^

Gezondheid

A
A
A

Omfalitis van de navel: catarrel, purulent, phlegmonous, necrotisch

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Omfalitis is een proces van ontsteking van de navelstreng en het omliggende weefsel, wat vaker voorkomt bij pasgeborenen. Kenmerken van de structuur van de huid en het subcutane weefsel bij zuigelingen zijn zodanig dat het ontstekingsproces zich snel verspreidt. Daarom is het risico op complicaties bij omphalitis erg groot, wat de noodzaak aantoont voor kennis van de eerste symptomen en manifestaties van deze pathologie.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Epidemiologie

Statistieken tonen aan dat er tot op heden 2 tot 7 gevallen van omfalitis per 100 pasgeborenen zijn. Dit is een zeer hoge prevalentie, gezien de gevolgen. De gemiddelde leeftijd van de symptomen hangt af van de draagtijd: 3-5 dagen voor te vroeg geboren baby's; 5-9 dagen voor voldragen pasgeborenen. De frequentie van complicaties hangt af van het begin van de behandeling en hoe later de behandeling begint, hoe groter het risico op een fatale afloop, en de rekening kan uren duren, geen dagen.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11]

Oorzaken omfalita

De navel heeft een vitale functie wanneer de baby zich in de baarmoeder bevindt. De navelstreng bevat twee aders en een ader, de belangrijkste vaten die de baby voorzien van zuurstofafgifte en verwijdering van koolstofdioxide. Na de geboorte wordt deze functie uitgevoerd door de longen, dus de navelstreng is verbonden en uitgewist. De navelstreng bestaat uit twee slagaders en een ader, ingesloten in een slijmachtig bindweefsel en een dun slijmvlies. Meestal leidt na de geboorte ontsteking aan het proximale uiteinde van het snoer tot losraken van de navelstreng van de huid. Dit natuurlijke proces gaat gepaard met witte slijmafscheiding, die onder normale omstandigheden kan zijn.

Het moet duidelijk zijn dat de navel de directe toegangspoort tot de buikholte is, zodat elke infectie van de weefsels kan leiden tot een snelle verspreiding van de infectie diep in de maag. Na de geboorte wordt een terminal aan de navel bevestigd en uiteindelijk verdwijnt deze en blijft er een droge en schone navel achter. Onder normale omstandigheden valt de navel tussen de vijfde en vijftiende dag na de geboorte van het kind. Aan het einde van deze periode moet de navel schoon, droog en schoon zijn en niet bloeden.

De navelstreng is een geschikt "kweekmedium" voor bacteriële groei en proliferatie, omdat er levende weefsels zijn die gemakkelijk geïnfecteerd kunnen raken. Aldus zijn de oorzaken van omfalitis micro-organismen die op de huid van de navel en diepere weefsels vallen en een ontstekingsproces veroorzaken. Infectie kan zich verspreiden naar navelstrengbloedvaten, lymfevaten van de buikwand en bloedvaten van omringende weefsels.

Verschillende soorten bacteriën zijn geïdentificeerd als pathogenen, die meestal een dergelijke ontsteking veroorzaken. Een afzonderlijke soort of een combinatie van zowel aërobe als anaerobe microbiële soorten kan omfalitis veroorzaken.

Aërobe organismen omvatten: Staphylococcus aureus (de meest gebruikelijke), groep A streptococcus, E. Coli, Klebsiella, Proteus.

Anaërobe soorten veroorzaken ongeveer 30% van de gevallen van omfalitis: Bacteroides fragilis, Peptostreptococcus, Clostridium perfringens.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Pathogenese

De pathogenese van veranderingen in omfalitis is dat bacteriën polymorfonucleaire leukocyten aantrekken voor de navelstreng, als een natuurlijk afweermechanisme van het lichaam. Bronnen van potentieel pathogene bacteriën die de navelstreng koloniseren, zijn het moederkanaal van de moeder en verschillende lokale bacteriële bronnen op de geboorteplaats. Wanneer de witte bloedcellen de eersten zijn die reageren op de infectiebron, worden monocyten en lymfocyten geactiveerd, wat de ontstekingsreactie aanvult. Verschillende cytokinen en biologisch actieve stoffen die leiden tot infiltratie van de huid en weke delen rond de navel worden onderscheiden. Dus er zijn lokale inflammatoire veranderingen. Het proces breidt zich zeer snel niet alleen uit naar het diepe weefsel, maar ook naar het subcutane weefsel, dat het proces van vernietiging van deze weefsels verder ondersteunt. Er is infiltratie met neutrofielen, die wordt gekenmerkt door uitgesproken exsudatieve manifestaties en de vorming van een purulent proces. Als het kind niet wordt behandeld, worden er foci van necrose gevormd en kan het micro-organisme het bloed binnendringen en sepsis veroorzaken.

Er bestaat zoiets als "omfalitis van een washandje". Wat is het? Het binnendringen van micro-organismen op het navelweefsel, wanneer het geneest, leidt tot ontsteking. Dit concept houdt het feit in dat voor sommige kinderen de bron van omphalitis mogelijk een onjuiste zorg voor de navel thuis is of ongeschikte hygiënische maatregelen. Dit omvat slijpen dichtgegroeid navel washandje verwerking umbilical residu antiseptische oplossingen, maceratie navel luier, en andere factoren die leiden tot exogene infecties ongenezen wondoppervlak navel. Daarom is de belangrijkste factor bij de ontwikkeling van omfalitis een onjuiste postpartumverzorging voor de navel. De methode om na de geboorte voor de navelstreng te zorgen beïnvloedt zowel bacteriële kolonisatie als de tijd van scheiding van de navel. Gemeenschappelijke risicofactoren voor het ontwikkelen van neonatale omfalitis zijn ongeplande thuisgeboorten, laag geboortegewicht, langdurige breuk van de membranen, navelstrengkatheterisatie en chorioamnionitis. Ook omvatten risicofactoren immunodeficiëntie bij pasgeborenen; genetische defecten geassocieerd met contractiele eiwitten tijdens de bevalling; syndroom van tekort aan adhesie van leukocyten en een gebrek aan mobiliteit van neutrofielen. Als de moeder ontstekingsziekten van de geslachtsorganen met een chronische of acute aard heeft, koloniseren deze micro-organismen de huid van het kind en kunnen ze een etiologische factor van omfalitis zijn.

trusted-source[19], [20], [21]

Symptomen omfalita

Symptomen van omfalitis kunnen acuut ontstaan bij voldragen baby's, terwijl bij te vroeg geboren baby's de eerste tekenen kunnen worden gewist als gevolg van een onontwikkelde temperatuursrespons.

Klinische kenmerken van omfalitis verschillen in ernst bij kinderen van verschillende leeftijden. De eerste tekenen van omfalitis bij pasgeborenen zijn het optreden van voedingsproblemen, en dan wordt het kind prikkelbaar, slaperig of slaperig wanneer de infectie zich al verspreidt. Daarnaast zijn er tekenen van lokale infectie: de aanwezigheid van een onaangename geur van etter uit de navelstreng; roodheid van de huid rond de navel, zwelling van de huid in dit gebied. Uitscheidingen uit de navel kunnen transparant zijn, maar als ze enige tijd nadat de navel begon te helen verschenen, dan zou het ook alert moeten zijn. De temperatuurreactie bij pasgeborenen komt niet vaak voor, maar omdat de intoxicatie groeit tegen de achtergrond van de verspreiding van de infectie diep in de weefsels van de navel, kan de lichaamstemperatuur van het kind ook toenemen. Elke verandering in huidskleur rond de navel kan worden beschouwd als een van de gevaarlijke symptomen die een ontsteking kunnen signaleren.

Acute omphalitis bij oudere kinderen komt minder vaak voor, omdat er geen directe toegang tot infecties is. Maar toch, bij kinderen met immunodeficiënties tegen de achtergrond van wondinfectie of huidlaesies in dit gebied, kan het ontstekingsproces van de navel optreden. Dan zijn de symptomen meer uitgesproken: bedwelming; pijn in de navel, gewezen door het kind; hyperthermie.

Omfalitis bij volwassenen wordt meestal geassocieerd met onvoldoende hygiëne en verdieping van de navelstreng in diepe sferen van onderhuids weefsel veroorzaakt door obesitas. Vaak is een ontsteking van de navelpiercing een gevolg van de ontwikkeling van omfalitis bij volwassenen in de toekomst. Ten eerste zijn er kenmerkende huidveranderingen die optreden nadat de navelstreng is beschadigd of een week erna. Gedurende deze periode begint de wond in de navel pas te genezen wanneer er sprake is van ontlading en een onaangename geur. Wanneer necrotisch weefsel rond de navelstreng verschijnt, wordt de huid donkerder en kan deze er uitzien als een sterke stoot of blauwe plek. Dan kunnen zweren verschijnen en pijnlijke gevoelens toenemen. Omfalitis bij volwassenen leidt zelden tot complicaties, omdat volwassenen in een vroeg stadium hulp zoeken. Omfalitis bij pasgeborenen wordt als gevaarlijker beschouwd, omdat het moeilijker is om een diagnose te stellen en het proces van ontsteking zich razendsnel verspreidt.

In termen van de verspreiding van het infectieuze proces, worden sommige soorten omfalitis onderscheiden. Simpele omfalitis wordt gekenmerkt door initiële manifestaties zonder ernstige complicaties. Dit is meestal de eerste dag van de ziekte, wanneer het proces alleen het gedeelte van de huid rondom de navel bedekt. Catarrhal-omphalitis ontwikkelt zich wanneer huid- en subcutane weefselschade optreedt bij het begin van de ziekte. In dit geval kunnen er initiële manifestaties zijn van oedeem, rood worden van de huid en slijmafscheiding uit de navel van een transparante aard. Sereuze omfalitis is een afscheiding van de slijminhoud van een sereuze persoon uit de navel, die zich onder normale omstandigheden kan voordoen. Wanneer een groot aantal microben in de focus van ontsteking is, wordt een enorme hoeveelheid neutrofiele leukocyten gemobiliseerd, wat gepaard gaat met hun dood en de afgifte van pus. Dus het catarrale proces kan snel overgaan in een purulente omfalitis. Dit gaat gepaard met het verschijnen van een onaangename geur van ontstoken weefsel en een groene of gele ontlading.

Als het proces zich uitstrekt tot de diepere lagen van de huid en vezels, ontwikkelt zich flegmonale omfalitis. Phlegmonous omphalitis wordt veroorzaakt door de productie van factoren (een of meerdere micro-organismen), die direct leiden tot de dood van weefselcellen, enzymatische splitsing van de bacterie van celmembranen. Toxinen geproduceerd in de anaërobe omgeving van necrotisch weefsel maken de snelle verspreiding van organismen door weefselvlakken mogelijk. Dit leidt ertoe dat de spieren en het bindweefsel vernietigd worden, wat de voortgezette groei van organismen mogelijk maakt en de productie van toxines verhoogt. Vanwege de progressieve diepe vernietiging van weefsels kunnen dergelijke infecties dodelijk zijn als ze niet snel worden behandeld. Bovendien leidt de toename van lokaal oedeem tot compressie van de spieren in de fascia, wat kan leiden tot ischemische necrose van de spieren en de ontwikkeling van necrotische omfalitis. Dit is de laatste fase van acute omfalitis, die bij pasgeborenen gepaard gaat met een hoog risico op overlijden.

Complicaties en gevolgen

De gevolgen en complicaties van omphalitis kunnen optreden wanneer bacteriën worden gekoloniseerd door de navelstreng en directe toegang tot de bloedstroom. De meest voorkomende complicatie is de verspreiding van infecties met de betrokkenheid van gezonde weefsels. Dit is hoe de necrotiserende fasciitis, abces, phlegmon, peritonitis zich ontwikkelt.

Necrotiserende fasciitis verspreidt zich snel en kan dodelijk zijn. De eerste tekenen kunnen zijn: zwelling en roodheid van de huid rond de infectie, evenals huidspanning en de scherpe pijn en crepitus bij aanraking. Peritonitis ontwikkelt zich wanneer de vaten betrokken zijn bij het proces, omdat de navelstrengader het directe pad naar het peritoneum is. Aldus dringen micro-organismen uit de huid het peritoneum binnen en veroorzaken daar ontstekingen.

Complicaties van omphalitis verhogen het risico op overlijden aanzienlijk.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Diagnostics omfalita

De diagnose van omphalitis moet vroeg zijn, dan zal het effect van de behandeling snel zijn en zullen complicaties zich met minder waarschijnlijkheid ontwikkelen. Als er verdachte afscheiding uit de navel of een verkleuring van de huid is, dan is het noodzakelijk om een arts te raadplegen. Visuele inspectie is belangrijk, omdat je de huidskleur, de aard van de secreties, hun geur kunt bepalen. Het is noodzakelijk om te verduidelijken hoe de genezing van de navelstrengwond optrad, als het een pasgeborene is. Bij oudere kinderen is het nodig om te verduidelijken of er een trauma op dit gebied is.

Analyses die nodig zijn voor vermoedelijke omfalitis zijn een gebruikelijke bloedtest. Veranderingen in de vorm van neutrofilie of neutropenie duiden op een acute infectie. Soms, met een progressieve verslechtering van de aandoening tegen de achtergrond van omfalitis, is het noodzakelijk sepsis uit te sluiten. Om dit te doen, bestudeer bredere indicatoren - de verhouding van het aantal immature neutrofielen tot volwassen, die meer is dan 0,2 voor systemische bacteriële infectie, en kan ook trombocytopenie zijn.

Andere niet-specifieke laboratoriumtests die kunnen worden gebruikt om de ernst van het ontstekingsproces bij omphalitis te beoordelen: neutrofiel CD64, procalcitonine, C-reactief proteïne, bezinkingssnelheid van erytrocyten.

Bevestigt diagnostische criteria van sepsis en verspreide intravasculaire vouwen zijn: randbloedvlek, fibrinogeen, D-dimeer, protrombinetijd en geactiveerde partiële tromboplastinetijd. Om micro-organismen in omphalitis te isoleren en te identificeren, wordt de studie van uitstrijkjes van navelstrengafscheiding en de studie van bloedkweken gebruikt.

Instrumentele diagnostiek omvat: abdominale ultrasone diagnostiek om de aanwezigheid van peritonitis te detecteren. Echografie en CT tonen anatomische afwijkingen, fasciale verdikking en vocht in de weefsels.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33], [34]

Differentiële diagnose

Differentiële diagnose van omfalitis moet voornamelijk worden uitgevoerd met het gebruikelijke sereuze proces, dat kan zijn bij normale genezing van de navel. Onder normale omstandigheden, in het gebied van de navel, kan er vochtophoping zijn tussen de navelstreng en de buikwand. Dit kan zich manifesteren door sereuze afscheiding nadat de navel eraf valt. Maar als er geen roodheid van systemische reacties is, dan is dit geen omphalitis.

Vertraagde epithelisatie van de navel kan een saaie grijs-roze granuloom achterlaten die door de vloeistof sijpelt. Zo'n granuloom moet worden gedifferentieerd met een abces.

Het is ook nodig om onderscheid te maken tussen omfalitis en navelstreng fistels. Navelstrengfistels kunnen optreden wanneer een infectie vanuit de buikholte via een soepele plek - navel - op de huid begint te vallen. In dit proces is de navelstrengopening zelf niet betrokken bij het ontstekingsproces. Bij omphalitis treedt voornamelijk de ontsteking van de weke delen rond de navel op, die onmiddellijk kan worden gezien.

Behandeling omfalita

Behandeling van omfalitis is verplicht in een ziekenhuis. Als de baby te vroeg geboren of geboren is, kan het nodig zijn om hem op de intensive care te behandelen.

Het doel van omphalitis behandeling is de eliminatie van bacteriële pathogenen en de correctie van gelijktijdige symptomen met de preventie van complicaties. Snel en adequaat gebruik van antimicrobiële middelen is belangrijk. Antibiotica voor omfalitis zijn verplicht, soms is het nodig om zelfs twee medicijnen tegelijk te gebruiken. De resultaten van gevoeligheidstests zouden de keuze van antibiotica moeten bepalen. Het wordt aanbevolen om ampiox, oxacilline, methicilline en gentamycine te combineren met metronidazol voor anaëroben. Korte-termijnbehandeling gedurende 7 dagen is geschikt in ongecompliceerde gevallen en in meer complexe gevallen met de ontwikkeling van complicaties zijn 10-14 dagen parenterale toediening noodzakelijk. In het geval van complicaties zoals hypotensie, gedissemineerde intravasculaire coagulatie en respiratoire insufficiëntie, wordt het aanbevolen om intravasculaire vloeistoffen en getransfundeerd bloed of plasma toe te dienen.

Empirische antimicrobiële therapie moet alomvattend zijn en moet betrekking hebben op alle mogelijke pathogenen in de context van de klinische situatie. Medicijnen die kunnen worden gebruikt zijn:

  1. Ampicilline is een penicilline met een breed spectrum. Voorkomt de synthese van de bacteriële celwand tijdens actieve replicatie, waardoor bactericide activiteit tegen gevoelige organismen wordt veroorzaakt. Bactericide voor organismen zoals Listeria, bepaalde stafylokokken, sommige stammen van Haemophilus influenzae en meningokokken. De dosering van het medicijn voor intramusculaire en intraveneuze toediening is 45 milligram per kilogram. Het medicijn moet in drie injecties worden verdeeld. Bijwerkingen - leverstoornissen, diarree. Voorzorgsmaatregelen - gebruik niet voor allergieën voor penicillines in het gezin.
  2. Oxacilline is een antistaphylococcus-penicilline die specifiek op deze ziekteverwekker werkt. Een bacteriedodend antibioticum dat de synthese van de celwand remt. Gebruikt voor de behandeling van infecties veroorzaakt door penicillinase producerende stafylokokken. Kan worden gebruikt om de therapie te starten voor een vermoede stafylokokkeninfectie. Dosering - 50 milligram per kilogram. Bijwerkingen - visusstoornis, allergische huiduitslag, darmstoornissen.
  3. Nethylmicine is een aminoglycoside-antibioticum dat werkt tegen Gram-negatieve bacteriën. De dosering van het medicijn voor intraveneuze toediening is 10 milligram per kilogram lichaamsgewicht. In een acute periode wordt het antibioticum intraveneus toegediend. Bijwerkingen kunnen de vorm hebben van toxische effecten op de organen van gehoor, nieren en allergische reacties.
  4. Clindamycin - wordt gebruikt voor de behandeling van infecties veroorzaakt door anaerobe bacteriën. Het medicijn is ook effectief tegen aerobe en anaërobe streptokokken (behalve enterokokken). Remt de groei van bacteriën door de dissociatie van peptidyl-tRNA uit de ribosomen te blokkeren, wat leidt tot het stoppen van de synthese van het RNA-afhankelijke eiwit. Dosering is 8-10 milligram per kilogram. Bijwerkingen zijn allergische reacties, actie op het orgel van het gezichtsvermogen.
  5. Vancomycine is een antibioticum dat een bacteriedodend middel is tegen de meeste aërobe en anaerobe Gram-positieve kokken en bacillen. Het is een reserve medicijn en wordt aanbevolen in de behandeling van verdenking op coagulase-negatieve staphylococcen sepsis. Dosering - de begindosis van 15 milligram en vervolgens 10 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Bijwerkingen - ademhalingsstoornissen, neutropenie.

Derhalve zijn antibiotica bij de behandeling van omfalitis verplichte geneesmiddelen. Bovendien wordt symptomatische therapie gebruikt - antipyretica, infusietherapie voor het verwijderen van intoxicatie. Zalven van omphalitis worden zelden gebruikt, omdat ze met een uitgesproken ontstekingsproces kunnen leiden tot verstoring van het genezingsproces. Levomekol is een zalf die vaak wordt gebruikt bij eenvoudige omfalitis. Het is een hydrofiele zalf die eigenschappen heeft om etterende en slijmerige inhoud te trekken. Gebruikt in een acute periode zoals voorgeschreven door een arts.

Vitaminen en fysiotherapie kunnen al worden gebruikt als het kind herstelt.

Alternatieve behandeling en kruidentherapie zijn beperkt, omdat omfalitis een ontstekingsproces is dat zich snel verspreidt en tot gevolgen leidt, dus dergelijke methoden kunnen het beloop alleen maar bemoeilijken.

Morbiditeit en mortaliteit bij omphalitis hangen af van de ontwikkeling van complicaties en het begin van een tijdige behandeling. Daarom moet medische interventie bij omphalitis gebaseerd zijn op de complexe behandeling van chirurgische complicaties. Chirurgische behandeling wordt uitgevoerd met het verschijnen van purulente inhoud in het navelgebied - primaire chirurgische behandeling. Als er andere complicaties zijn, moet antibiotische therapie noodzakelijkerwijs worden aangevuld door chirurgische ingreep. Operatie met omphalitis wordt uitgevoerd om de bron van infectie en drainage te ontsmetten.

Necrotiserende fasciitis wordt gekenmerkt door de vorming van necrose gebieden van de fascia, en vervolgens spieren. De belangrijkste taak van het behandelen van een dergelijke complicatie is het verwijderen van dode of gedegenereerde weefsels door de wond te behandelen en te spoelen. Na genezing kunnen grote wonden later worden gehecht of vervangen door een huidtransplantatie.

Peritonitis zonder buikabces vereist mogelijk geen chirurgische interventie en infectie kan worden gecontroleerd met behulp van intraveneuze antibiotica met een breed werkingsspectrum. Het intraperitoneale abces, bevestigd door echografie of laparotomie, moet volledig chirurgisch worden gereinigd met verdere drainage. Intraperitoneale abces moet worden schoongemaakt met laparotomie.

Het voorkomen

Preventie van omfalitis is in de eerste plaats de juiste zorg voor de navelstreng van de pasgeborene. Tot op heden omvat dit concept zo min mogelijk inmenging van personeel en ouders, evenals de behoefte aan een altijd droge en schone navel. Daarom hoeft u na het ontslag thuis de navel niet te smeren, maar baadt u de baby gewoon in schoongekookt water zonder de plaats van genezing van de navel te wrijven. Het voorkomen van complicaties is belangrijk, dus wanneer een ontslag uit de navel verschijnt of de algemene toestand van het kind wordt genegeerd, is het noodzakelijk om een arts te raadplegen.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39], [40]

Prognose

De prognose voor omfalitis is over het algemeen gunstig, maar de complicaties, indien onbehandeld, kunnen leiden tot sterftecijfers tot 7-15%. Bij 4% van de pasgeborenen met een gelokaliseerde vorm van omfalitis ontwikkelt zich een klinisch beeld van sepsis. De mortaliteit is in dit geval, ondanks de vooruitgang in de moderne geneeskunde, nog steeds hoog en bereikt 30-40% bij voldragen kinderen, 50% of meer bij te vroeg geboren baby's. Een dergelijke voorspelling bewijst eens te meer de grote behoefte aan tijdige diagnose van omphalitis.

Omfalitis is een pathologie die kan worden gezien, ondanks de snelle prevalentie van ontsteking bij omphalitis, het moet zelfs door moeders worden gediagnosticeerd op basis van een visuele beoordeling van de navel. Onvoldoende diagnose en behandeling van omfalitis leidt tot invaliditeit of overlijden van kinderen. Daarom heeft een waarschuwing, tijdige diagnose en effectieve behandeling niet alleen medische, maar ook sociale betekenis.

trusted-source[41]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.