Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Pijn in de buik van het kind. Oorzaken. Symptomen. Diagnose. Behandeling

Medisch expert van het artikel

Chirurg, oncosurgeon
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 11.04.2020

Pijn in de buik van een kind is een hoofdsymptoom van veel verdriet en spijsverteringsorganen. Bij jonge kinderen is het equivalent van pijn angst, geschreeuw, afwijzing van de borst van de moeder. Bij kinderen in de kleuter- en lagere schooltijd kan pijn worden gemanifesteerd door een gevoel van snelle verzadiging en overvulling van de maag. Reacties op pijn in de buikholte zijn zeer individueel, maar in ieder geval moet de arts buikpijn als een objectieve realiteit beschouwen. Pijnimpulsen afkomstig uit de buikorganen, overgedragen langs zenuwvezels twee typen vezels zoals A pulsen veroorzaken een gevoel van acute en goed gelokaliseerde pijn, en vezels van type C - onzeker doffe pijn. De afferente neuronen van deze vezels bevinden zich in de ganglia van de achterwortels van het ruggenmerg, en sommige axonen kruisen de middellijn en gaan terug naar het cerebellum, het middelste brein en thalamus. De perceptie van pijn komt voor in de postcentrale gyrus van de hersenschors, die impulsen ontvangt van beide helften van het lichaam.

De pijn die optreedt in de organen van de buikholte wordt gevoeld op het niveau van het segment van waaruit het aangetaste orgaan wordt geïnnerveerd:

 • pijn in het epigastrische gebied wordt waargenomen in de pathologie van het diafragma, het cardiale gedeelte van de slokdarm, maag, twaalfvingerige darm, pancreas.
 • pijn in de rechter hypochondrium ontstaan voornamelijk bij ziekten van de lever, galwegen en galblaas, de pancreas hoofd, twaalfvingerige darm, colon hepatische kromming, althans - en het middenrif klier.
 • pijn in het ongrijpbare hypochondrium verschijnen met laesies van de maag, pancreas, milt buiging van de dikke darm, diafragma, linker lob van de lever.
 • het distale deel van de dunne darm, de blindedarm met de appendix, de gehele proximale helft van de dikke darm, de mesenteriale lymfeknopen, de omentum geven pijn in het peripodale gebied.
 • Gordelroos is kenmerkend voor pancreaslaesies.
 • pijn in het rechter iliacale gebied kan duiden op appendicitis, schade aan het terminale segment van het ileum, ileocecale hoek (de ziekte van Crohn) en ook in het syndroom van de mobiele blindedarm.
 • in de linker ileale regio van pijn worden vaker veroorzaakt door de laesie van de sigmoid colon en kunnen voorkomen in het syndroom van Payra. Deze ziekte, voor het eerst beschreven in 1910, wordt gekenmerkt door pijnlijke aanvallen, een gevoel van druk en volheid in het linker hypochondrium. De pijn kan worden bestraald naar het interstitiële gebied, vergezeld door kortademigheid en hartkloppingen. Deze pathologische aandoening wordt veroorzaakt door voorbijgaande episodes van gasstagnatie en ontlasting in het gebied flexura lienalis, omdat de hoek in deze zone met de lange transversale dikke darm acuut kan zijn. Dit creëert op zijn beurt gunstige omstandigheden voor stagnatie. Bovendien is er een spasme van de dikke darm. Oplossende factoren zijn emotionele stress, het eten van voedsel dat rijk is aan koolhydraten. Het is noodzakelijk om de periodiciteit van pijn, hun verband met voedselinname en de aard ervan, opheldering van pijnbestraling te achterhalen; belangrijk is de verduidelijking van de aard van het pijnsyndroom.
 • als het distale deel van de dikke darm, urineweg- en bekkenorganen betreft, wordt de pijn gevoeld in het suprapubische gebied.
 • diffuse buikpijn kan wijzen op peritonitis, intestinale obstructie, abdominale hemorragische vasculitis, scheuren van parenchymale organen, verklevingen; soms worden dergelijke pijnen waargenomen met uitgedrukte ascites en winderigheid.

Een specifieke variant van buikpijn is darmkoliek - een onaangenaam, ongemakkelijk gevoel van schrammen of knijpen in de buikholte. Intestinale koliek wordt veroorzaakt door diskineticumverschijnselen en verhoogde gasproductie. De diagnose "darmkoliek" wordt gesteld als de totale duur van de koliek 2-3 uur per dag is. Meestal is darmkoliek het voorrecht van zuigelingen en wordt het veroorzaakt door de volgende factoren:

 • functionele onvolgroeidheid van het neuromusculaire apparaat van de darm;
 • enzymdeficiëntie;
 • intestinale dysbiose;
 • voedselallergie;
 • irrationele voeding.

Doorgaans verdwijnt koliek bij het optimaliseren van het voedingsschema of het selecteren van een geschikte formule.

Doffe, drukkende pijn in de onderbuik bij kinderen wijst op overgroei of toename van de buikorganen (gelato en splenomegalie, tumoren, cysten, winderigheid). Paroxysmale pijnen worden waargenomen bij hypertensie van gladde spieren - spasmen van pylorus, sfincter van Oddi, darmsfincters; de meest geprononceerde piercing, de zogenaamde dolk, pijnen wijzen op perforerende en penetrerende ulcera, acute peritonitis, acute darmobstructie. Bij ziekten van de dunne darm, pijn, in de regel, trekken, stomp; integendeel, zeer intense pijn is kenmerkend voor de nederlaag van de dikke darm.

Door de aard van pijn in de buik worden onderscheiden:

 • krampachtige pijn
 • distensieve pijn
 • hechtende verklevingen

Spastische pijnen komen voor bij colitis, enterocolitis en komen vaak voor als een darmkoliek. Verstoringspijn veroorzaakt door een sterke uitrekking van de darm met gassen en ontlasting gaat gepaard met een opgeblazen gevoel. Adhesiepijn treedt op ter hoogte van de peristaltiek van de darm, hun verschijning wordt vergemakkelijkt door plotselinge bewegingen van de patiënten, bevingen van het lichaam, enz.

Een brandend gevoel wordt waargenomen wanneer het slijmvlies van de bovenste delen van het spijsverteringskanaal wordt aangetast.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.