^

Gezondheid

Heesheid van de stem bij een kind als symptoom van de ziekte

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 10.08.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Heesheid en piepende ademhaling zijn gerelateerd aan geluidsstoornissen, die op hun beurt zijn onderverdeeld in organisch en functioneel.

 1. Symptomen van organische stemstoornissen worden veroorzaakt door schade aan het neuromusculaire apparaat en het niet sluiten van de stembanden. De patiënt klaagt over ernstige vermoeidheid en in sommige gevallen de onmogelijkheid om een vocale belasting uit te voeren. Tegen deze achtergrond verschijnen onaangename subjectieve sensaties in de keel:
 • Kietelen.
 • Rauwheid.
 • Pijn en druk.
 • Klomp sensatie.
 • Kras.
 • Verstoorde ademhaling.

Bij jonge kinderen gaan organische stoornissen gepaard met een uitgesproken vertraging in de spraakontwikkeling, een schending van de correcte uitspraak, problemen met sociale contacten, een vertraging in de accumulatie van woordenschat en grammaticale structuren.

 1. Symptomen van functionele stemstoornissen - manifesteren zich door het onvermogen om het geluid van de stem, heesheid en vermoeidheid te reguleren. Als dysfonie wordt veroorzaakt door functionele stoornissen van centrale aard (psychogene afonie, hysterisch mutisme), dan manifesteert dit zich door een scherp stemverlies, het onvermogen om fluisterend te spreken. Tegelijkertijd houden hoesten en sonoor gelach aan.

Hoesten en heesheid bij een kind

Er zijn verschillende oorzaken van hoesten bij kinderen, maar als hoestaanvallen gepaard gaan met een schending van het geluid, dan is het hoogstwaarschijnlijk laryngitis. Ontsteking van het slijmvlies van het strottenhoofd ontwikkelt zich als gevolg van onderkoeling of oververhitting van het lichaam, verschillende infecties, overbelasting van de spieren van het strottenhoofd. [1]

Laryngitis wordt beschouwd als een kinderziekte. Bij kinderen is het lumen van het strottenhoofd klein, dus zelfs een lichte ontsteking veroorzaakt zwelling en vernauwing. De ziektetoestand onderscheidt zich door de vorm en intensiteit van de cursus:

De belangrijkste vormen van laryngitis:

 • Catarral.
 • stenose.
 • Hypertrofisch.
 • Atrofisch.
 • Hemorragisch.
 • Difterie.
 • Flegmozone.

De intensiteit van de ziekte is onderverdeeld in acuut en chronisch. In het eerste geval ontwikkelen de symptomen zich zeer abrupt. Het chronische proces wordt gekenmerkt door een langzame ontwikkeling met een geleidelijke toename van pathologische symptomen.

Naast hoesten en heesheid heeft het kind de volgende symptomen:

 • Rode en gezwollen keel.
 • Verhoogde lichaamstemperatuur.
 • Spasmen van de spieren van het strottenhoofd.
 • Gevoel van droogheid en jeuk in de mond.

Een van de gevaren van laryngitis is kroep. Deze respiratoire pathologie ontwikkelt zich als gevolg van een sterke vernauwing van het lumen van het strottenhoofd. Het kind klaagt over ademhalingsmoeilijkheden, cyanose kan optreden op het lichaam, wat wijst op onvoldoende zuurstofverzadiging in het bloed. Meestal ontwikkelt kroep zich 's nachts, wanneer het slijm dat zich ophoopt in de luchtpijp wegvloeit en opdroogt, wat ernstige ademhalingsproblemen veroorzaakt.

Een kinderarts en een KNO-arts houden zich bezig met de diagnose en behandeling van een pijnlijke aandoening. Om de diagnose te bevestigen, wordt een anamnese gemaakt en worden de klachten van de patiënt geanalyseerd, een algemeen onderzoek van het kind en een beoordeling van de toestand van de lymfeklieren. Het is ook noodzakelijk om het strottenhoofd visueel te onderzoeken met een endoscoop, uitstrijkjes te nemen van het slijmvlies van de keel, bloed- en urinetests. Op basis van de resultaten van de onderzoeken wordt een behandelplan opgesteld. Therapie omvat het nemen van medicijnen, fysiotherapeutische procedures en een strikt regime voor het houden van het kind.

Droge hoest en heesheid bij een kind

Een van de meest voorkomende redenen om een kinderarts te bezoeken is hoest bij een kind. Ondraaglijke aanvallen van droge hoest, gecombineerd met verminderd geluid en verslechtering van het algemeen welzijn, putten het kind uit, verstoren de slaap dag en nacht.

De aanwezigheid van een droge hoest (sputum scheidt niet) en piepende ademhaling, heesheid in de stem van het kind duiden meestal op een acute respiratoire virale infectie. Onaangename symptomen treden op in het beginstadium van de ziekte en in de eerste dagen van verkoudheid. Virussen dringen het slijmvlies van de bovenste luchtwegen binnen en veroorzaken zwelling en irritatie van weefsels.

Droge hoest en dysfonie zijn typerend voor dergelijke verkoudheden:

 • ARI, SARS.
 • Bronchitis.
 • Tracheïtis.
 • keelontsteking.
 • faryngitis.

Als een droge hoest erg sterk of dof is, kan dit duiden op infectieziekten (mazelen, kinkhoest), allergische reacties door inademing van allergenen of kleine vreemde deeltjes, laryngotracheobronchitis of de ontwikkeling van valse kroep. [2], [3]

Naast hoesten en veranderingen in de stem, klaagt het kind over een gevoel van kietelen, pijn, iets dat constant irriteert en interfereert. De kinderarts houdt zich bezig met de diagnose en behandeling van een onaangename aandoening. De arts selecteert medicijnen die hoestaanvallen verminderen, sputumafscheiding bevorderen en de stem herstellen.

Heesheid van de stem zonder hoesten bij een kind

Soortgelijke symptomen worden waargenomen bij overbelasting van de stembanden. Het slijmvlies van het strottenhoofd van de kinderen is erg gevoelig, dus huilen, schreeuwen of zelfs zingen veroorzaken microtrauma met scheurtjes van kleine haarvaten en zwelling. Tegen deze achtergrond ontwikkelt zich heesheid in de stem zonder hoesten.

 • Dysfonie kan worden waargenomen in de eerste dagen van verkoudheid. Maar naarmate het infectieuze proces zich verspreidt, verschijnen er extra symptomen (hoesten, koorts, algemene zwakte en malaise).
 • Een andere mogelijke oorzaak van de aandoening is intoxicatie en allergische reacties. Inademing van het allergeen leidt tot een scherpe zwelling van de beademingsbuis, verminderde stem en ademhaling. In dit geval bestaat er zonder tijdige medische hulp verstikkingsgevaar.
 • Dysfonie wordt waargenomen met chemische en thermische schade aan het slijmvlies van de ligamenten en het strottenhoofd, trauma, endocriene pathologieën, tumorneoplasmata, met ernstige stress en angst, schade aan zenuwuiteinden.

De behandeling van een verloren stem hangt af van de oorzaken en factoren die de stoornis hebben veroorzaakt. Elke therapie zorgt voor een minimale belasting van de stembanden, bevochtiging van de lucht in de kamer en voldoende warme drank.

Heesheid van stem en temperatuur bij een kind

Tijdens de doorgang van lucht door de opening van het strottenhoofd met gesloten ligamenten, worden golven gevormd, die de stem zijn. Hoe dikker en langer de snoeren, hoe lager het geluid. Als de ligamenten gelijk zijn, is de geluidstoon duidelijk. Met verdikking en oneffenheden van de ligamenten wordt de stem hees. Er zijn obstakels in het pad van geluidsgolven die interferentie veroorzaken en dysfonie veroorzaken.

Als het kind naast het verstoren van het geluid koorts heeft, kan dit te wijten zijn aan problemen zoals:

 • Ontstekingsziekten van besmettelijke aard.
 • Oververhitting van het lichaam.
 • Tandjes krijgen.
 • Reactie op vaccinatie (vaccinaties).
 • Allergische reacties.
 • Nieraandoeningen.

In de meeste gevallen, wanneer pathologische factoren worden geëlimineerd, verdwijnt heesheid vanzelf. Maar als de temperatuur en dysfonie lange tijd aanhouden en worden aangevuld met andere pathologische symptomen (lethargie, loopneus, braken, dunne ontlasting), moet u onmiddellijk medische hulp zoeken.

Heesheid van de stem bij een kind zonder koorts

Vanwege de eigenaardigheden van de structuur van de bovenste luchtwegen (geleverd met een groot aantal bloedvaten), ervaren kinderen heel vaak dysfonie. Heesheid van de stem kan optreden bij verschillende pathologische symptomen, die afhankelijk zijn van de onderliggende oorzaak van de aandoening.

Als de geluidsverstoring optreedt zonder verhoogde lichaamstemperatuur, kan dit op dergelijke factoren wijzen:

 • Irritatie van het strottenhoofd.
 • Overbelasting van de stembanden.
 • Ademhalingsletsels.
 • Inslikken van vreemde voorwerpen in het strottenhoofd.
 • Allergische reacties.
 • Stemmutaties in de puberteit.
 • Sterke angst, opwinding, stress.
 • Intoxicatie van het lichaam en meer.

Als dysfonie lange tijd aanhoudt, moet u medische hulp zoeken en een uitgebreid onderzoek van het lichaam uitvoeren. Omdat stemverstoring in sommige gevallen een van de symptomen is van ernstige pathologische processen in het lichaam.

Als de stem is gaan zitten vanwege een luide schreeuw of huilen, dat wil zeggen een overbelasting van de stembanden, is geen speciale behandeling vereist. Het is voldoende om de keel te kalmeren en de stembanden zullen binnen enkele dagen herstellen. U moet ook voedsel uitsluiten dat de slijmvliezen van het stemapparaat irriteert, het kind voldoende vocht geven om de keel te verzachten en een matige luchtvochtigheid in de kamer handhaven.

Keelpijn heesheid bij een kind

Het laagseizoen, met zijn temperatuurschommelingen en koude wind, is de periode van verkoudheid en de belangrijkste oorzaak van keelpijn en dysfonie bij kinderen.

Laten we eens nader ingaan op de belangrijkste oorzaken van geluidsverstoring bij kinderen met keelpijn:

 1. Bacteriële infecties - ze veroorzaken in de helft van de gevallen een pijnlijke aandoening. Voor de diagnose wordt een uitstrijkje uit de keel genomen, wordt gezaaid op de bacteriële flora en de resistentie tegen antibacteriële geneesmiddelen. Als de ontsteking gelokaliseerd is in de faryngeale amandelen, duidt dit op tonsillitis. In dit geval stijgt, naast een zere keel, de lichaamstemperatuur van het kind en verslechtert het algemene welzijn.
 2. Virale infecties - een pijnlijke aandoening kan het gevolg zijn van een acute respiratoire virale infectie. Met adenovirus wordt bijvoorbeeld faryngitis waargenomen, een toename van cervicale lymfeklieren. Dit is typisch voor een bacteriële infectie. Stemstoornissen en keelpijn ontwikkelen zich geleidelijk. Het kind is lusteloos, klaagt over pijn in het hoofd en pijn in het lichaam.
 3. Irritatie van het keelslijmvlies - dit kunnen allergische reacties of chemische / thermische brandwonden van het slijmvlies zijn. Het kind klaagt niet alleen over pijn, maar ook over transpiratie, jeuk in de keel. Er kan sprake zijn van toegenomen tranenvloed, loopneus, niezen en in sommige gevallen een droge hoest.
 4. Ontsteking van het slijmvlies van het strottenhoofd - laryngitis treedt op met keelpijn en rauwheid, blaffende hoest, ademhalingsfalen. Als de ziekte wordt veroorzaakt door een virale infectie, klaagt de baby over verhoogde vermoeidheid en verslechtering van het algemene welzijn.

Methoden voor het behandelen van keelpijn en het herstellen van geluid zijn afhankelijk van de oorzaak die ze heeft veroorzaakt. Voor virussen, bacteriën en infecties worden antibacteriële en antimicrobiële middelen met lokale en systemische werking gebruikt. De arts kan pijnstillers voor de keel, verschillende fysiotherapeutische procedures en een spaarzaam dieet voorschrijven.

Heesheid van de stem bij een kind met laryngitis

Laryngitis is een ontsteking van het slijmvlies van het strottenhoofd. Deze ziekte leidt tot een verandering of volledig verlies van geluid. Meestal worden kinderen ermee geconfronteerd. Een pijnlijke aandoening treedt op als gevolg van overmatige belasting van de stembanden, infectie of blootstelling aan chemische irriterende stoffen op het slijmvlies.

Tekenen van laryngitis bij een kind:

 • blaffende hoest
 • Pijn, jeuk of gevoel van een brok in de keel.
 • Heesheid of volledig verlies van stem.
 • Loopneus.
 • Verhoogde lichaamstemperatuur (als de ziekte wordt veroorzaakt door een virus).

Wanneer de eerste tekenen van laryngitis verschijnen, moet het kind een huisregime en veel warme drank krijgen. Droge hitte op het nekgebied en stemrust zullen bijdragen aan het herstel van de stem. Het gesprek verhoogt de zwelling van het slijmvlies van de stembanden. U moet er ook voor zorgen dat de lucht in de kamer schoon en bevochtigd is.

Afhankelijk van de oorzaak van de ziekte, schrijft de arts medicijnen voor. Medicamenteuze therapie omvat mucolytica om droge hoest om te zetten in productieve, inhalatie, spoelen, verschillende fysiotherapie. Bijzondere aandacht wordt besteed aan preventieve maatregelen die gericht zijn op het versterken van de afweer van het lichaam.

Blaffende hoest en heesheid bij een kind

Een van de varianten van droge hoest is blaffen. Het wordt ook onproductief genoemd, omdat het alleen lucht ophoest, geen sputum, dat wil zeggen, de luchtwegen worden niet vrijgemaakt. Een ruw hoestgeluid wordt veroorzaakt door inflammatoire zwelling van het slijmvlies van de achterwand van het strottenhoofd, de stembanden en de keelholte.

Een blaffende hoest en heesheid bij een kind kunnen wijzen op de ontwikkeling van verkoudheid of ontstekingsziekten (laryngitis, faryngitis, stenose laryngotracheïtis), infectieuze processen (hoesten, roodvonk, kinkhoest, difterie) of allergische reacties.

Vaak heeft het kind, tegen de achtergrond van een blaffende hoest, extra symptomen:

 • Algemene zwakte en vermoeidheid.
 • Moeizame ademhaling.
 • Keelpijn.
 • Hoofdpijn.
 • Slaapproblemen.

Hoestaanvallen zijn behoorlijk pijnlijk en veroorzaken irritatie en pijn in de keel, heesheid en zelfs stemverlies. Door de sterke zwelling van de luchtwegen treden piepende ademhaling, kortademigheid, bleking van de huid en het gezicht op tijdens het inademen.

Behandeling van een pijnlijke aandoening hangt af van de oorzaak die deze heeft veroorzaakt. Kinderen krijgen perifere geneesmiddelen voorgeschreven die verzachten, zwelling, ontsteking en irritatie van het slijmvlies verminderen (zuigtabletten, zuigtabletten, plantaardige siropen). Er worden ook centraal werkende medicijnen voorgeschreven, ze blokkeren de hoestreflex ter hoogte van het hoestcentrum van de hersenen. Patiënten kunnen niet-medicamenteuze behandelingsmethoden worden voorgeschreven: kruidengeneeskunde en verschillende fysiotherapie.

Heesheid van de stem en loopneus bij een kind

De neusholte is de bovenste luchtwegen waardoor lucht wordt uitgewisseld. De lucht wordt verwarmd, bevochtigd en gezuiverd, en het trilhaarepitheel vangt pathogene micro-organismen op.

Jonge kinderen zijn vatbaar voor de ontwikkeling van rhinitis, omdat hun neusholtes smaller en kronkeliger zijn en de binnenschaal is voorzien van een groot aantal bloedvaten. De ontwikkeling van een loopneus draagt bij aan de actieve vorming van het immuunsysteem van het kind. Houd er ook rekening mee dat snot en een verandering in geluid in sommige gevallen tekenen zijn van een allergische reactie.

Koude stadia:

 1. Ademen is moeilijk, er is geen afscheiding uit de neus.
 2. Verstopte neus, duidelijke afscheiding.
 3. Bacteriële ontsteking van het slijmvlies, afscheiding met een dikke consistentie en een geelgroene tint.

Een andere mogelijke oorzaak van problemen met neusademhaling en stemveranderingen zijn vreemde voorwerpen in de neusholtes. Maar meestal zijn een loopneus in combinatie met een hese stem bij een kind de eerste symptomen van een respiratoire virale infectie. De baby wordt zeurderig, zijn gezondheid verslechtert, een verhoging van de lichaamstemperatuur en de ontwikkeling van aanvullende symptomen zijn mogelijk:

 • Hoesten (droog, nat).
 • Spier- en gewrichtspijn.
 • Overtreding van smaak en geur.
 • Verhoogde tranenvloed.
 • Roodheid van de sclera.
 • Irritatie van weefsels in de buurt van de neus.

Als u een onaangenaam symptoom zijn gang laat gaan, kan dit nasofaryngitis, tonsillitis en andere ernstige complicaties veroorzaken.

Behandelingsmethoden zijn afhankelijk van de oorzaken en symptomen van de aandoening. Het kind kan vaatvernauwende druppels in de neus krijgen, therapeutische inhalaties, het wassen van de neusholtes met een raster van zeewater of kruidenafkooksels. Fysiotherapie heeft effectieve eigenschappen: UHF, diathermie, UV-straling, inademing via een vernevelaar en andere.

Ernstige heesheid bij een kind

Een van de meest voorkomende oorzaken van ernstige stemstoornissen bij een kind is een infectieuze ontsteking van de luchtwegen. In dit geval duidt het optreden van ernstige heesheid op schade aan het slijmvlies van het strottenhoofd en de stembanden. Het strottenhoofd van kinderen bevat een groot aantal bloedvaten, daarom neemt tijdens het ontstekingsproces de bloedtoevoer naar de bloedvaten toe, wat zwelling en een verandering in geluid veroorzaakt.

Ook kan ernstige heesheid worden veroorzaakt door dergelijke redenen:

 • Laryngeale verwondingen.
 • Vreemd lichaam in het strottenhoofd.
 • Overmatige stembelasting.
 • Ernstige allergische reacties.
 • Neoplasmata van het strottenhoofd (cysten, poliepen, tumoren van de stemplooien, fibromen).
 • Laryngitis (acuut, nodulair, chronisch).
 • Kanker van het strottenhoofd.

Als de ziektetoestand wordt veroorzaakt door een infectie, treden naast dysfonie ook andere pathologische symptomen op. Allereerst is het een zere keel, hoest, loopneus, verslechtering van het algemeen welzijn.

Als ernstige heesheid wordt veroorzaakt door een vreemd lichaam dat het strottenhoofd is binnengedrongen, heeft het kind een paroxysmale hoest, wat leidt tot sluiting van het lumen van het strottenhoofd en verstikking. De huid van de baby wordt blauw en hij stopt met ademen. In dit geval is er zonder medische noodhulp een risico op overlijden.

Dysfonie in combinatie met een ernstige koortstoestand is een teken van intoxicatie van het lichaam. Als een loopneus, tranenvloed, huiduitslag, jeuk plotseling verschijnt, dan is dit een allergische reactie.

Methoden voor behandeling en herstel van geluid zijn afhankelijk van de oorzaak van de ziektetoestand. Als een vreemd lichaam het strottenhoofd binnendringt, worden noodmaatregelen genomen om het te verwijderen. Voor allergische reacties worden antihistaminica ingenomen. Antimicrobiële en antibacteriële middelen zijn geïndiceerd voor virale infecties. Tijdige behandeling helpt de ontwikkeling van complicaties te voorkomen.

Heesheid van de stem bij een baby

Stemstoornissen bij zuigelingen zijn niet ongewoon. Meestal treedt heesheid op in de tweede levensmaand. Het uiterlijk wordt geassocieerd met een overbelasting van de stembanden en hun aanpassing aan nieuwe levensomstandigheden.

Oorzaken en factoren van dysfonie bij zuigelingen:

 • Langdurig huilen, huilen.
 • Veranderingen in het lichaam.
 • ontstekingsprocessen.

In sommige gevallen treedt er zonder duidelijke reden een verandering in het geluid op. Als het kind geen angst vertoont en er geen andere pijnlijke symptomen optreden, gaat de aandoening vanzelf over.

Bij kinderen ouder dan een jaar wordt een onaangenaam symptoom meestal geassocieerd met overbelasting en overbelasting van de stem, aangeboren afwijkingen van het strottenhoofd, tumorneoplasmata, psychoneurotische stoornissen, inflammatoire, virale of infectieuze processen in het lichaam. De kinderarts houdt zich bezig met het opsporen van de oorzaak van de aandoening en het opstellen van een behandelplan.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.