^

Gezondheid

A
A
A

Jeuk van het scrotum bij mannen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.11.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Onder ziekten van de huid en het onderhuidse weefsel in de ICD-10 wordt jeuk afzonderlijk onderscheiden, hoewel het een secundair symptoom is van dermatologische ziekten. Een veel voorkomend probleem - jeuk aan het scrotum bij mannen - als diagnose is opgenomen in de rubriek "Dermatitis en eczeem" met een aparte code - L29.1.

Oorzaken jeukende balzak bij mannen

In feite kan de verduidelijking "bij mannen" als overbodig worden beschouwd, aangezien het  scrotum  of scrotum (musculocutane houder van de testikels) deel uitmaakt van de uitwendige geslachtsorganen van mannen, inclusief kinderen en adolescenten.

Zo'n vervelend symptoom als jeuk van de huid van het scrotum heeft een andere etiologie, en dermatologen noemen dit de belangrijkste redenen voor het uiterlijk, zoals:

  • beten van de schurftmijt (Sarcoptes scabiei) verspreid door direct contact of besmet beddengoed, waarbij  schurft ontstaat ; [1]
  • pubic pediculosis of  fthiriasis ; [2]
  • mycosen - schade aan de huid in het gebied van de liesplooien door dermatofytschimmels (Epidermophyton, Microsporum, Trichophyton), die worden gediagnosticeerd als  inguinale epidermophytosis ; [3]
  • candidomycose  van de uitwendige geslachtsorganen (candidiasis of spruw) - een ziekte veroorzaakt door de gistachtige schimmel Candida albicans; [4]
  • verschillende soorten dermatitis, waaronder contact - eenvoudig irriterend en allergisch, evenals eczeem (atopische dermatitis). [5]Overigens kan dermatitis alleen op het scrotum en de lies worden gelokaliseerd en een multifactoriële pathologie zijn;
  • omgekeerde genitale psoriasis of  psoriasis op de geslachtsdelen ; [6]
  • genitale wratten (ook wel genitale wratten genoemd); hun uiterlijk is het gevolg van huidlaesies met het humaan papillomavirus (HPV-type 2 of 6), dat is geïnfecteerd door seksueel contact; [7]
  • genitale herpes , veroorzaakt door het herpes simplex-virus (HSV), overgedragen via een contactroute. [8]

Invasie Enterobius vermicularis - pinworms bij kinderen - veroorzaken jeuk van het scrotum bij een kind of adolescent; bij volwassenen is deze helminthiasis ook niet ongewoon, en 's nachts veroorzaakt het ernstige jeuk van het scrotum en de anus, evenals in het perineum.

Risicofactoren

Er zijn bepaalde risicofactoren voor het optreden van dit symptoom, met name onvoldoende hygiëne, meer zweten, overgewicht, strakke kleding, de aanwezigheid van intertrigo-  luieruitslag in de lies .

Contact van de zeer dunne, capillaire huid van het scrotum met de omringende huid, hoge vochtigheid en temperatuur - bij afwezigheid van luchttoegang - zijn ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van contactdermatitis (vanwege het materiaal van ondergoed, condoomlatex, enz. ) en allergische huidreacties (op dezelfde lichaamsverzorgingsproducten), die hyperemie, jeuk en zwelling van het scrotum veroorzaken.

Bovendien is het risico op jeuk bij diabetes en schildklieraandoeningen verhoogd; tekort aan riboflavine (vitamine B2), ijzer en zink; astma en hooikoorts; met verzwakte immuniteit en oncologie.

Pathogenese

Over het algemeen is  de pathogenese van huidpruritus , ongeacht de locatie, te wijten aan irritatie van vrije zenuwuiteinden geassocieerd met receptoren in de epidermis en dermis en de afgifte van pro-inflammatoire mediatoren (cytokinen) en/of chemische mediatoren, waarvan er één is histamine, dat vrijkomt als reactie op blootstelling aan allergenen door dermale mastitiscellen.

Het vrijkomen van cytokinen kan worden gemedieerd door het immuunsysteem, zoals bij atopische dermatitis. Verhoogde jeuk wordt veroorzaakt door andere biologisch actieve verbindingen, neurotransmitters en neuropeptiden: acetylcholine, serotonine, sommige prostaglandinen en proteïnasen, lymfokinen en interleukinen.

Het gevoel van jeuk wordt overgedragen langs de sympathische afferente vezels C naar de dorsale hoorn van het ruggenmerg en vervolgens - langs het spinothalamische kanaal - naar de hersenschors.

Symptomen jeukende balzak bij mannen

Begeleidende jeuksymptomen variëren afhankelijk van de etiologie.

In sommige gevallen zijn de eerste tekenen in de vorm van zichtbare veranderingen in de huid van het scrotum en het anogenitale gebied afwezig, dat wil zeggen dat jeuk het eerste symptoom kan zijn, zoals in het geval van infectie met draadwormen, die behoorlijk intense jeuk veroorzaken van het scrotum 's nachts.

'S Nachts is er een sterke jeuk van het scrotum, evenals tussen het scrotum en de anus met schurft - met kleine rode papulair-vesiculaire uitslag op de huid (bij een zorgvuldig onderzoek van de huid kunt u de bewegingen van de Kruis aan).

Bij schimmelinfecties die de huid van de geslachtsorganen, de binnenkant van de dijen en de billen aantasten, is er roodheid, een papulaire uitslag in de vorm van ringen met schilferige randen en jeuk van het scrotum en het perineum. De uitslag is besmettelijk en kan zich door het hele lichaam verspreiden.

Hoe candidomycose zich manifesteert, in detail in het artikel -  Symptomen en tekenen van spruw bij mannen .

Contactdermatitis wordt gekenmerkt door roodheid en jeuk van het scrotum met afschilfering van het epitheel (peeling). Eczeem (atopische dermatitis) presenteert zich meestal als plekken met een geïrriteerde, rode of roodgrijze huid die kleine, met vocht gevulde blaren kunnen ontwikkelen; exsudaat van hen sijpelt met de vorming van gebieden van huilen en erosie van de huid, uiteindelijk bedekt met een korst.

Symptomen van genitale wratten (anogenitale wratten) bij mannen worden gedetailleerd beschreven in de publicatie -  Genitale wratten bij mannen .

Branden en jeuken van het scrotum en de penis, zwelling van het onderhuidse weefsel, hyperemie en pijn in het getroffen gebied, blaarvorming en zweren bedekt met een korstje - deze symptomen zijn bekend bij mensen die genitale herpes hebben gehad.

Meer nuttige informatie in het materiaal -  Jeuk, branderig gevoel en roodheid in de intieme zone bij mannen .

Complicaties en gevolgen

De belangrijkste gevolgen en complicaties van jeuk in het scrotum en andere mannelijke geslachtsorganen manifesteren zich door ontvelling - krassen op de huid in de vorm van krassen en schaafwonden. Krassen kunnen bloeden en gemakkelijk geïnfecteerd raken met bacteriën en virussen, die huidontsteking kunnen veroorzaken.

Ook kan krabben leiden tot lokale verdikking van de hoornlaag en onderliggende huidlagen - lichenificatie.

Met schurft in de huid van het scrotum en de perigenitale zone, kunnen zich tumorachtige infiltraten vormen - goedaardige lymfoplasie van de huid. En in gevallen van genitale candidomycose is de ontwikkeling van  candida balanoposthitis mogelijk .

Diagnostics jeukende balzak bij mannen

In de dermatologie begint de diagnose met een lichamelijk onderzoek van de huid van de patiënt en een vergelijking van de gesignaleerde veranderingen met klachten en anamnese; er wordt een  huidonderzoek  uitgevoerd - met de definitie van het morfologische type huiduitslag en rekening houdend met hun lokalisatie.

Tests kunnen zijn: huidafkrabsels (voor schimmel of schurft), perianale uitstrijkje, papillomavirusbiopsie, huidtesten voor allergenen; bloedonderzoek voor eosinofielen, PCR-analyse voor HPV, voor antilichamen tegen HSV.

Om diagnostische fouten uit te sluiten en de juiste behandeling voor te schrijven, is differentiële diagnose uiterst belangrijk, omdat er gevallen zijn waarin, in dermatosen, de etiologie van huiduitslag, waartegen het scrotum jeuk optreedt, klinisch moeilijk te bepalen is. Daarom kunnen dermatologen aanvullende onderzoeken voorschrijven.

Lees ook -  Diagnose van jeuk .

Behandeling jeukende balzak bij mannen

Symptomatische behandeling is gericht op het verlichten van jeuk. Vrij snel, maar niet volledig, gaat het over na gebruik van de  Fenistil antihistaminische gel ; andere  zalf voor jeuk kan ook worden gebruikt . Orale medicatie wordt ook voorgeschreven -  antihistaminica .

In overeenstemming met de diagnose worden actuele middelen gebruikt:

Etiologische behandeling vereist parasitaire en schimmelziekten. De parasiet  benzylbenzoaat  (in de vorm van een zalf of crème) wordt gebruikt bij de behandeling van schurft; er is ook een  spuitbus voor schurft . Schaamluizen worden weggegooid met Permethrin en andere  luizenzalven .

Orale anthelmintica moeten worden gebruikt tegen draadwormen, zoals piperazine-adipaat of  Helmintox  (Pyrantel)-tabletten.

Schimmelinfecties reageren het beste op lokale en systemische antimycotica, die in detail:

Lees ook:

Het wordt aanbevolen om aanvullend antioxidantvitaminen (A, C en E) en B2 in te nemen.

Voor sommige ziekten die bij mannen jeuk aan het scrotum veroorzaken, is fysiotherapie mogelijk -  Fysiotherapie voor dermatitis en dermatose .

Alternatieve geneeskunde en homeopathie

In sommige gevallen kan een alternatieve behandeling helpen:

Bij schimmelinfecties en genitale wratten wordt aangeraden om te vechten met een pasta van verse knoflook met toevoeging van olijfolie (twee keer per dag een paar uur op het getroffen gebied aanbrengen); natuurlijke appelciderazijn, cranberrysap, aloë-sap en etherische olie van theeboom.

Bij huidirritatie van het scrotum kan natuurlijke honing en duindoornolie worden gebruikt.

Bij een schimmelinfectie omvat de kruidenbehandeling het aanbrengen van sap van verse stinkende gouwe, evenals het gebruik van zoethoutwortel: het wordt tot poeder vermalen, gemengd met water tot een suspensie en gedurende 10 minuten gekookt. Het middel wordt twee keer per dag een kwartier op de huid aangebracht.

Homeopathie biedt antischimmelmiddelen zoals Petroleum, Silicea, Graphites, Sepia en Thuja. En met de nederlaag van de schimmel Candida - Borax en Helonias. Als jeuk gepaard gaat met eczeem, adviseren homeopaten Sulphur, Hepar sulphuris, Lycopodium clavatum en Natrum Muriaticum.

Het voorkomen

De belangrijkste preventie is hygiëne. Het is noodzakelijk om de netheid en droogheid van de geslachtsdelen te controleren en factoren te vermijden die irritatie veroorzaken. Dat wil zeggen, het is beter om de lies en het genitale gebied te wassen met milde zeep (u kunt babyzeep gebruiken met touwtje en kamille), oververhitting en ophoping van vocht voorkomen, strak synthetisch ondergoed vermijden, luieruitslag op tijd behandelen.

Onder het begrip hygiëne valt ook beschermde seks.

Prognose

Schurft, schimmelinfecties en contactirritatieve dermatitis kunnen ook worden genezen. Maar met betrekking tot andere ziekten die gepaard gaan met jeuk van het scrotum - atopische dermatitis, genitale psoriasis, genitale wratten en herpes - is de prognose niet zo optimistisch vanwege hun terugvallen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.