^

Gezondheid

A
A
A

Heesheid van de stem bij een kind

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 02.08.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Bij kinderen komt heesheid van de stem veel vaker voor dan bij volwassenen. Overweeg de belangrijkste oorzaken van dit symptoom, soorten en vormen, behandelingsmethoden, preventie.

De stem is de geluidsgolven die optreden wanneer lucht door de glottis van het strottenhoofd gaat met gesloten stembanden.

 • Hoe dunner en korter de banden, hoe hoger de stem.
 • Als de ligamenten gelijk zijn, is de toon duidelijk.
 • De verdikking en onregelmatigheden van de stembanden verstoren de luchtstroom, waardoor interferentie ontstaat in het pad, wat de toonhoogte van de stem beïnvloedt en zich manifesteert door zijn heesheid.

Het optreden van piepende ademhaling wordt in de regel geassocieerd met de eigenaardigheid van de structuur van de bovenste luchtwegen van de baby. Het slijmvlies van het strottenhoofd is zeer delicaat en doordrongen van een groot aantal bloedvaten. Elke irritatie of blootstelling aan pathogenen leidt tot de ontwikkeling van oedeem en dysfonie.

In sommige gevallen is er een volledig verlies van stem en zelfs een directe bedreiging voor het leven van het kind. Daarom moet het optreden van dit symptoom serieus worden genomen. Dit komt door het feit dat een onaangename aandoening te wijten kan zijn aan aangeboren aandoeningen van het strottenhoofd (papillomatose, cysten), waarvoor chirurgische ingreep nodig is.

Epidemiologie

De stem is een combinatie van verschillende geluiden die optreden wanneer de elastische stemplooien trillen. Het geluid van een stem is de trilling van luchtdeeltjes die zich voortplanten in de vorm van golven van verdunning en condensatie. De belangrijkste bron van stem is het strottenhoofd en de stembanden.

Volgens medische statistieken hebben stemstoornissen bij een kind een prevalentie van 1 tot 49% en bij volwassenen van 2 tot 45%. De belangrijkste oorzaak van dysfonie is een afname van de lokale immuniteit. Een onaangenaam symptoom kan zich ontwikkelen tegen de achtergrond van ziekten van de bovenste luchtwegen (ARVI, acute luchtweginfecties, verkoudheid), verschillende virale, bacteriële en infectieuze processen in het lichaam en de ademhalingsorganen, evenals in stressvolle situaties, aangeboren pathologieën en verwondingen.

Stemstoornissen hebben een grote invloed op de algemene en spraakontwikkeling van het kind. De negatieve impact van dit probleem beïnvloedt de vorming van persoonlijkheid en het proces van sociale aanpassing van de baby. Verschillende disciplines zijn betrokken bij de studie van stemstoornissen en heesheid: kindergeneeskunde, psychologie, logopedie, endocrinologie, neurologie, fysiologie, foniatrie.

Oorzaken heesheid bij een kind

Stemstoornis bij kinderen is geen onafhankelijke ziekte, maar treedt op als gevolg van de werking van bepaalde oorzaken en factoren. Sommige zijn ongevaarlijk, andere vereisen een zorgvuldige diagnose en behandeling.

De belangrijkste oorzaken van heesheid bij een kind:

 • Overbelasting van de stembanden - het slijmvlies van het strottenhoofd is erg gevoelig, dus huilen, luid schreeuwen of zingen van kinderen veroorzaken microtrauma's met breuken van kleine haarvaten en zwelling. Hierdoor treden piepende ademhaling en heesheid op.
 • SARS, griep - een van de complicaties van verkoudheid is een ontsteking van het strottenhoofd. Laryngitis is van virale en bacteriële oorsprong. Naast het verstoren van het geluid, stijgt de lichaamstemperatuur, een loopneus, hoesten en keelpijn. [1]
 • Intoxicatie - inademing van chloordampen en andere chemicaliën veroorzaakt spasmen en zwelling van het strottenhoofd, hoesten. Als het lichaam wordt aangetast door ammoniak, zijn er pijnen achter het borstbeen, sputumafscheiding. Fluor veroorzaakt stuiptrekkingen, een sterke hoest, roodheid van de ogen.
 • Allergische reacties - contact met een allergeen, een insectenbeet, inademing van irriterende geuren veroorzaakt een allergie met zwelling van de zachte weefsels. In bijzonder ernstige gevallen ontwikkelt zich Quincke's oedeem, dat zich manifesteert door stenose van het strottenhoofd, kortademigheid en verstikking. De stadia van een allergische reactie veranderen zeer snel, dus u moet onmiddellijk medische hulp zoeken. [2]
 • Vreemde voorwerpen die het strottenhoofd binnendringen - deze aandoening vereist een spoeddiagnose en behandeling. Omdat het vreemde lichaam de doorgang van lucht naar de longen verstoort. Tegen deze achtergrond ontwikkelt zich een paroxysmale hoest, het gezicht wordt bleek of krijgt een blauwachtige tint. Het kind stikt en verliest het bewustzijn. Als de luchtwegen niet op tijd worden vrijgegeven, is dit gevaarlijk dodelijk. [3]
 • Brandwonden - chemische en thermische schade aan de slijmvliesbanden en de ademhalingsbuis veroorzaakt ernstige zwelling, weefselbeschadiging en daaropvolgende littekens. Dit is niet alleen gevaarlijk door het veranderen van het geluid, maar ook door het verlies van het vermogen om te praten. [4]
 • Verwondingen van het strottenhoofd - heesheid ontwikkelt zich wanneer geslagen in het voorste of laterale gebied van de nek. [5]
 • Stofwisselingsstoornissen - een verandering in de productie van bepaalde hormonen wordt weergegeven op het geluid. Door vochtretentie in de weefsels treedt zwelling van de ligamenten op. De behandeling is hormoonvervangende therapie.
 • Uitdroging van het lichaam - als u lange tijd geen vloeistof drinkt, veroorzaakt dit uitdroging van de slijmvliezen en het optreden van piepende ademhaling. [6]
 • Stress, sterke angst en opwinding veroorzaken veranderingen in het geluid. Na enige tijd wordt het spraakapparaat hersteld zonder hulp van buitenaf.
 • Parese en verlamming - een overtreding treedt op wanneer de zenuwuiteinden van het stemapparaat beschadigd zijn. Het kind voelt gevoelloosheid van het strottenhoofd en moeite met ademhalen.
 • Tumorneoplasmata - als ze zich in het strottenhoofd bevinden, kunnen ze bloedvaten en zenuwuiteinden samendrukken. Tegen deze achtergrond is er een periodieke hoest, keelpijn, piepende ademhaling in de stem.
 • Dysfonie is een kwalitatieve schending van de stem (verandering in toonhoogte, timbre, duur, sterkte). Het ontwikkelt zich als gevolg van overbelasting van de stembanden, aandoeningen van de luchtwegen, aangeboren pathologieën, psychologische en gedragsfactoren. Het manifesteert zich door geleidelijke vermoeidheid van de stem en een gevoel van beklemming / keelpijn. Het kan problemen veroorzaken bij het uiten van gedachten en angst veroorzaken vanwege de beperkte communicatie van het kind. [7]

Dit zijn verre van alle mogelijke oorzaken van heesheid, dus u moet een onaangenaam symptoom niet negeren, omdat dit kan wijzen op ernstige pathologische processen in het lichaam.

Heesheid van de stem tijdens tandjes krijgen

Het verschijnen van tanden uit het tandvlees is een pijnlijk proces. Bij sommige kinderen beginnen de eerste tanden te snijden na 3-6 maanden, en bij anderen na een jaar. Het proces van tandjes krijgen is individueel, maar bijna alle baby's ervaren de volgende symptomen:

 • Roodheid en zwelling van het tandvlees.
 • Verhoogde lichaamstemperatuur.
 • Verhoogde speekselvloed.
 • Jeukende tandvlees.
 • Slechte eetlust.
 • Spijsverteringsstoornissen.
 • Slaap stoornis.
 • Heesheid van de stem.

Het uiterlijk van de eerste tanden heeft geen invloed op de toestand van het immuunsysteem. Maar de vorming van een grote hoeveelheid speeksel leidt ertoe dat het zijn beschermende eigenschappen verliest. Dit heeft een negatieve invloed op de immuniteitstoestand en kan de ontwikkeling van infectieziekten versnellen. Ook kunnen, tegen de achtergrond van een verandering in geluid, pijn in de neus en oren, roodheid van de wangen en een loopneus optreden.

Om onaangename symptomen te verlichten, worden verschillende pijnstillers gebruikt, medicijnen om de lichaamstemperatuur te verlagen. Er is een speciale tandjesgel. In dit geval is het gecontra-indiceerd om het tandvlees te masseren met alcoholbevattende preparaten of de tabletten in het ontstoken slijmvlies te wrijven. Naarmate de toestand van het kind verbetert, worden zijn stem, eetlust en slaap hersteld.

Het kind heeft een hese stem na een verkoudheid

De meest voorkomende oorzaak van een schorre stem bij een kind is een verkoudheid. Dit concept omvat meer dan 200 respiratoire virussen die worden overgedragen door druppeltjes in de lucht. De ziektetoestand manifesteert zich door de volgende symptomen:

 • Verhoogde lichaamstemperatuur.
 • Loopneus.
 • Verhoogde tranenvloed en pijn in de ogen.
 • Hoofdpijn.
 • Hoest
 • Stem verandering.

Vaak wordt een verkoudheid gecompliceerd door schade aan het stemapparaat. Hierdoor wordt de stem van de patiënt hees, hees. Maar terwijl u herstelt, wordt het geluid hersteld.

Er zijn verschillende eenvoudige methoden waarmee u snel een schorre stem kunt herstellen na een verkoudheid:

 1. Stilte - ligamenten hebben rust en warmte nodig. Wikkel de keel van de baby met een sjaal, het kind moet fluisterend praten of stil met hem spelen.
 2. Overvloedig drankje. De beste manier om het geluid te herstellen is warme melk met honing, warme thee, kruidenafkooksels. Dergelijke drankjes kunnen de hele dag en altijd voor het slapengaan worden geconsumeerd.
 3. Spoelen - voor deze doeleinden kunt u farmaceutische preparaten of afkooksels / infusies van geneeskrachtige kruiden gebruiken. Kamillebloemen hebben antiseptische eigenschappen, terwijl eucalyptusbladeren antimicrobieel zijn. Neem 1 eetl. Droge grondstoffen, meng grondig en giet 300 ml water. Kook de bouillon 1-2 minuten op laag vuur. Na afkoeling zeef en laat het kind gorgelen. Procedures worden om de 2 uur uitgevoerd totdat de overtredingen volledig zijn geëlimineerd.

4. Inhalaties - kruidengeneesmiddelen zijn geschikt voor deze doeleinden. Je kunt een afkooksel bereiden op basis van kamille, eucalyptus, calendula, klein hoefblad. Verdun een eetlepel kruiden in een liter kokend water, bedek je hoofd met een handdoek en adem.

Als de belangrijkste symptomen van verkoudheid zijn verdwenen en heesheid gedurende lange tijd aanhoudt, moet het kind aan de kinderarts worden getoond.

Osip-stem met stomatitis bij een kind

Stomatitis is een ontsteking van het mondslijmvlies. Meestal verschijnt het op het binnenoppervlak van de wangen, lippen en gehemelte, onder de tong.

Stomatitis ontwikkelt zich als gevolg van de voorwaardelijk pathogene flora van het mondslijmvlies. Onder invloed van bepaalde factoren wordt de afweer van het lichaam verminderd en worden virussen/bacteriën geactiveerd. Ook mogelijke oorzaken van de ziekte zijn:

 • Schending van de integriteit van het mondslijmvlies.
 • Onevenwichtige voeding.
 • Overtreding van hygiëne - ongewassen groenten, fruit eten, vuile vingers likken, onjuiste tandheelkundige zorg.
 • Gebruik van medicijnen die de speekselvloed verminderen.
 • Chronische ziektes.
 • Maagdarmstelselaandoeningen.
 • Endocriene pathologieën.
 • Bloedarmoede.

Afhankelijk van de aard van het schadelijke effect worden verschillende soorten stomatitis onderscheiden: bacterieel, schimmel, viraal, straling, chemisch. Maar ongeacht de oorzaak, stomatitis manifesteert zich door een acuut intoxicatiesyndroom, waaronder:

 • Roodheid en zwelling van het slijmvlies.
 • De vorming van ronde zweren (de wond is bedekt met een witte film en roodheid eromheen).
 • Pijn en branderig gevoel bij contact met het aangetaste slijmvlies.

Tegen de achtergrond van de ziekte stijgt de lichaamstemperatuur, de submandibulaire lymfeklieren nemen toe. Als een kind een hese stem heeft met stomatitis, duidt dit op de verspreiding van het pathologische proces naar het slijmvlies van het strottenhoofd.

Voor behandeling, spoelen met ontsmettingsmiddelen, het nemen van antimicrobiële medicijnen, het weigeren van agressief voedsel (vast, zuur, pittig, warm, koud), worden goede mondhygiëne voorgeschreven. Therapie duurt 5-10 dagen. De stem wordt hersteld terwijl deze herstelt.

Na een zere keel is de stem van het kind hees

Een van de meest voorkomende otolaryngologische ziekten bij kinderen is acute tonsillitis. Angina is een infectieus en inflammatoir proces met laesies van de palatinale amandelen. Het belangrijkste etiologische agens is bèta-hemolytische streptokokken, pneumokokken en stafylokokken komen minder vaak voor. Er is ook monocytaire angina veroorzaakt door cytomegalovirus en agranulocytisch, dat zich ontwikkelt met pathologieën van het hematopoëtische systeem.

De belangrijkste symptomen van de ziekte:

 • Hoge lichaamstemperatuur.
 • Algemene zwakte en malaise.
 • Pijn in de keel, verergerd door slikken.
 • Vergrote submandibulaire en cervicale lymfeklieren.

Een dergelijk symptoom als een verandering in stem (heesheid, piepende ademhaling) verdient speciale aandacht. Het ontwikkelt zich als gevolg van ontsteking en zwelling van het strottenhoofd, amandelen.

Voor de diagnose van tonsillitis wordt de patiënt onderzocht en wordt een complex van laboratoriumtests uitgevoerd (uitstrijkjemicroscopie, bacteriologische kweek van de amandelen die van het oppervlak zijn afgevoerd, een uitstrijkje voor hemolytische streptokokken, PCR). De behandeling bestaat uit strikte bedrust, spaarzame voeding en veel vocht. Patiënten krijgen spoelingen voorgeschreven met antiseptische en pijnstillers.

Voor een snel herstel van de stem is het noodzakelijk om de stembanden rust te geven, veel warme vloeistoffen te drinken en voedsel te weigeren dat de slijmvliezen irriteert. Om de bloedcirculatie te verbeteren en het genezingsproces te versnellen, helpt droge hitte (een warme sjaal op de keel of mosterdbaden bij afwezigheid van temperatuur). 'S Nachts kan het kind een glas warme melk krijgen, waarin een stuk boter en honing wordt opgelost.

Als stemproblemen en andere pijnlijke symptomen lange tijd aanhouden, kan dit wijzen op de ontwikkeling van complicaties van angina (reuma, glomerulonefritis, artritis, paratonsillair abces, enz.), waarvoor ernstige medische aandacht nodig is.

Risicofactoren

Omdat heesheid bij een kind om verschillende redenen kan optreden, zijn de risicofactoren ook afhankelijk van elk specifiek geval.

De belangrijkste factoren die bijdragen aan de verandering in geluid zijn:

 • Stem spanning.
 • Onderkoeling van het lichaam.
 • Langdurige stilte.
 • Verkoudheid en virale ziekten van de bovenste luchtwegen.
 • Psychotraumatische factoren (neurose, ernstige angst, stress, depressie).
 • Hormonale aandoeningen.
 • Traumatische hersenschade.
 • neurologische ziekten.
 • Overtreding van de cerebrale circulatie.
 • De invloed van medicijnen.
 • Allergische reacties.
 • Neoplasmata (poliepen, knobbeltjes van de stembanden).
 • Ziekten van het maagdarmkanaal.

De bovengenoemde factoren veroorzaken een afname van de lokale immuniteit en irritatie van het slijmvlies van de stembanden.

Pathogenese

Het mechanisme van de ontwikkeling van heesheid houdt rechtstreeks verband met de structuur van het stemapparaat. De volgende instanties en structuren nemen deel aan het proces van stemvorming:

 • longen
 • bronchiën
 • Luchtpijp
 • Keelholte
 • neusholte
 • Nasopharynx en strottenhoofd.

De stembanden bevinden zich in het strottenhoofd. Het zijn twee slijmvliezen die de spieren en het kraakbeen bedekken. Normaal gesproken vinden hun opening en sluiting soepel plaats, waardoor geluiden worden gevormd tijdens de doorgang van lucht.

Bij blootstelling aan pathogenen treedt slijmvliesbeschadiging op. De infectie veroorzaakt lokale zwelling en een ontstekingsreactie. Dit leidt op zijn beurt tot ademhalingsmoeilijkheden en stemverlies. Een vergelijkbare pathogenese heeft heesheid vanwege de intense spanning van de stembanden. Maar in tegenstelling tot infectieuze processen, wordt het geluid in dit geval hersteld terwijl de stembanden rusten.

Allergische reacties in het strottenhoofd veroorzaken zwelling van de keel, wat niet alleen een schending van de stem veroorzaakt, maar ook levensbedreigende verstikking. In sommige gevallen wordt de pathogenese geassocieerd met zwakte van de stembanden en neoplasmata in het ademhalingssysteem.

Symptomen heesheid bij een kind

Er zijn veel verschillende factoren en oorzaken die geluidsoverlast veroorzaken. Als een onaangename toestand te wijten is aan laryngitis, manifesteren de eerste tekenen zich door heesheid, blaffende hoest en andere symptomen :

 • Moeizame ademhaling.
 • Pijnlijke sensaties bij het slikken.
 • Droge, blaffende hoest.
 • Gezwollen en rode keel.
 • Verhoogde lichaamstemperatuur.
 • Spasmen van de spieren van het strottenhoofd.
 • Gevoel van droogheid en jeuk in de mond.

Veel andere infectieziekten hebben vergelijkbare symptomen.

Er zijn ook een aantal symptomen die optreden tegen de achtergrond van heesheid en die medische noodhulp vereisen:

 • Lage, diepe stem.
 • Droge, blaffende hoest.
 • Moeite met ademhalen met fluiten en terugtrekken van de intercostale ruimtes.
 • Uitgedrukte ademhalingsbewegingen van de borst.
 • Moeite met slikken.
 • Verhoogde speekselvloed.

Het strottenhoofd van kinderen is erg smal, daarom, met ernstige zwelling van de weefsels van de subglottische ruimte (waargenomen met allergische reacties, infecties, virussen en bacteriën), is het lumen volledig geblokkeerd, wat verstikking veroorzaakt.

Stages

Heesheid van de stem bij een kind is geen onafhankelijke ziekte, maar is een van de symptomen van verschillende pathologische processen in het lichaam. Op basis hiervan zijn de stadia van dysfonie afhankelijk van de oorzaak.

Als de verandering in geluid bijvoorbeeld te wijten is aan laryngitis, heeft de aandoening de volgende stadia:

 • Acuut - keelpijn, branderig gevoel, pijnlijk slikken, droog (blaffende hoest) ontwikkelen zich scherp. Tegen deze achtergrond is er een stemverandering, hij gaat zitten, wordt hees. De stembanden zijn gezwollen en hyperemisch.
 • Chronisch - gekenmerkt door langzame ontwikkeling. De patiënt heeft langdurig last van keel en stembanden. Er is een constant verlangen om te hoesten. De stem is hees met een uitgesproken piepende ademhaling.

In dit geval zijn de methoden voor diagnose en behandeling afhankelijk van het stadium van de ziekte. In dit geval reageert de acute vorm beter op therapie dan de chronische. Dit laatste kan gecompliceerd worden door frequente terugvallen.

Vormen

Op basis van het etiopathogenetische mechanisme kunnen stemstoornissen, waaronder heesheid bij kinderen, organisch en functioneel zijn.

 1. Functionele stoornissen - ze zijn niet geassocieerd met anatomische veranderingen in het stemapparaat. Meestal wordt hun uiterlijk veroorzaakt door neurotische aandoeningen, die op hun beurt zijn onderverdeeld in:
  1. Centraal - door de werking van een sterke stimulus treedt een remmingscentrum op in de hersenschors, dat de regulatie van het proces van stemvorming verstoort.
  2. Perifeer - de aandoening wordt veroorzaakt door een afname / toename van de spiertonus van de stembanden, een schending van de coördinatie tussen ademhaling en de functie van de resonatorholten.

Functionele stemstoornissen worden gekenmerkt door schendingen van secretoire functies met een gevoel van een vreemd lichaam in het strottenhoofd, de motorische functie van het strottenhoofd neemt sterk toe en discoördinatie tussen spraakademhaling, articulatie en stemvorming is mogelijk. In sommige gevallen worden neurologische symptomen waargenomen: slaapstoornissen, hoge peesreflexen.

 1. Organische soorten dysfonie omvatten anatomische anomalieën in de structuur van de stembanden, inflammatoire, infectieuze en andere pathologische processen in het lichaam.

Complicaties en gevolgen

Het gebrek aan tijdige diagnose en juiste behandeling van heesheid bij een kind is gevaarlijk voor de ontwikkeling van zeer ernstige complicaties. De gevolgen van een onaangenaam symptoom zijn afhankelijk van de oorzaak van zijn oorsprong. Als de geluidsstoornis wordt veroorzaakt door een acute vorm van laryngitis, dreigt dit met complicaties als:

 • Ademhalingspathologieën als gevolg van vernauwing van de wanden van het strottenhoofd.
 • Volledig verlies van stem.
 • Neoplasmata op de stembanden (granulomen, poliepen).
 • Tumorlaesies van het strottenhoofd.

Een andere veel voorkomende complicatie van ontstekingsprocessen in het strottenhoofd, die bij 90% van de kinderen voorkomt, is stenose of valse kroep. Er is ook een risico op het ontwikkelen van etterende vormen van laryngitis, die op hun beurt kunnen leiden tot ontsteking in de borstholte, longabcessen, etterende ontsteking van de nekweefsels, infectie van de bloedbaan.

Diagnostics heesheid bij een kind

Een kinderarts houdt zich bezig met het diagnosticeren van het probleem van schending en heesheid van de stem bij pediatrische patiënten. Om de oorzaak van de aandoening te bepalen, wordt een complex van verschillende onderzoeken uitgevoerd:

 • Verzameling van anamnese en analyse van klachten van patiënten.
 • Algemeen onderzoek van het kind (palpatie van de lymfeklieren, de aanwezigheid van pijn in de keel).
 • Visueel onderzoek van het strottenhoofd met een endoscoop (onthult vernauwing van het lumen van het strottenhoofd, de aanwezigheid van oedeem en hyperemie, etterende of slijmerige plaque op het slijmvlies).
 • Laboratoriumonderzoek (algemeen en biochemisch bloedonderzoek, urineonderzoek, uitstrijkjes van het slijmvlies).
 • Instrumenteel onderzoek.

Als de ziektetoestand niet wordt veroorzaakt door virale of infectieuze processen in het lichaam, is de otolaryngoloog, foniatrist, neuroloog, logopedist bezig met verdere diagnose van de oorzaken van de geluidsstoornis.

Op basis van de uitgevoerde onderzoeken wordt een definitieve diagnose gesteld en worden behandeltactieken bepaald. Als heesheid wordt veroorzaakt door ademhalingspathologieën of vernauwing van het strottenhoofd, bestaat het risico op het ontwikkelen van kroep, dus wordt het kind in het ziekenhuis opgenomen. Intramurale behandeling is geïndiceerd voor heesheid als gevolg van allergische reacties, ziekten van het centrale zenuwstelsel.

Analyses

Laboratoriumdiagnose van de oorzaken van dysfonie bij kinderen omvat de volgende onderzoeken:

 1. Algemene en biochemische bloedonderzoeken.

Bloed fungeert als een multifunctionele vloeistof, dus de analyse ervan onthult verschillende afwijkingen in het functioneren van het lichaam. Meestal krijgen patiënten een algemene bloedtest voorgeschreven, die in korte tijd bacteriële, virale en andere pathogene micro-organismen onthult.

Bijzondere aandacht wordt besteed aan het niveau van leukocyten, die fungeren als indicatoren van het immuunsysteem. Als hun niveau wordt verhoogd, betekent dit dat de immuunafweer wordt geactiveerd en dat er een ziekteverwekker in het lichaam is.

Een andere belangrijke indicator is de bezinkingssnelheid van erytrocyten. Tijdens een ontsteking wordt een grote hoeveelheid eiwit gevormd, wat leidt tot een verhoging van de ESR.

 1. Analyse van urine

Urine is een belangrijk product van het menselijk leven. Het verwijdert giftige stoffen, vervalproducten, hormonen, zouten en andere verbindingen uit het lichaam. De analyse houdt rekening met de fysische, chemische en organoleptische eigenschappen van een bepaalde biologische vloeistof. De laboratoriumassistent richt zich op kleurindicatoren, densiteit, geur, transparantie en zuurgraad. Er wordt ook macroscopisch onderzoek van de vrijgekomen vloeistof uitgevoerd.

 1. Een uitstrijkje nemen van het slijmvlies van het strottenhoofd om de pathogeen- en sputumanalyse te bepalen.

Sputum is een pathologisch geheim dat is gescheiden van de luchtwegen (longen, luchtpijp, bronchiën). Een algemene sputumanalyse is een laboratoriumonderzoek en beoordeling van de algemene eigenschappen en microscopische kenmerken van het afgescheiden geheim.

Een uitstrijkje van het slijmvlies, evenals sputumanalyse, maken het mogelijk om pathologische processen in de longen en de luchtwegen te diagnosticeren. Beoordeel de aard van het pathologische proces in de ademhalingsorganen. Voer dynamische monitoring uit van de toestand van de luchtwegen om de effectiviteit van de therapie te beoordelen.

Op basis van de resultaten van de tests stelt de arts een plan op voor verdere diagnose of schrijft hij therapeutische maatregelen voor.

Instrumentele diagnostiek

Een ander onderdeel van het onderzoek van het lichaam om de oorzaken van heesheid in de stem te bepalen, zijn instrumentele methoden. Ze omvatten de volgende diagnostische procedures:

 • Stroboscopie - evaluatie van de functie van de stembanden.
 • Laryngoscopie - uitgevoerd om anatomische of inflammatoire veranderingen in het stemapparaat te detecteren.
 • Radiografie en MSCT van het strottenhoofd - onthullen tumorlaesies van het strottenhoofd.
 • Elektromyografie - beoordeling van de functies van de spieren van het strottenhoofd.
 • Elektroglottografie - beoordeling van veranderingen in het vocale apparaat in dynamiek.

Naast de bovenstaande onderzoeken worden tomografie van het strottenhoofd, densitometrie van de botten van de cervicale wervelkolom en akoestisch onderzoek van de stem uitgevoerd.

Ook krijgen kinderen een logopedisch onderzoek te zien, dat een beoordeling omvat van de kenmerken van de stem, fysiologische en fonatieademhaling, de aard van stemvorming.

Afhankelijk van de uitslag van de diagnostiek kunnen de chirurg, endocrinoloog, fonoloog en andere specialisten worden betrokken bij het verdere consult van het kind.

Differentiële diagnose

Er zijn veel redenen voor heesheid in de stem van een kind. Om de ware oorzaak van de pathologische aandoening te bepalen, wordt differentiële diagnose uitgevoerd.

Differentiatie wordt uitgevoerd met dergelijke pathologieën:

 • Virale en bacteriële ziekten.
 • keelontsteking.
 • Difterie van het strottenhoofd.
 • Obstructie van het strottenhoofd.
 • Dysfonie.
 • Abdominaal abces.
 • intoxicatie van het lichaam.
 • Allergische reacties.
 • Acute epiglotitis (ontsteking van de epiglottis en de omliggende weefsels van het strottenhoofd en de keelholte).
 • Overbelasting van de stembanden.
 • Binnenkomst in het strottenhoofd van vreemde voorwerpen.
 • Brandwonden en kruiden van het strottenhoofd.
 • overtredingen uitwisselen.
 • Parese en verlamming.
 • Stress, intense angst en opwinding.

Bij het stellen van een definitieve diagnose wordt rekening gehouden met de resultaten van differentiële, instrumentele en laboratoriumdiagnostiek.

Behandeling heesheid bij een kind

Een verplicht onderdeel van de behandeling is stilte, dat wil zeggen rust voor de stembanden. Wanneer een persoon stil is, is de glottis open en liggen de ligamenten zo ver mogelijk uit elkaar. Tijdens het praten komen de ligamenten dichtbij en wrijven ze tegen elkaar, wat leidt tot hun microbeschadigingen. Daarom, als de ligamenten ontstoken zijn, zal praten hun toestand alleen maar verergeren en extra pijnlijke symptomen veroorzaken.

 Lees meer over de behandeling van heesheid bij kinderen in deze publicaties:

Het voorkomen

Er zijn verschillende aanbevelingen waarmee u de gezondheid van het ademhalingssysteem kunt behouden en een uitstekende preventie van heesheid kunt zijn:

 • Vermijd schreeuwen, want dit is de belangrijkste oorzaak van een gebroken, hese stem.
 • Regel de luchtvochtigheid in de kamer.
 • Jaarlijkse griepvaccinatie.
 • Vermijd contact met mensen met verkoudheid en andere door de lucht overgedragen ziekten.
 • Was je handen vaak.
 • Tijdige behandeling van inflammatoire laesies van het ademhalingssysteem.
 • Gebruik van gasmaskers bij contact met allergenen of werken met giftige stoffen.
 • Beperk het verblijf van uw kind op plaatsen waar mensen roken.
 • Beperk de consumptie van pittig en direct voedsel, omdat ze een verhoogde afscheiding van zoutzuur in de maag en de toegang tot de slokdarm en keelholte veroorzaken.

Naast bovenstaande tips is het niet aan te raden om zonder kussen te slapen, omdat dit leidt tot het terugstromen van zure inhoud uit de maag naar de keel, wat naast het verstoren van het geluid ook brandend maagzuur kan veroorzaken.

Prognose

Heesheid van de stem bij een kind heeft in de meeste gevallen een gunstige prognose. Hoe eerder de diagnose werd gesteld, de oorzaken van de ziektetoestand werden vastgesteld en de behandeling werd voorgeschreven, hoe kleiner het risico op het ontwikkelen van verschillende gevolgen en complicaties. Tegelijkertijd moet er rekening mee worden gehouden dat stemstoornissen bij pediatrische patiënten een negatieve invloed hebben op hun algemene en spraakontwikkeling. Overtreding beïnvloedt de vorming van persoonlijkheid en het proces van sociale aanpassing.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.