^

Gezondheid

Pillen voor wratten

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 10.08.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Een veel voorkomende dermatologische laesie in de vorm van wratten wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), dat de epitheelcellen van de huid infecteert. Bij de complexe behandeling van papillomatose worden middelen gebruikt die het immuunsysteem stimuleren. Patiënten definiëren geneesmiddelen van deze farmacologische groep vaak als antivirale tabletten voor wratten.

Indicaties Pillen voor wratten

Houd er rekening mee dat er geen speciale pillen zijn voor het  humaan papillomavirus  en wratten, net zoals er geen enkele therapeutische methode is die in alle gevallen effectief is. En dit is een nogal ernstig probleem vanwege het feit dat na de introductie van het HPV-genoom in epitheelcellen, het virus in staat is om aangeboren immuunreacties te omzeilen, cellulaire immuniteit te onderdrukken en zijn aanwezigheid lange tijd niet te tonen. En het is nog steeds onbekend hoe dit gebeurt, dat wil zeggen, wat is het specifieke immunosuppressieve mechanisme van papillomavirus. Het is duidelijk dat HPV op unieke wijze de differentiatie van de immuuncellen zelf (macrofagen, neutrofielen, T-helpers, killercellen, enz.) kan beïnvloeden door vreemde pathogene structuren te herkennen. [1]

Indicaties voor het gebruik van tabletten tegen wratten en papillomen - aanvullende behandeling van gewone huidwratten (Verruca vulgaris), plantaire wratten (Verruca plantaris),  genitale wratten  of condyloma acuminata -  genitale wratten , vaak terugkerend en niet vatbaar voor andere behandeling.

In dergelijke gevallen is het doel van immunomodulatie om de adaptieve immuunrespons te versterken. Hoewel de spontane verdwijning van wratten en papillomen, verklaren experts niet door humorale, maar door celgemedieerde immuniteit. [2]

Vrijgaveformulier

Namen van immunostimulerende geneesmiddelen die kunnen worden voorgeschreven voor wratten:  Isoprinosine  (andere handelsnamen zijn Inosine pranobex, Inosiplex, Groprinosine, Metizoprinol, Dimepranol, Imunovir, Novirin); alpizarine; Likopid (Glycopine); Cycloferon; Levamisol (Levazol, Levotetramizol, Decaris, Ergamizol, Levoripercol).

In feite zijn het allemaal analogen, waarvan het werkingsmechanisme niet-specifiek is, dat wil zeggen dat het leidt tot een verhoogde immuunrespons op een aantal infectieuze agentia. Maar het antivirale medicijn Acyclovir wordt alleen gebruikt voor de nederlaag van het herpes simplex-virus, evenals voor herpes zoster veroorzaakt door het herpes zoster-virus.

Farmacodynamiek

Zoals aangegeven in de beschrijving van het medicijn Isoprinosine, is de farmacologische werking ervan te wijten aan het alkylamino-alcoholcomplex van stikstofbevattende glycosylamine-inosine, 4-acetamidobenzoëzuur en N,N-dimethylamino-isopropanol. Hoewel het exacte werkingsmechanisme van inosine pranobex onbekend is, kan het T-celdifferentiatie induceren, de lymfoproliferatieve respons tegen virus-getransformeerde of geïnfecteerde cellen versterken en cytokine (IL-1 en IL-2) productie, chemotaxis en fagocytose induceren. Van neutrofielen, monocyten en macrofagen.

De werkzame stof van het geneesmiddel Alpizarin is 2-C-β-D - (glucopyranosyl) -1,3,6,7-tetraoxyxanthon - polyfenol-mangiferine van de wortels van planten van de vlinderbloemigenfamilie Hedisarum flavescens (vergelende hedysarum of zoethout) en Hedysarum alpinum (Altai hedysarum). Dit polyfenol remt de groei en reproductie van bacteriën en DNA-replicatie van virussen, verbetert de humorale en cellulaire immuunfunctie, verhoogt de snelheid van proliferatie van lymfocyten en macrofagen en de synthese van γ-interferon door T-cellen.

Het effect van Likopid op immunocompetente cellen wordt uitgeoefend door glucosaminylmuramyldipeptide van bacteriële celmembranen, dat bindt aan de NOD2-cytoplasmatische receptor die tot expressie wordt gebracht in fagocytische bloedmonocyten. Dit activeert macrofagen en neutrofiele granulocyten, stimuleert de deling van T- en B-lymfocyten, de productie van γ-interferon, IL-1, IL-6 en IL-12.

De farmacodynamiek van Cycloferon is gebaseerd op de werking van zijn werkzame bestanddeel - meglumine acridonacetaat of N-methylglucamine 2- (9-oxoacridin-10 (9H) -yl) acetaat, dat een derivaat is van monocarbonzuur acridonazijnzuur. Het gebruik van dit immunostimulerende middel leidt volgens de officiële instructies tot de stimulatie van T-lymfocyten, een toename van α- en β-interferon. Maar hoe dit gebeurt, wordt niet uitgelegd.

Als een immunomodulator werkt het anthelmintische medicijn Levamisole vanwege levamisolhydrochloride, een derivaat van de stikstofbevattende heterocyclische verbinding imidazool, die de activiteit van fagocyten, macrofagen en T-lymfocyten herstelt, die immuuncelbescherming bieden. [3]

Farmacokinetiek

Met bijna 100% biologische beschikbaarheid wordt de maximale plasmaspiegel van isoprinosine opgemerkt na ongeveer 60 minuten. Na inname van een standaarddosis, maar na twee uur neemt de concentratie af - vanwege de hoge snelheid van transformatie door leverenzymen. Uitscheiding uit het lichaam vindt gedeeltelijk onveranderd in de urine plaats, evenals in de vorm van urinezuur en andere metabolieten.

Likopid wordt geabsorbeerd in het maagdarmkanaal en komt ook in de systemische circulatie, maar de biologische beschikbaarheid is niet hoger dan 13% met de hoogste plasmaconcentratie 90 minuten na inname van de tablet. De eliminatiehalfwaardetijd door de nieren is iets meer dan vier uur.

Het actieve bestanddeel van het geneesmiddel Cycloferon bereikt binnen drie uur na orale toediening de hoogste concentratie in plasma, de gemiddelde duur van de halfwaardetijd is 4,5 uur; uitscheiding via de nieren.

Levamisole bereikt zijn hoogste plasmaspiegel na gemiddeld twee uur; metabolisme vindt plaats in de lever; metabolieten worden uitgescheiden door de nieren en in mindere mate door de darmen - met een halfwaardetijd van ongeveer zes uur.

Dosering en toediening

Bij de behandeling van terugkerende wratten wordt volwassenen aanbevolen om driemaal daags twee tabletten (elk 0,5 g) Isoprinosine oraal in te nemen; Ik bereken de dagelijkse dosis voor kinderen op basis van het lichaamsgewicht - 0,5 g van het medicijn per 10 kg, en is verdeeld in drie doses. De loop van de behandeling kan van twee tot weken tot een maand duren.

De dosering van Alpizarin wordt bepaald door de arts, maar de maximaal toegestane dagelijkse dosis mag niet hoger zijn dan acht tabletten, dat wil zeggen 800 mg (voor kinderen - 300 mg). Duur van de toepassing - van vijf dagen tot twee weken.

Likopid-tabletten kunnen oraal worden ingenomen (een half uur voor de maaltijd) of onder de tong worden geplaatst (voor geleidelijke resorptie). De exacte dosering en duur van het gebruik van dit middel wordt individueel bepaald door de behandelende arts.

Cycloferon moet eenmaal per dag een half uur voor de maaltijd worden ingenomen, één tablet (0,15 g)

Levamisol (tabletten van 50 en 150 mg) wordt voorgeschreven in een dosis van 150 mg (dagelijkse dosis voor kinderen - 1 mg per kg lichaamsgewicht) - gedurende drie dagen met een pauze van een week; het verloop van de behandeling bestaat uit twee of drie cycli.

  • Wrattenpillen voor kinderen

Gecontra-indiceerd bij kinderen jonger dan 3 jaar - Isoprinosine, Alpizarin en Likopid; kinderen jonger dan 5 jaar - Cycloferon; tot 7 jaar (volgens andere bronnen - tot 14 jaar) - Levamisole.

Gebruik Pillen voor wratten tijdens zwangerschap

Alle farmacologische middelen die direct of indirect het immuunsysteem beïnvloeden, mogen niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt.

Contra

Contra-indicaties voor het gebruik van isoprinosine zijn jicht, de aanwezigheid van blaasstenen, chronisch nierfalen en hartritmestoornissen.

Het is gecontra-indiceerd om te gebruiken:

  • Likopid - met koorts en auto-immune thyreoïditis;
  • Cycloferon - met gedecompenseerde levercirrose;
  • Levamisole - met een laag aantal leukocyten in het bloed.

Bijwerkingen Pillen voor wratten

Het gebruik van Isoprinosine kan bijwerkingen veroorzaken in de vorm van: algemene malaise, hoofdpijn en duizeligheid, buikpijn, darmstoornissen, slaapproblemen, jeukende huid, verhoogd urinevolume, gewrichtspijn.

Bijwerkingen van Alpizarin zijn hoofdpijn en duizeligheid, misselijkheid en zwakte, indigestie en onmiddellijke allergische reacties.

Likopid kan op korte termijn een verhoging van de lichaamstemperatuur veroorzaken, en Cycloferon - een allergische reactie.

Het gebruik van Levamisol kan gepaard gaan met huiduitslag, misselijkheid, braken, diarree, veranderingen in de perceptie van geuren en smaken, zwakte en koorts, evenals spier- en gewrichtspijn.

Overdose

Er is geen informatie over overdosering van Isoprinose, Alpizarin, Likopid en Cycloferon.

In geval van een overdosis levamisol kunnen convulsies en hartritmestoornissen optreden; het is noodzakelijk om een maagspoeling uit te voeren en een enterosorbens (actieve kool) te nemen. De behandeling is symptomatisch.

Interacties met andere geneesmiddelen

Isoprinosine wordt niet ingenomen met geneesmiddelen die worden gebruikt om jicht en diuretica te behandelen.

Alpizarin wordt niet gelijktijdig met enterosorbentia gebruikt en Likopid wordt gebruikt met antibiotica van de tetracyclinegroep en sulfanilamidepreparaten.

Er moet rekening worden gehouden met het vermogen van Likopid om het effect van antibacteriële geneesmiddelen en polyeen-antimycotica te versterken.

Levamisolehydrochloride is niet compatibel met preparaten op basis van ethanol en olie; het versterkt de werking van anti-epileptica en geneesmiddelen uit de groep van indirecte anticoagulantia.

Opslag condities

Alle vermelde geneesmiddelen in de vorm van tabletten moeten bij kamertemperatuur worden bewaard (niet hoger dan + 22-25 ° C).

Houdbaarheid

De houdbaarheid van Isoprinosine, Alpizarin en Likopid is 5 jaar; Levamisol - 3 jaar; Cycloferon - 2 jaar.

Immunotherapie is een van de belangrijkste therapeutische opties geworden voor de behandeling van wratten, maar klinisch bewezen bewijs van hun effectiviteit ontbreekt vaak. Gezien de feedback van experts moet er rekening mee worden gehouden dat er niet één absoluut effectieve behandeling is en dat verschillende soorten behandelingen - chirurgische excisie, cryo- en laserchirurgie, lokale middelen en immunotherapie - kunnen worden gecombineerd. Er moet ook rekening worden gehouden met de mogelijkheid van spontane regressie van papillomen, vooral bij kinderen, dus een al te agressieve benadering van hun behandeling moet worden vermeden.

Aandacht!

Om de perceptie van informatie te vereenvoudigen, werd deze instructie voor het gebruik van het medicijn "Pillen voor wratten" vertaald en gepresenteerd in een speciale vorm op basis van de officiële instructies voor medisch gebruik van het medicijn. Lees vóór gebruik de annotatie die rechtstreeks naar de medicatie is gekomen.

Beschrijving verstrekt voor informatieve doeleinden en is geen handleiding voor zelfgenezing. De behoefte aan dit medicijn, het doel van het behandelingsregime, de methoden en dosering van het medicijn wordt uitsluitend bepaald door de behandelende arts. Zelfmedicatie is gevaarlijk voor je gezondheid.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.