^

Gezondheid

Nierreiniging

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.09.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De nieren zijn een orgaan zonder welke het lichaam niet kan bestaan, omdat. Ze zijn ontworpen om afvalproducten te verwijderen: overtollig water, zouten, gifstoffen en andere schadelijke stoffen. Het orgel is een soort filter waarop zand (fijn poeder) neerslaat. Bij normale stofwisselingsprocessen zijn de nieren zelf uitstekend in staat zichzelf te reinigen, maar als dit niet het geval is, kunnen zich stenen (calculi) vormen, ze groeien en veroorzaken lijden aan een persoon en vormen soms zelfs een bedreiging voor het leven. Om dergelijke verschijnselen te voorkomen, wenden ze zich tot het reinigen van de nieren.

Indicaties voor de procedure

Hoe weet je dat het tijd is voor een nierreiniging? De indicaties voor de procedure omvatten de volgende externe tekens:

 • onregelmatige drang om te urineren en een kleine hoeveelheid urine;
 • zijn troebelheid, vlokken, bloedonzuiverheden;
 • pijnlijke pijn in de onderbuik, onderrug;
 • zwelling onder de ogen in de ochtend na het slapen;
 • frequent ledigen van de blaas;
 • een scherpe verslechtering van het gezichtsvermogen en pijn in de oogbollen;
 • zwakte, het verschijnen van koud zweet.

De aanwezigheid van deze symptomen is een reden om eerst een arts te raadplegen, aangezien zelfmedicatie onherstelbare schade aan de gezondheid kan veroorzaken. Alleen een arts kan als resultaat van het onderzoek een mening geven of er contra-indicaties zijn en of het mogelijk is om de nieren te reinigen van zand en stenen.

Voorbereiding

De procedure wordt voorafgegaan door een serieuze voorbereiding, die een aantal regels omvat:

 • reiniging van de lever en darmen ;
 • overgang naar een dieet met overwegend granen, groenten en fruit;
 • beperk de inname van eiwitten van welke oorsprong dan ook;
 • veel gewoon water drinken, natuurlijke sappen, groene thee zonder suiker, kruidenafkooksels;
 • de aanwezigheid van kruiden in voedsel (gember, knoflook, kaneel, kruidnagel, hete pepers) in gerechten;
 • dagelijkse warme baden met toevoeging van kruidenafkooksels of een bad met een berkengarde, vooral bij gebruik in het niergebied;
 • verhoogde fysieke activiteit (sporten, wandelen, dansen).

Met wie kun je contact opnemen?

Techniek nier reiniging

Wanneer is de beste tijd om schoon te maken? Elk moment is geschikt, maar het is het meest geschikt om het voor Pasen te doen tijdens het vasten en midden in de herfst. Er zijn veel verschillende haar technieken en methoden, zowel met behulp van medicijnen voor het reinigen van de nieren, als alternatieve methoden.

Nierreinigingstabletten

Veel geneesmiddelen die de nieren stimuleren (diuretica) mogen alleen onder toezicht van een arts worden gebruikt. Samen met het verwijderen van vocht uit het lichaam, en daarmee zand, stenen, wassen ze nuttige stoffen - mineralen: natrium, calcium, kalium, magnesium, en hebben ze ook een irriterend effect.

Er zijn medicijnen die worden gebruikt om stenen op te lossen. Ze alkaliseren urine, lossen stenen op en voorkomen hun hervorming. Deze medicijnen omvatten blemaren, biliurine, peniciplamin, maar ze kunnen alleen worden gedronken onder toezicht van een arts die rekening zal houden met andere bestaande ziekten.

Om de lever te reinigen kun je het beste tabletten met een natuurlijke samenstelling gebruiken. Hier zijn er enkele: goretex, cysto transit, uro lax. Ze behoren tot voedingssupplementen, zijn gemaakt op basis van geneeskrachtige kruiden, sommige gebruiken vitamines en mineralen.

Naast reinigend werken ze antibacterieel, mild diuretisch en preventief.

Thuis de nieren schoonmaken

Naast de vermelde kruidengeneesmiddelen kan thuis schoonmaken ook op alternatieve manieren worden gedaan. Er zijn veel recepten, waaronder:

 • de nieren reinigen met gierst - het duurt een dag om het medicijn te bereiden. Een glas graan wordt gewassen, in een pot van drie liter geplaatst en met warm water gegoten. Deze vloeistof wordt 1-2 weken gedronken. Wie zo'n drankje niet lust, je kunt gewoon pap koken in water van gekiemde granen en het dagelijks eten;
 • kruiden voor het reinigen van de nieren - de natuur heeft ons veel planten gegeven die voor dit doel kunnen worden gebruikt. De meest populaire en effectieve: bosbessenbladeren, brandnetel, pepermunt, maïsstigma's, duizendknoop, dillezaden, vlas, berkenknoppen, heermoes, egwortel, cichorei, een halve vloer. Het is het beste om een combinatie van verschillende kruiden te gebruiken voor afkooksels om hun werking te versterken;
 • de nieren reinigen met water - de gebruikelijke dagelijkse waterinname (2-2,5 liter) moet worden verdubbeld. Begin de ochtend met een glas vloeistof, herhaal dit elk uur of twee, herhaal voordat je naar bed gaat. Deze methode "werkt" met uraatafzettingen - urinezuurzouten. Reinig de nieren en het mineraalwater. Truskavetska "Naftusya" - een populair urologisch water, de doses en de wijze van toediening worden bepaald door de arts van de hydropathische kliniek;
 • de nieren reinigen met citroen - treedt op als gevolg van organische zuren in de samenstelling van de foetus. De drank wordt als volgt bereid: sap wordt geperst uit een derde van een middelgrote citroen in een glas, tot de top gevuld met water en gedronken in drie doses gedurende 10 dagen (2 keer voor de maaltijd, 's avonds 2 uur voor het slapengaan). In de volgende 10 dagen wordt een meer geconcentreerd sap genomen van een halve citrus. Neem tegelijkertijd twee keer per week een samenstelling van citroensap en olijfolie in gelijke delen van 30 g;
 • thee voor het reinigen van de nieren - in apotheken kunt u met deze eigenschap kant-en-klare vergoedingen kopen of uw eigen samenstelling uit kruiden kiezen. Het moet minimaal drie componenten bevatten. Het is handiger om ze 1 dag in een thermoskan te zetten (3 eetlepels van het mengsel per 0,5 liter water). Het eerste glas wordt 's morgens op een lege maag gedronken, het tweede 3 uur voor het slapengaan. Je kunt ook een lepel honing toevoegen aan een warme drank. Een kuur van drie weken is voldoende om het resultaat te bereiken.

Als een van de mogelijke opties - vitaminethee, die rozenbottels gebruikt.

De lever reinigen volgens Neumyvakin

Het is deze methode die professor Neumyvakin voorstelt te gebruiken om de nieren te reinigen. Rozenbottels worden geplet (het is handig om dit in een koffiemolen te doen), 's nachts in een thermoskan gebrouwen om de volgende dag te drinken (3 kopjes heet water voor 5 eetlepels).

De dag voor de procedure raadt hij aan om 's morgens en' s avonds een laxeermiddel te nemen (een zak magnesiumoxide wordt opgelost in 250 g water, verdeeld in 2 porties). Aan de rozenbottelinfusie wordt een beetje sorbitol toegevoegd. Een glas drank moet 's ochtends worden gedronken en een half uur op een verwarmingskussen liggen, herhaal een uur later en opnieuw. Zo worden niet alleen de nieren gereinigd, maar ook de lever. Neumyvakin stelt voor om één keer per maand organen met wilde roos te reinigen.

Reiniging van de nieren volgens Zabolotny

Volgens de arts, voedingsdeskundige Konstantin Zabolotny, die gedesillusioneerd raakte door de officiële geneeskunde en zijn eigen manier vond om ziekten te behandelen, moeten de nieren worden gespoeld en gifstoffen worden verwijderd. Water is hiervoor het meest geschikt, omdat het een universeel oplosmiddel is. De dagelijkse norm is gemiddeld 1,5-2 liter per dag. Om het werk van de nieren te stimuleren, moet u bovendien lingonberry-infusie, groene thee, nierkruidenpreparaten drinken.

Contra-indicaties voor de procedure

Niet in alle gevallen kunt u uw toevlucht nemen tot het reinigen van de nieren. Contra-indicaties voor de uitvoering ervan zijn:

 • stenen groter dan 3 mm;
 • bij mannen, adenoom en andere pathologieën van de prostaatklier;
 • zwangerschap, borstvoeding;
 • ontstekingsziekten van het urinestelsel;
 • nier cyste;
 • aandoeningen na hartaanvallen, beroertes, operaties.

Gevolgen na de procedure

Het uitvoeren van reiniging van de nieren na het onderzoek en het uitsluiten van contra-indicaties minimaliseert eventuele gevolgen en complicaties. In andere gevallen is verergering van bestaande ziekten mogelijk. De aanwezigheid van stenen is vooral gevaarlijk, omdat ze de urineleider kunnen verstoppen en niet alleen tot het verlies van een orgaan, maar ook tot leven kunnen leiden.

Zorg na de procedure

Het verlaten van de procedure impliceert geen speciale regels, behalve voor goed georganiseerde voeding. Je moet het lichaam niet belasten met eiwitten van dierlijke oorsprong, het is het beste om de voorkeur te geven aan vegetarisch voedsel: groentesoepen, borsjt, verse kruiden, groenten.

Het is niet nodig om rijke bouillons te gebruiken, stoomgehaktballetjes en schnitzels van hun mager vlees zijn geschikt voor vleesgerechten, je kunt ontbijtgranen, zuivelproducten eten.

De sleutel tot een goede conditie van de nieren is een adequaat drinkregime van minimaal 2 liter per dag.

Beoordelingen

Veel mensen vertellen dat ze hun nieren twee keer per jaar reinigen: in het voorjaar met berkensap en in het najaar met watermeloenen. Ze zeggen dat oedeem verdwijnt, pijn verdwijnt en zelfs erin slaagt om gewicht te verliezen.

Anderen missen de wintertijd voor dit doel niet. Rozenbottel helpt daarbij, kruidenthee van grondstoffen die in de zomer zijn geoogst of gekocht bij een apotheek.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.