappen, maar alleen als er geen contra-indicaties zijn in de vorm van etterige ontsteking. Om zo'n kompres te maken, moet je alcohol gebruiken, het gaas er in bevochtigen, je kunt ook aloë-sap toevoegen en het als een kompres aanbrengen. Maar we mogen het mogelijke letsel aan zo'n kompres voor een kind niet vergeten, dus voordat je borstvoeding geeft, moet je je borstkas wassen.

Behandeling met kruiden voor sereuze mastitis is ook zeer effectief, omdat kruiden als een kompres kunnen worden gebruikt, evenals helende infusies of zalven.

 1. Arnica is een plant die een zeer goed effect heeft bij correct en systematisch gebruik. Deze plant heeft een anti-oedemateus effect, spasmolytisch, desensibiliserend. Ook activeert het medicijn de processen van resorptie van het infiltraat, stimuleert het vrijkomen van melk langs de kanalen, en verbetert dus de bloedcirculatie, waardoor de ernst van de klier en zwelling wordt verminderd. Als een kompres moet je tinctuur gebruiken, waarom kook je het gras in warm water. De behandeling moet 's morgens en' s avonds worden uitgevoerd door een kompres op de getroffen gebieden aan te brengen.
 2. Duizendblad - heeft veel bruikbare vetzuren die in staat zijn om de huid te penetreren en lactatieprocessen te normaliseren met de ontspanning van de melkkanalen. Om het kompres voor te bereiden, moet je het gras stelen en een kompres maken van het heden. Inslikken kan gelijktijdig met het gebruik van honing worden gedaan.
 3. St. Janskruid - wordt gebruikt vanwege het spasmolytische effect, en ook vanwege de eigenschap om de druk in de bloedvaten te verlagen en de uitstroom van bloed uit de plaats van het ontstekingsweefsel te verbeteren. Om een kompres te bereiden, moet je de bladeren van sint-janskruid in een kleine hoeveelheid water persen en meerdere keren gedurende de dag aanbrengen.

Homeopathie kan ook op grote schaal worden gebruikt bij de behandeling van sereuze mastitis, als een lokale remedie.

 1. Mucose compositum is een homeopathisch middel tegen anorganische oorsprong. Deze remedie verbetert de lokale bloedcirculatie in de borstklier en is vooral effectief voor het kraken van de tepel en gevoelige borsten. De dosering van het medicijn aan het begin van de behandeling is driemaal daags vijf homeopathische korrels, en vervolgens twee weken later, moet u de dosis verlagen tot drie korrels per dag. Bijwerkingen zijn mogelijk in de vorm van tekenen van pijn of ongemak in de onderbuik, die optreedt na een paar dagen. Voorzorgsmaatregelen - U kunt het medicijn niet gebruiken met een purulent proces in de klier.
 2. Echinacea is een homeopathisch middel tegen natuurlijke plantaardige oorsprong. Deze plant is voornamelijk een systemisch middel voor het verbeteren van de lactatie, omdat de plant de actieve uitscheiding van melk stimuleert. De methode van het gebruik van het medicijn is het gebruik van een homeopathische oplossing in ampullen, het oplossen ervan in zuiver water. Als lactostase tweemaal per dag de helft van het theelepel wordt gedoseerd. Bijwerkingen kunnen zijn in de vorm van verhoogde druk, tachycardie, slapeloosheid. Overtredingen van ontlasting in de vorm van perforaties worden vaak waargenomen. Voorzorgsmaatregelen - als u arteriële hypertensie heeft, wees voorzichtig, onder controle van de bloeddruk - wanneer u het opheft, moet u de dosis verlagen of stoppen met het gebruik van het geneesmiddel.
 3. Merkulius is een ééncomponentenpreparaat met een zeer uitgesproken spasmolytisch effect door de ontspanning van cellen in de spiervezels. Voor de behandeling van lactostase, wordt het aanbevolen om zalf te gebruiken, wat vooral effectief is voor uitgesproken oedeem en een gevoel van zwaarte in de borst.

Operatieve behandeling van sereuze mastitis kan alleen worden gebruikt bij de ontwikkeling van complicaties. Als het een kwestie van infectie en ontwikkeling van purulente mastitis en abces is, moet een chirurgische behandeling worden gebruikt. In dit geval wordt de purulente focus geopend, drainage en actieve antibacteriële therapie. In andere gevallen, wanneer serieuze mastitis een goedaardig beloop heeft, is chirurgische ingreep niet vereist.

trusted-source[30], [31]

Het voorkomen

Preventie van sereuze mastitis is erg eenvoudig, dus het kennen van de basisregels voor juiste borstvoeding en verzorging kan gemakkelijk elke complicatie voorkomen. De belangrijkste preventiemaatregelen zijn als volgt:

 • Om het kind te voeden, moet het op zijn vragen letten, niet op nachtvakanties letten en in de eerste maand niet minder dan om de drie uur borstvoeding geven;
 • de juiste verzorging van de borst in de periode tussen voedingen en voordat het erg belangrijk is. Was of wrijf niet altijd over de tepel - dit is een risicofactor voor de vorming van scheuren. Het is voor elke maaltijd noodzakelijk om een tepel af te vegen met een druppel melk. Genoeg douchen en het is niet nodig om elke keer met zeep of andere middelen van ijzer te wassen.
 • voldoende slaap en normale voeding van de zogende moeder is erg belangrijk voor de normale melkvorming en het voorkomen van mastitis.

trusted-source[32], [33],

Prognose

De prognose voor sereuze mastitis voor herstel is gunstig met tijdige behandelingsmaatregelen.

Serieuze mastitis is een ontsteking van de borstklier met een inflammatoir karakter, waarbij het normale proces van het voeden van de baby wordt verstoord en in dit geval zijn er onaangename sensaties. De ziekte zelf is niet zo ernstig als mogelijke complicaties, die zich, indien onbehandeld, snel ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan alle symptomen die gepaard gaan met pijn op de borst, ongemak of verstoring van de normale voeding, omdat dit in de eerste plaats de gezondheid van uw baby beïnvloedt.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.