^

Gezondheid

Radionuclide Diagnostiek

Radionuclide scannen

Radionuclide is een onstabiele isotoop, die stabieler wordt wanneer energie wordt vrijgegeven in de vorm van straling (nucleair verval). Deze straling kan deeltjesemissie of y-straalfotonen omvatten.

Stralingsdiagnostiek in nefrologie

Straling of beeldvorming, onderzoeksmethoden nemen een belangrijke plaats in bij de diagnose en differentiële diagnose van nierziekten. Hun rol is de laatste jaren vooral toegenomen door de technische verbetering van methoden, die hun resolutie en veiligheid aanzienlijk hebben verbeterd.

Radio-isotoopdiagnostiek van urologische ziekten

Moderne medische disciplines zijn onmogelijk zonder interactie met gerelateerde specialiteiten, vooral diagnostische. Een succesvolle behandeling en de prognose ervan hangen in grote mate af van de kwaliteit en nauwkeurigheid van de diagnostische tests.

Angiografie van de hersenen en het ruggenmerg

Angiografie is een methode om het vasculaire systeem van de hersenen en het ruggenmerg te bestuderen door een contrastmiddel in de bloedvaten te injecteren die bloed aan de hersenen leveren. Eerste voorgesteld door Monica in 1927, maar wijdverspreid gebruik in de klinische praktijk begon pas in de jaren 1940.

Thermografie

Medische thermografie is een methode voor het registreren van de natuurlijke warmtestraling van een menselijk lichaam in het onzichtbare infrarode gebied van het elektromagnetische spectrum. Thermografie definieert een karakteristiek "thermisch" beeld van alle delen van het lichaam. Bij een gezond persoon is het relatief constant, maar met pathologische omstandigheden varieert dit.

Klinische radiometrie

Klinische radiometrie is de meting van de radioactiviteit van het hele lichaam of een deel ervan na toediening van de RFP. Meestal worden in de klinische praktijk gammastralende radionucliden gebruikt.

Enkelvoudige fotonemissietomografie

Eén-fotonemissietomografie (OFET) vervangt geleidelijk de gebruikelijke statische scintigrafie, omdat hiermee de beste ruimtelijke resolutie wordt bereikt met dezelfde hoeveelheid van dezelfde RFP. Om veel kleinere delen van orgaanschade te detecteren - warme en koude knooppunten. Voor het uitvoeren van de OFET worden speciale gammacamera's gebruikt.

Scintigrafie

Scintigrafie is het verkrijgen van beelden van de organen en weefsels van de patiënt door op een gammacamera de straling te registreren die wordt uitgezonden door een opgenomen radionuclide.

Onderzoek naar radionucliden

Depressief lang leek de afstand tussen fysieke laboratoria, waar wetenschappers sporen van kerndeeltjes registreerden, en de dagelijkse klinische praktijk. Alleen al het idee van de mogelijkheid om nucleair-fysische verschijnselen te gebruiken voor het onderzoeken van patiënten kan, zo niet gestoord, fantastisch lijken. Precies zo'n idee ontstond echter in de experimenten van de Hongaarse wetenschapper D.Heveshi, later de Nobelprijswinnaar.
You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.