^

Gezondheid

A
A
A

Blaasontsteking met bloed: oorzaken, symptomen, diagnose

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 03.10.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Ontsteking van de blaas wordt gekenmerkt door frequente en pijnlijke aandrang om te urineren. Soms kun je cystitis waarnemen met bloed dat verschijnt aan het einde van het urineren, of gewoon aanwezig is in de urinevloeistof en het in een roodachtige of roze tint kleurt. In het eerste geval hebben we het over acute cystitis en in het tweede geval over een complexer probleem - hemorragische cystitis.

Epidemiologie

Volgens statistieken wordt cystitis met bloed vaker gevonden bij vrouwelijke patiënten. Dit is voornamelijk te wijten aan anatomische, fysiologische en hormonale redenen.

In ons land worden jaarlijks enkele miljoenen gevallen van blaasontsteking geregistreerd. De ziekte werd minstens één keer in het leven gediagnosticeerd bij 25% van de vrouwen en 5% van de mannen. Bij elke derde patiënt treedt cystitis op met recidieven en in 10% van de gevallen wordt acute cystitis met bloed chronisch.

Hemorragische cystitis komt vaak voor bij kinderen of jongeren tussen de 25 en 30 jaar, of bij vrouwen ouder dan 55 jaar. Bloed in de urine wordt voornamelijk bepaald bij acute of terugkerende cystitis.

Oorzaken blaasontsteking met bloed

 • Echte cystitis met bloed (hemorragisch) is vaak het gevolg van een adenovirusinfectie die vanuit het bloed in de urinewegen doordringt. Een vergelijkbare pathologie wordt voornamelijk gediagnosticeerd bij kinderen - vooral bij jongens.
 • Bloed in de urine kan verschijnen tijdens behandeling met cytotoxische geneesmiddelen, die in het menselijk lichaam worden omgezet in acroleïne, een bestanddeel dat de binnenwanden van de blaas irriteert.
 • Blaasontsteking met bloed kan het gevolg zijn van bestralingstherapie.
 • Het verschijnen van bloed bij vrouwen wordt vaak geassocieerd met microbiële laesies - bijvoorbeeld wanneer E. Coli de urethra en blaas binnendringt.

Blaasontsteking met bloed treedt op onder invloed van welke oorzaak dan ook die het inwendige slijmvlies van de blaas kan verwonden of beschadigen. In dit geval worden de bloedvaten blootgesteld en komt het bloed uit in het lumen van het orgel. [1]

De volgende categorieën patiënten lopen het grootste risico om cystitis met bloed te ontwikkelen:

 • seksueel actieve vrouwen en mannen, vooral met een overvloed aan losse seks;
 • patiënten die specifieke anticonceptiemethoden gebruiken - bijvoorbeeld membranen met zaaddodende stoffen;
 • vrouwen die zich in de menopauze bevinden;
 • patiënten die langdurig of periodiek urinekatheters gebruiken.

Risicofactoren

Specifieke factoren die bijdragen aan het verschijnen van bloed bij cystitis kunnen zijn:

 • afname van de contractiele functie van de spieren van de wanden van het urinewegorgaan;
 • het binnendringen van vreemde lichamen in de urethra - bijvoorbeeld stenen of zand, die de slijmvliezen beschadigen en een ontstekingsproces veroorzaken;
 • langdurige afwezigheid van blaaslediging, wat stoornissen in de bloedsomloop in het orgel veroorzaakt;
 • anatomische stoornissen in de uitscheiding van urinevloeistof - bijvoorbeeld een vernauwd lumen van de blaas, tumorprocessen.

Pathogenese

De penetratie van een bacteriële of virale infectie in het urinestelsel kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:

 • oplopend pad (het is ook urethraal, dat wil zeggen door de urethra);
 • hematogene route (infectie komt met het bloed);
 • lymfogene route (infectie komt binnen via de lymfevaten).

Bij vrouwen domineert urethrale infectie meestal, en bij kinderen - hematogeen.

Een belangrijke voorwaarde voor de ontwikkeling van microbiële cystitis met bloed is de aantrekkingskracht van pathogene micro-organismen op urotheelcellen met hun verdere invasie.

Het urotheel is in staat om een mucopolysacharidesubstantie op de wanden van de blaas te produceren en af te scheiden, die de interne verdediging vormt. Deze stof kan op zijn eigen manier een anti-adhesieve rol spelen. De aantrekking van infectie tot urotheelcellen vindt plaats als gevolg van beschadiging of wijziging van de mucopolysaccharide-afweer: dit kan worden verklaard door een verminderde bloedcirculatie in het orgaan, een verhoogd gehalte aan receptoren voor microbiële adhesie. Mechanische verwondingen van de blaas zijn ook mogelijk, die leiden tot de blootstelling van bloedvaten en het vrijkomen van bloed in de urinevloeistof. [2]

Symptomen blaasontsteking met bloed

De eerste tekenen van cystitis manifesteren zich helemaal niet door het vrijkomen van bloed in de urine. Meestal worden de volgende symptomen gevonden:

 • sterke en plotselinge drang om te plassen;
 • valsheid en verhoogde drang;
 • een sterk branderig gevoel tijdens de uitscheiding van urine;
 • uitgesproken drang tegen de achtergrond van een kleine hoeveelheid urinevloeistof;
 • troebele urine, verandering in geur;
 • gevoel van ongemak en druk in de onderbuik;
 • een lichte temperatuurstijging - tot ongeveer 37, minder vaak - tot 38 ° C.

Bij jonge kinderen wordt acute cystitis met bloed vaak gemanifesteerd door urine-incontinentie, koorts, verlies van eetlust en slaapstoornissen.

Een acute aanval van cystitis met bloed, vergezeld van symptomen van intoxicatie (snelle hartslag, braken, aanzienlijke koorts, koude rillingen) is meestal typerend voor een fibro-ulceratieve of gangreneuze vorm van de ziekte. Dergelijke vormen ontwikkelen zich vaak bij patiënten met duidelijke immunodeficiëntie of met een complicatie van pyelonefritis.

Bloed bij chronische cystitis kan alleen worden gedetecteerd tijdens een exacerbatie. Bijkomende symptomen zijn algemene angst, pijnlijke palpatie in het suprapubische gebied. [3]

Blaasontsteking met bloed bij vrouwen

Blaasontsteking bij vrouwen komt vaak voor en krijgt soms zelfs een chronisch beloop. De reden hiervoor is zelfmedicatie, een frivole houding ten opzichte van de ziekte, het negeren van een bezoek aan de dokter. Andere redenen kunnen zijn:

 • een scherpe verzwakking van het immuunsysteem;
 • sedentaire levensstijl, langdurig zitten, langdurig vasthouden van urine in de blaas;
 • het gebruik van snoep, gekruid en gefrituurd voedsel, lage vochtinname;
 • onbehandelde gynaecologische problemen;
 • constante stress, chronische vermoeidheid;
 • niet-naleving van de regels voor persoonlijke en intieme hygiëne;
 • promiscue seksleven, onbeschermde seksuele contacten.

Het risico op een ontstekingsproces wordt aanzienlijk verhoogd als een vrouw:

 • praktijken gecombineerde anale-vaginale geslachtsgemeenschap;
 • na de ontlasting niet van voor naar achter geveegd, maar omgekeerd;
 • gebruikt regelmatig maandverband of tampons (inclusief dagelijkse) en verandert deze zelden;
 • draagt ondergoed van dicht synthetisch weefsel;
 • probeert vaak het plassen te onderdrukken.

Vooral vaak bij vrouwen ontwikkelt de ziekte zich tegen de achtergrond van hormonale veranderingen - bijvoorbeeld met het begin van de menopauze of tijdens de zwangerschap.

Blaasontsteking met bloed tijdens zwangerschap

Het ontstekingsproces laat zich vrij vaak voelen tijdens de zwangerschap, en daar is een verklaring voor. Ten eerste wordt de baarmoeder groter en oefent druk uit op de urineleiders en de blaas. Dit veroorzaakt een schending van de bloedcirculatie in de organen, verhindert een adequate uitstroom van urine en draagt bij aan de ontwikkeling van een bacteriële infectie. Ten tweede neemt bij zwangere vrouwen de kwaliteit van de immuunbescherming af: het lichaam doet dit met opzet zodat de baarmoeder de baby niet afstoot en nieuwe weefsels aanziet voor een vreemd lichaam. Ten derde dragen sterke hormonale veranderingen ook bij aan de ontwikkeling van de ziekte.

Als een vrouw eerder problemen heeft gehad met de urinewegen, zullen ze tijdens de zwangerschap waarschijnlijk verergeren.

Opgemerkt moet worden dat cystitis met bloed bij een zwangere vrouw een speciale en serieuze houding vereist. Hopen dat "het vanzelf overgaat" en alleen cranberrysap drinken is op zijn minst onredelijk. Het zoeken van medische hulp moet niet alleen verplicht zijn, maar ook onmiddellijk. Als er geen tijdige hoogwaardige behandeling wordt uitgevoerd, neemt het risico op spontane abortus, vroeggeboorte en verminderde intra-uteriene ontwikkeling van de baby toe.

Bloed met blaasontsteking bij een kind

Ontsteking van de blaas is de meest voorkomende infectie van het urinewegstelsel, die voorkomt in de pediatrische en pediatrische urologische praktijk. De ziekte komt voor bij kinderen van alle leeftijden, maar komt ongeveer 4 keer vaker voor bij meisjes van 4-12 jaar. Deze trend in incidentie hangt samen met de kenmerken van de anatomie van meisjes: brede en korte urethra, dicht bij de anus, enz.

Bloed in de urine kan worden waargenomen met een geïsoleerd of gecombineerd ontstekingsproces (bijvoorbeeld met cystourethritis, cystopyelonefritis).

Bij het uitvoeren van bacteriecultuur van urinevloeistof bij kinderen, worden voornamelijk uropathogene stammen van Escherichia coli gezaaid, minder vaak - Proteus, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus epidermidis. In ongeveer een op de vier gevallen worden bacteriën in de urine niet diagnostisch gedetecteerd.

Acute cystitis in de kindertijd eindigt meestal in herstel. De chronische vorm van de ziekte ontwikkelt zich in aanwezigheid van anatomische functionele voorwaarden voor het vertragen en vermenigvuldigen van de infectie. Kinderen met een chronische vorm dienen onder toezicht van een uroloog te staan, regelmatig urine te geven voor onderzoek en onderzocht te worden.

Bloed met blaasontsteking bij mannen

Blaasontsteking komt niet zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Niet veel mensen weten echter dat de ontsteking bij mannelijke patiënten ernstiger is, met ernstige symptomen en bloed in de urine. Bovendien wordt de ziekte vooral geassocieerd met een probleem in de prostaat.

De ziekte kan zich ontwikkelen nadat de microbiële ziekteverwekker Escherichia coli, die normaal in de darm "leeft", de urinewegen binnendringt. Maar cystitis is vaker secundair, omdat de prostaatklier eerst ontstoken raakt. De urethra vernauwt zich, de blaas wordt niet volledig geleegd, wat leidt tot een grotere kans op een infectieus proces.

Behandeling van de ziekte bij mannen heeft een primaire invloed op de ontstekingsreactie in de prostaat, waarna medicamenteuze behandeling voor cystitis wordt voorgeschreven - met name antibiotica zijn vereist. Bovendien is het noodzakelijk om een dieet te volgen, veel vocht te drinken: dit stelt u in staat om de verwijdering van bacteriën uit het urinestelsel te versnellen en de genezing van beschadigde weefsels te versterken.

Blaasontsteking met bloed na intimiteit

Dit soort ziekte wordt postcoïtaal genoemd, omdat de ontsteking zich de hele dag na seksueel contact ontwikkelt. In dit geval wordt geslachtsgemeenschap een provocerende factor in het pijnlijke proces.

Er kunnen verschillende redenen zijn:

 • te ruwe seks, of onvoldoende natuurlijke smering leidt tot schade aan de weefsels van de geslachtsorganen en urethra;
 • ziekten van het genitale gebied die pijn veroorzaken tijdens seksueel contact;
 • een laag niveau van geslachtshormonen in het vrouwelijk lichaam (met name oestrogeen);
 • frequente en promiscue geslachtsgemeenschap;
 • combinatie van anale en vaginale geslachtsgemeenschap.

De "boosdoeners" kunnen ook de anatomische kenmerken van de geslachtsorganen zijn - bijvoorbeeld als de afstand tussen de urethra en de anus minder dan 4,5 cm is.

Straling cystitis met bloed

Tijdens de behandeling van oncologie ondergaan de meeste patiënten bestralingstherapie. De moeilijkheid zit hem in het feit dat naast de maligne focus ook andere, gezonde organen aan straling worden blootgesteld. Onder hen is de blaas: de stralen tasten de weefsels aan, wat de ontwikkeling van cystitis door bestraling veroorzaakt.

Als het urotheel, de natuurlijke beschermende laag van de blaas, wordt beschadigd, beginnen de elementen van de urinevloeistof het slijmvlies te irriteren, waardoor de blootliggende zenuwuiteinden worden aangetast. Bij langdurige bestralingstherapie kan het urotheel bedekt raken met zweren, wat de situatie verder verergert. Zweren beginnen te bloeden, er verschijnt bloed in de urine.

Met een dergelijk probleem wordt intravesicale behandeling vaak de enige juiste oplossing: hyaluronaat of natriumalginaat, chondroïtinesulfaat worden voorgeschreven, dat wil zeggen stoffen die de beschermende laag kunnen herstellen en auto-immuunreacties kunnen corrigeren.

Stralingscystitis met bloed is een ernstige complicatie van een specifiek type therapie. U moet echter niet wanhopen: moderne remedies kunnen de patiënt helpen en de verraderlijke ziekte genezen. [4]

Complicaties en gevolgen

Als na de eerste tekenen van cystitis met bloed de behandeling snel volgde en competent bleek te zijn, ontwikkelen zich in dit geval uiterst zelden complicaties. Maar als de behandeling niet op tijd is, kan de aandoening verergeren met de ontwikkeling van ernstige en nadelige gevolgen. [5]

De meest waarschijnlijke complicaties zijn in de eerste plaats pyelonefritis - een infectieuze inflammatoire laesie van de nieren. Het infectieuze proces van het belangrijkste brandpunt van ontsteking - de blaas - wordt op een stijgende manier naar de nieren getransporteerd, wat leidt tot pyelonefritis of zelfs tot onomkeerbare veranderingen in de weefsels van de nieren.

Jonge kinderen en ouderen hebben het grootste risico op nierbeschadiging door infectieuze cystitis. En regelmatige en zelfs langdurigere hematurie leidt meestal tot de ontwikkeling van bloedarmoede, met symptomen die kenmerkend zijn voor deze aandoening: duizeligheid, het verschijnen van donkere kringen onder de ogen, bleekheid van de huid, zwakte, vermoeidheid, enz. [6]

Diagnostics blaasontsteking met bloed

De eerste diagnostische fasen die de patiënt op de afspraak van de arts moet doorlopen, zijn een onderzoek en een lichamelijk onderzoek. Pas nadat hij naar de klachten van de patiënt heeft geluisterd en hem heeft onderzocht op externe pathologische symptomen, kan de arts bepaalde laboratoriumtests en tests aanbevelen, bijvoorbeeld:

 • een algemene urinetest helpt bij het identificeren van leukocyturie, erythrocyturie en nitrieten, wat wijst op de aanwezigheid van een bacteriële infectie in het urinestelsel;
 • een urinetest op steriliteit wordt uitgevoerd als infectieuze processen in het ureum worden vermoed en helpt bij het identificeren van het type en aantal pathogene micro-organismen;
 • een algemene bloedtest voor cystitis toont niet-specifieke ontstekingsveranderingen aan en kan een indirect beeld geven van de aanwezigheid en ernst van het infectieuze proces in de urinewegen.

Bloed in de urine met cystitis wordt niet noodzakelijkerwijs alleen gedetecteerd door laboratoriummethoden: soms kan het alleen worden gezien - bijvoorbeeld aan het einde van het plassen (de zogenaamde "laatste druppels" urine). Vaak wordt de urinevloeistof roodachtig of roze, wat ook wijst op de aanwezigheid van bloed erin. Het is vooral gevaarlijk als de kleur rood of "roestig" wordt, er strengen en stolsels verschijnen, wat wijst op de aanwezigheid van een grote hoeveelheid bloed in de urine. [7]

Leukocyten bij cystitis in het bloed worden beschouwd als een van de markers van het ontstekingsproces in het lichaam. De belangrijkste functie van deze cellen is het tegengaan van de penetratie van virussen, bacteriële infectie. De aanwezigheid van ontsteking kan worden aangegeven door zowel een sterke toename van het aantal leukocyten als een significante afname van hun aantal.

Instrumentele diagnose omvat meestal cystoscopie, abdominale radiografie of echografie van de retroperitoneale organen. Indien nodig wordt radiografie met contrast, cystografie of intraveneuze urografie voorgeschreven.

Het gebruik van een cystoscoop gaat soms gepaard met het nemen van een klein stukje weefsel (biopsie) voor nader histologisch onderzoek.

Differentiële diagnose

Differentiële diagnose is meestal gericht op de uitsluiting van secundaire cystitis en de kans op het ontwikkelen van primaire ziekten zoals blaasstenen, tumorprocessen, neurogene urinedisfunctie en pre-invasieve kanker. Bovendien is het noodzakelijk om speciale vormen van ontsteking (bijvoorbeeld het tuberculeuze type) te scheiden om het stadium en de omvang van de pathologische reactie in het urinestelsel te bepalen. [8]

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling blaasontsteking met bloed

Alvorens therapeutische maatregelen voor cystitis met bloed voor te schrijven, moet de arts een diagnose stellen om de meest volledige informatie over de toestand van de blaas te verkrijgen, om de noodzaak van een specifieke en langdurige behandeling te beoordelen.

Verplichte medicamenteuze therapie wordt voorgeschreven:

 • antibiotica (volgens de resultaten van bacteriologisch onderzoek van de urinevloeistof);
 • amitriptyline (een van de basisvertegenwoordigers van tricyclische antidepressiva, in staat om mestcellen te normaliseren, de werkcapaciteit van de blaas te vergroten, de ernst van de symptomen te verminderen, te kalmeren);
 • antihistaminica (stabiliseren mestcellen, verminderen zwelling en de ernst van het ontstekingsproces).

Onder andere geneesmiddelen die kunnen worden opgenomen in het behandelingsregime voor cystitis met bloed, kan men het volgende noemen:

 • Uristat (fenazopyridine);
 • preparaten van de nitrofuranreeks;
 • steroïdeloze ontstekingsremmers;
 • opioïden;
 • geneesmiddelen om de microcirculatie en metabolische processen te verbeteren.

Het voorkomen

Voor preventieve doeleinden worden de volgende regels en principes aanbevolen:

 • strikte naleving van de regels voor persoonlijke en intieme hygiëne;
 • tijdige correctie van anatomische afwijkingen van de urinewegen, als daar indicaties voor zijn;
 • tijdige behandeling van gynaecologische problemen, genitale infecties (behandeling wordt gelijktijdig uitgevoerd voor beide partners), urologische ziekten;
 • naleving van seksuele hygiëne;
 • kwaliteitscontrole van de microflora, zowel in de darmen als in de vagina, vooral bij langdurig gebruik van antibiotica of bij gebruik van zaaddodende middelen;
 • tijdig ledigen van de blaas, voldoende drinken (voorkomen van uitdroging);
 • verplichte handeling van urineren onmiddellijk na geslachtsgemeenschap (postcoïtale profylaxe voor personen met constante exacerbaties na geslachtsgemeenschap).

Prognose

Voor preventieve doeleinden worden de volgende regels en principes aanbevolen:

 • strikte naleving van de regels voor persoonlijke en intieme hygiëne;
 • tijdige correctie van anatomische afwijkingen van de urinewegen, als daar indicaties voor zijn;
 • tijdige behandeling van gynaecologische problemen, genitale infecties (behandeling wordt gelijktijdig uitgevoerd voor beide partners), urologische ziekten;
 • naleving van seksuele hygiëne;
 • kwaliteitscontrole van de microflora, zowel in de darmen als in de vagina, vooral bij langdurig gebruik van antibiotica of bij gebruik van zaaddodende middelen;
 • tijdig ledigen van de blaas, voldoende drinken (voorkomen van uitdroging);
 • verplichte handeling van urineren onmiddellijk na geslachtsgemeenschap (postcoïtale profylaxe voor personen met constante exacerbaties na geslachtsgemeenschap).
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.