^

Gezondheid

A
A
A

Scoliose 4 graden: wat te doen, behandeling, handicap

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 13.08.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

In het geval van scoliotische misvorming van de wervelkolom, is de mate van kromming bepalend voor de keuze van de behandelingstactieken en het voorspellen van het succes ervan, en het moeilijkste geval is graad 4 scoliose.

Deze graad betekent dat de laterale afwijking van de wervelkolom (Cobb-hoek, gemeten op een röntgenfoto) 50° of meer is.[1]

Epidemiologie

De prevalentie van scoliose in verschillende gradaties wordt geschat op 4-8% van de algemene bevolking. En de prevalentie van idiopathische scoliose varieert volgens buitenlandse bronnen van 0,5% tot 4,5%. Ongeveer 30% van de patiënten met idiopathische scoliose heeft een familiegeschiedenis van de ziekte.

Volgens de American Academy of Orthopaedic Surgeons hebben meisjes ouder dan 10 (die een iets sneller ossificatieproces hebben) idiopathische scoliose die tien keer vaker voorkomt dan jongens.

En experts van de Scoliosis Research Society merken op dat scoliose van graad 4 in 0,04-0,3% van de gevallen wordt gediagnosticeerd met een verhouding van vrouwelijke en mannelijke patiënten van 7:1.

80% van de idiopathische scoliose komt voor bij adolescenten (van 11 tot 18 jaar oud), terwijl scoliose bij kinderen (tot drie jaar oud) 1% van de gevallen uitmaakt, en juveniele (bij kinderen van 4-10 jaar oud) - 10-15%. [2]

Scoliose, die zich ontwikkelt bij volwassenen (bij afwezigheid van de adolescentie), heeft een prevalentie van meer dan 8% bij personen ouder dan 25 jaar en bij mensen van 60 jaar of ouder stijgt het tot 68%, maar de statistieken van de vierde graad van dit type pathologie is onbekend.

Oorzaken scoliose 4 graden

Bij de meeste patiënten - in ongeveer 8 van de 10 gevallen - kunnen de oorzaken van scoliose niet worden vastgesteld, hoewel deze ziekte, zoals bekend, vaak in de familie aanwezig is: bij eerstelijnsverwanten is de incidentie 11%, in de tweede lijn - 2,4%.

Dus de versie van genetische aanleg in gevallen van familiale idiopathische scoliose wordt overwogen, maar specifieke genen, polymorfisme, duplicaties of mutaties die afwijkingen veroorzaken in de ontwikkeling van de wervelkolom en het proces van zijn vervorming, zijn nog niet nauwkeurig geïdentificeerd. Genkoppelingsstudies tonen aan dat loci op ten minste een dozijn chromosomen gerelateerd kunnen zijn aan de ontwikkeling van deze pathologie. De betrokkenheid van het GPR126-gen op chromosoom 6, dat codeert voor de ontwikkeling van kraakbeen en wordt geassocieerd met rompgroei, is bijvoorbeeld geïdentificeerd. [3]

Hoewel idiopathische scoliose van graad 4 (dat wil zeggen van onbekende etiologie) het vaakst wordt gediagnosticeerd, kunnen mogelijke oorzaken van laterale spinale misvorming verband houden met:

 • met intra-uteriene afwijkingen of verwondingen opgelopen tijdens de bevalling. Bijvoorbeeld, thoracolumbale scoliose van de 4e graad bij kinderen kan het gevolg zijn van een pathologie van fylogenese - een defect in de embryonale neurale buis, leidend tot onvolledige sluiting van de wervelkolom, dat wil zeggen  spina bifida , of transversale expansie van de wervels ( plastinospondylie), of een dergelijke anomalie van het ruggenmerg als diastematomyelie;
 • met vervorming van de facetgewrichten van de wervelkolom met spinale gliomatose (syringomyelie);
 • met spinale spieratrofie of  spierdystrofie  (een dergelijke scoliose wordt neuromusculair of myopathisch genoemd);
 • met  neurofibromatose  (erfelijke ziekte van Recklinghausen);
 • met spinale dysraphie die de musculoskeletale structuren en ligamenten van de wervelkolom aantast;
 • met tumoren van de wervelkolom;
 • met een erfelijke aandoening van het methioninemetabolisme (homocystinurie) en mucopolysacharidose;
 • met dergelijke mesenchymale aandoeningen zoals het Marfan-syndroom,  Ehlers-Danlos-syndroom , Klippel-Feil, enz., wordt gediagnosticeerd als mesenchymale of syndromale scoliose;
 • bij oudere patiënten - met degeneratieve spondylose (de vorming van osteofyten als gevolg van de groei van botweefsel van de wervelgewrichten).

Zie ook -

Scoliose van de 4e graad van volwassenen met een volwassen skelet verschilt van scoliose in de kindertijd. Naast het feit dat het bij volwassenen kan zijn vanaf de adolescentie - na chirurgische behandeling of zonder (als een gevorderd geval), kan laterale kromming zich ontwikkelen als een nieuwe pathologie (scoliosis de novo) - met degeneratieve veranderingen in de lumbale en lumbosacrale wervelkolom. [4]

Degeneratieve lumbale of lumbale scoliose van de 4e graad bij ouderen (65 jaar en ouder) kan het gevolg zijn van instabiliteit of  verplaatsing van de lumbale wervels  (spondylolisthesis), evenals een gevolg van een operatie (laminectomie) uitgevoerd met compressie van de spinale zenuwen van verschillende etiologieën. In de meeste van deze gevallen is de kromming van de wervelkolom echter niet groter dan 2 graden.

Risicofactoren

Doorgaans begint scoliose tijdens perioden van groeispurten vóór of tijdens de puberteit (10 tot 16 jaar) en borstvergroting (die begint op 11 tot 12 jaar). Daarom zijn vertebrologen bij het opsommen van de risicofactoren voor dit type spinale misvorming de eersten die de leeftijdsfactor noemen.

Het wordt gevolgd door behoren tot het vrouwelijk geslacht (meisjes ontwikkelen scoliose veel vaker dan jongens), evenals de aanwezigheid van scoliose in de familiegeschiedenis.

Verhoogd risico op kromming van de wervelkolom met aanhoudende schending van de houding in de kindertijd en adolescentie; verwondingen van de wervels en costovertebrale gewrichten; myofasciaal pijnsyndroom  (met een compenserende pathologische verandering in houding); aangeboren misvorming van de voorste borstwand (pectus excavatum); de aanwezigheid bij volwassenen van artrose van de tussenwervelgewrichten (spondylartrose) en andere  degeneratieve-dystrofische aandoeningen van de wervelkolom ; met hyperestrogenisme bij adolescente meisjes en hypo-oestrogenisme bij vrouwen (vooral bij postmenopauzale vrouwen); tekort aan magnesium, vitamine D en K in het lichaam, evenals onvoldoende lichaamsgewicht.

Pathogenese

Pogingen om de mogelijke ontwikkelingsmechanismen - de pathogenese van scoliose - te verklaren, brachten onderzoekers ertoe de polygeniciteit van deze ziekte te herkennen met een bepaald effect op de structuren van het bewegingsapparaat van genetische factoren, neurocirculatiestoornissen, hormonale veranderingen (inclusief geslachtssteroïden en melatoninestimulerende de verdeling van osteoblasten) en kenmerken van het algemene metabolisme. [5]

De meeste van de voorgestelde versies worden gereduceerd tot de leidende pathogenetische rol van anomalieën van de groeischijven (epifysaire platen) van de wervellichamen - secundaire centra (punten) van hun ossificatie, evenals asymmetrische groei van de wervelkolom. Het mechanisme van wervelgroei in hoogte is vergelijkbaar met dat in lange botten: endochondrale ossificatie (ossificatie) in de groeischijven. En de toename van hun diameter vindt plaats door appositionele groei op de punten van ossificatie naast de tussenwervelschijven.

Hoe kan scoliose van graad 4 zich bij kinderen ontwikkelen? De longitudinale groei van het wervellichaam vanaf de primaire punten van ossificatie gaat door gedurende de kindertijd (vooral snel in de eerste drie jaar van het leven van een kind), adolescentie en adolescentie. Maar tijdens de puberteit intensiveert de groei met het verschijnen en activeren van vijf secundaire ossificatiecentra op het lichaam van elke wervel. [6]

Overtreding van het ossificatieproces wanneer de groeischijven overbelast zijn aan de concave kant van de wervellichamen, treedt hun wigvormige vervorming op, wat een laterale buiging van het spinale segment in het frontale vlak en axiale verdraaiing van de wervels veroorzaakt - torsie. Dit is wanneer de wervels worden ingezet ten opzichte van hun eigen as in het transversale vlak: hun lichamen draaien naar de convexiteit van de scoliotische boog, terwijl de processus spinosus die zich vanaf de wervelboog uitstrekt in de richting van het concave deel van de boog.

Met spierdystrofie of atrofie van de spieren van de wervelkolom, kan scoliose of kyfose, of beide krommingen tegelijkertijd ontstaan. Naarmate de kracht van de ondersteunende verticale positie van de wervelkolom groeit, verzwakt deze en als gevolg daarvan buigt deze naar rechts of links in het bovenste of middelste deel met de vorming van C-vormige scoliose, die kan evolueren naar graad 4 (met een Cobb-hoek van 80° of meer). [7]

Symptomen scoliose 4 graden

Bij patiënten met scoliose van graad 4 zijn de symptomen te wijten aan het feit dat de wervelkolom niet alleen gebogen, maar ook gedraaid is. Waarom de borstkas symmetrie verliest en vervormt, wat leidt tot een mengsel van thoracale organen.

Dus scoliose van de 4e graad van het thoracale gebied of thoracale scoliose, waarbij een boog van kromming wordt gevormd door verschillende wervels van het thoracale gebied - in het interval tussen de derde en negende, manifesteert zich door vervorming van de borst, vervorming van het suprascapulaire gebied, uitpuilen van het schouderblad, vorming van een ribbenbult (voor- of achterkant), pijn in de rug en kortademigheid.

Net onder het midden van de thoracale wervelkolom kan zich een tweede kromming in de tegenovergestelde richting vormen, en vervolgens wordt een thoracolumbale (thoracolumbale) S-vormige scoliose van de 4e graad bepaald. Hiermee, als gevolg van de torsie van de wervellichamen, ontvouwen de borst en het bekken zich in verschillende vlakken - met een scheeftrekking van het bekkengebied (scheefheid), verschillende lengtes van de onderste ledematen en kreupelheid tijdens het lopen.

Lumbale of lumbale scoliose van de 4e graad gaat in 75% van de gevallen gepaard met spinale pijn geassocieerd met bekkenvervorming en uitsteeksel van de bovenrand van het ilium, degeneratieve veranderingen in de facetgewrichten en verplaatste tussenwervelschijven, evenals overbelasting van de paravertebrale spieren die weerstand bieden aan progressieve vervorming. 

Scoliose van de lumbosacrale wervelkolom van de 4e graad ontwikkelt zich in zeldzame gevallen, aangezien alle vijf wervels van het sacrale gebied geleidelijk samengroeien op de leeftijd van 18-25 jaar en een stevig bot vormen - het heiligbeen (sacrum). Maar als een laterale kromming van deze lokalisatie optreedt, zijn de symptomen vergelijkbaar met lumbale scoliose.

Zwangerschap en scoliose graad 4

Een dergelijke hoge scoliose wordt door deskundigen toegeschreven aan factoren die de kans op aandoeningen tijdens de zwangerschap vergroten - zowel voor de vrouw als voor het ongeboren kind.

Ten eerste, naarmate de draagtijd toeneemt, neemt de belasting van de wervelkolom toe, vooral in de lumbale regio (waar hyperlordose wordt gevormd), en zal de pijn aanzienlijk toenemen bij een zwangere vrouw met graad 4 lumbale scoliose. [8]

Ten tweede groeit de baarmoeder met een toename van de hoogte van de bodem, en met thoracale of thoracolumbale scoliose van de 4e graad, zal dit leiden tot ernstige problemen in verband met verplaatsing van de baarmoeder, aangezien de borst is vervormd, de interne organen worden verplaatst en het bekkengedeelte is asymmetrisch. Daarom is er  placenta-insufficiëntie en schendingen van de mechanismen van de uteroplacentaire circulatie. Bovendien is een afname van het longvolume met een dergelijke ziekte van de wervelkolom beladen met onvoldoende zuurstoftoevoer naar de foetus, dat wil zeggen perinatale hypoxie.

Zwangerschap met scoliose van 3 en 4 graden kan op elk moment worden onderbroken vanwege placenta-abruptie (zelfs wanneer deze normaal is gelegen); bij sommige vrouwen met deze diagnose wordt de progressie van scoliose van de wervelkolom zowel tijdens de bevalling als na de geboorte waargenomen.

Een natuurlijke bevalling met scoliose van de 4e graad van de thoracale wervelkolom is mogelijk als de patiënt enkele jaren eerder een chirurgische behandeling van scoliose heeft ondergaan. Maar zelfs in dergelijke gevallen ondergaat volgens sommige rapporten bijna de helft van de vrouwen een keizersnede. [9]

Complicaties en gevolgen

Wat is het gevaar van scoliose van de 4e graad? Bij een bepaalde mate van vervorming van de wervelkolom treedt een niet-corrigeerbare verandering in het zwaartepunt van het lichaam op, wat op zijn beurt leidt tot een onbalans in de belasting van de spieren, wervelgewrichten en ligamenten, wat mobiliteitsbeperking veroorzaakt en pijn van verschillende intensiteit.

De normale anatomische positie en functie van de organen in de borst zijn verstoord. In het bijzonder ontwikkelen zich als gevolg van een afname van het longvolume bij thoracale en thoracolumbale scoliose pulmonale hypertensie, kortademigheid en chronische bronchitis. Het verhoogt ook de druk in de longcirculatie, waardoor het rechterhart (de zogenaamde cor pulmonale) uitzet.

Een verandering in de grootte van de borstkas bij een Cobb-hoek van 60 ° leidt tot een schending van de mechanische functies van de ribben en ademhalingsspieren (intercostaal en diafragma), een afname van de totale longcapaciteit en klinisch uitgesproken longdisfunctie in de vorm van kortademigheid tijdens inspanning en een afname van de hoeveelheid zuurstof die het lichaam binnenkomt. Bij een Cobb-hoek van 80° treedt hypopneu/slaapapneu op.

Bovendien omvatten de gevolgen en complicaties van scoliose van graad 4: pijn in de darmen; ontwikkeling van vervormende  spondylartrose ; spasmen van asymmetrisch overbelaste spieren; neuropathieën, gemanifesteerd door paresthesie van de ledematen.

Scoliose van 1-3 graden bij kinderen of adolescenten - tot volledige ossificatie van de wervels - wordt als progressief beschouwd. Ondanks het feit dat de botverbinding van skeletstructuren (synestose) en ossificatie van de wervels na ongeveer 25 jaar voltooid is, is er een progressie van graad 4 scoliose op volwassen leeftijd. Zoals de klinische praktijk laat zien, is lumbale scoliose minder vatbaar voor progressie dan andere; meestal vordert scoliose van de 4e graad van het thoracale gebied. Volgens studies is de gemiddelde toename in afwijking 2,4 ° per jaar gedurende vijf jaar, en bij adolescenten vordert scoliose met gemiddeld 10-12 ° over 20 jaar.

Diagnostics scoliose 4 graden

Voor details over de uitvoering van de diagnostiek, zie -  Diagnose van scoliose

Instrumentele diagnostiek, zie - radiografie van de wervelkolom in drie projecties, CT van de wervelkolom. [10]

Lees ook:

Behandeling scoliose 4 graden

Pogingen tot conservatieve behandeling van deze mate van scoliose kunnen alleen worden gedaan bij kinderen en het begin van de puberteit.

Hoewel talrijke klinische onderzoeken hebben aangetoond dat de  behandeling van graad 4 scoliose  zonder operatie - fysiotherapie (laterale elektrische spierstimulatie), oefentherapie, massage - niet effectief is. 

Sommige deskundigen beweren dat oefeningen voor scoliose van de 4e graad gecontra-indiceerd zijn vanwege ernstige skeletafwijkingen en ernstige fysieke beperkingen. Anderen zijn van mening dat in gevallen van juveniele kromming van de wervelkolom, dat wil zeggen bij kinderen van 4-11 jaar, driedimensionale oefeningen en speciale ademhalingstechnieken volgens de methode van Katarina Schroth een therapeutisch effect kunnen hebben: het versterken en normaliseren van de toon van de spieren van de romp, het bekken, de onderste ledematen; verbetering van de long- en hartfunctie.[11]

Therapeutische massage voor scoliose van de 4e graad wordt in cursussen uitgevoerd - om de belasting van de paravertebrale spieren te corrigeren.

Voor krommingen groter dan 40-50° wordt gewoonlijk chirurgische behandeling door spinale fusie aanbevolen - fusie van verschillende wervels met bottransplantaten met mechanische fixatie door speciaal ontworpen metalen structuren, geen statische structuren worden gebruikt, maar methoden voor gelijktijdige correctie van de misvorming gevolgd door dynamische fixatie met een speciale endocorrector. Volwassenen met degeneratieve scoliose en spinale stenose kunnen een operatie voor spinale fusiedecompressie nodig hebben; bij scoliose van de lumbale wervelkolom wordt een wigvormige osteotomie toegepast. [12]

Lees meer -  Scoliose: operatie

Bij idiopathische scoliose van de 4e graad is het zeer zeldzaam om de wervelkolom absoluut gelijk te maken, maar het is mogelijk om een significante correctie van zowel de thoracale als de lumbale scoliotische bogen te geven: de hoofdcurve van het front met ongeveer 50% verminderen, de vertebrale torsie met 10%, en de verticale positie van de wervelkolom gemiddeld ongeveer 60%. [13]

Tijdens de periode van postoperatieve revalidatie wordt gymnastiek individueel geselecteerd voor scoliose van de 4e graad, die gericht is op het verlichten van spierspasmen, het herstellen van gewrichtsmobiliteit en normale bloedcirculatie.

Aan de andere kant zijn vroege en late complicaties en gevolgen na een operatie voor scoliose van graad 4 niet uitgesloten:

 • tijdens de operatie kan er aanzienlijk bloedverlies, veneuze luchtembolie, ademnoodsyndroom, dwarslaesie zijn;
 • ontwikkeling van een secundaire infectie;
 • fixatiefouten van de wervels met de ontwikkeling van een vals gewricht;
 • neurologische schade met verlies van sommige functies.

Correctie van scoliose met succesvolle fusie in het achterste deel van de wervellichamen bij kinderen en adolescenten kan worden bemoeilijkt door de aanhoudende groei van het voorste deel van het wervellichaam, wat de kromming en verdraaiing ervan verergert. [14]

Het voorkomen

Als je scoliose graad 4 bekijkt als een verwaarloosd geval van scoliotische ziekte, dan wordt meteen duidelijk wat de preventie ervan is

Dit zijn preventieve orthopedische onderzoeken van schoolkinderen - om de beginfase van een kromming van de wervelkolom te identificeren, (zowel aan kinderen als ouders) de principes van een juiste houding en de gevolgen van hun overtreding uit te leggen,  oefeningen voor houding voor kinderen uit te voeren , zwemmen.

Geïdentificeerde scoliotische misvormingen moeten tijdig worden behandeld!

Prognose

Scoliose van deze graad kan alleen worden gecontroleerd, omdat het een levenslange diagnose is. En vaak is de prognose niet bemoedigend, zelfs niet bij alle pogingen om de progressie te stoppen.

Het is voor veel patiënten moeilijk om te werken, daarom kan een medisch en sociaal onderzoek op de voorgeschreven manier invaliditeit geven in het geval van scoliose van de 4e graad (met de daaropvolgende uitvoering van passende sociale uitkeringen).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.