^

Gezondheid

Bacteriën in de urine van een kind

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 24.08.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Een van de indicatoren van de aanwezigheid van een infectie of pathologische processen in het lichaam zijn bacteriën in de urine. Overweeg de oorzaken van dit fenomeen, soorten, behandelingsmethoden.

Urine wordt uitgescheiden door de nieren en is een product van het menselijk leven. Het passeert de filtratie in de nieren en stroomt vervolgens door de urineleiders naar de blaas en wordt via de urethra uit het lichaam uitgescheiden.

De studie van urine bij kinderen is een van de eenvoudigste en tegelijkertijd informatieve diagnostische methoden. Indicatoren van de biologische vloeistof kunnen wijzen op de aanwezigheid van pathologie, zelfs voordat de klinische symptomen verschijnen. De analyse geeft informatie over de toestand van het urogenitale systeem en het hele lichaam, onthult verborgen ontstekingsprocessen.

Bacteriën in de urine van een kind zijn een gevaarlijk signaal, omdat ze in een gezonde toestand niet aanwezig mogen zijn, evenals schimmels of parasieten. De norm van bacteriën voor kinderen is niet meer dan 105 per 1 mm urine. Een verhoogd aantal pathogenen duidt op de ontwikkeling van bacteriurie of urineweginfecties (cystitis, pyelonefritis, urethritis). [1]

Wat betekent bacteriën in de urine van een kind?

Een van de redenen voor de aanwezigheid van bacteriën in de urine van kinderen is een onjuist verzamelde analyse. Als de analyse na de herkansing werd bevestigd, moet worden vastgesteld wat de oorzaak is van dergelijke indicatoren.

Er zijn twee manieren waarop bacteriën het lichaam binnenkomen:

 1. Oplopend - ziekteverwekkers passeren de urinewegen vanuit de lagere geslachtsorganen
 2. Aflopend - microben dalen af van de bovenste delen van het urinestelsel.

Bacteriën worden gevormd in de urine tijdens infectieuze laesies van de nieren. Een andere mogelijke reden voor hun uiterlijk is niet-naleving van persoonlijke hygiëne, onjuiste installatie van de urinekatheter of niet-steriele apparaten.

Afhankelijk van de resultaten van de analyse en de kenmerken van de ontwikkeling van bacteriën, kunnen kinderen worden gediagnosticeerd met dergelijke ziekten:

 • Pyelonefritis is een infectieuze en ontstekingsziekte van de nieren met schade aan het nierbekken.
 • Blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas.
 • Asymptomatische bacteriurie - de aanwezigheid van bacteriën in de urine, maar de afwezigheid van klinische symptomen en andere tekenen.

Bacteriën kunnen vanuit de dikke darm de urine binnendringen. In dit geval verplaatst de infectie zich van de anus naar de urethra en stijgt naar de blaas en verspreidt zich verder door het lichaam.

Een groot aantal microben is bacteriurie. Deze ziekte kan optreden met ernstige symptomen of is verborgen. In het eerste geval zijn er koliek en een branderig gevoel tijdens het plassen, urine-incontinentie, frequente drang om naar het toilet te gaan. De uitgescheiden vloeistof krijgt een penetrante geur, mogelijke onzuiverheden van bloed of slijm. Als de infectie zich uitbreidt naar de nieren, manifesteert dit zich door koorts, braken, misselijkheid en rugpijn. [2]

De snelheid van bacteriën in de urine van een kind

Normaal gesproken zou een kind geen bacteriën in de urine moeten hebben, omdat urine een steriele vloeistof is. Een gezond persoon heeft geen onzuiverheden in de fysiologische uitscheiding. De aanwezigheid van bloed, slijm, pus, sediment, zout zijn tekenen van ontstekingsprocessen.

Als het aantal gedetecteerde bacteriën hoger is dan 105 g/ml, duidt dit op bacteriurie. Het gevaar van deze aandoening is dat deze kan optreden zonder ernstige symptomen. Naarmate bacteriurie voortschrijdt, ontwikkelen zich ernstige nierpathologieën en andere ziekten van het urinewegstelsel.

Het overschrijden van de norm van bacteriën wordt vaak geassocieerd met onderkoeling en infectie- en ontstekingsziekten. Heel vaak worden kinderen gediagnosticeerd met etterende ontstekingsziekten van infectieuze oorsprong: furunculose, tonsillitis, abces. In dit geval verspreidt de pathogene flora zich door de bloedbaan en door het lichaam, wat nierbeschadiging en ontstekingsprocessen van verschillende vormen in de omliggende weefsels veroorzaakt. [3]

Bacteriën in de urine van een baby

De belangrijkste reden voor de aanwezigheid van pathogenen in de urine van de baby zijn infecties van de onderste en bovenste urinewegen (cystitis, pyelonefritis en andere). Het zijn pasgeborenen die vaker dan andere leeftijdsgroepen van kinderen met deze pathologieën worden geconfronteerd. Dit gaat gepaard met moeilijkheden bij het identificeren van klinische symptomen, omdat de baby nog niet kan melden dat het pijn doet om te schrijven of de lage rug pijn doet.

De ziektetoestand manifesteert zich door een verhoogde lichaamstemperatuur en de afwezigheid van andere symptomen. Ook kunnen, tegen de achtergrond van infectie, laesies van het maagdarmkanaal met dunne ontlasting en braken optreden. Het kind wordt slaperig, bleek, eet slecht. Voor de behandeling worden antibacteriële geneesmiddelen gebruikt. Als het medicijn correct is geselecteerd, wordt gedurende 2-3 dagen een verbetering van de ziektetoestand en een afname van het aantal bacteriën in de urinetest waargenomen.

Als na herstel het niveau van pathogenen in de urinecultuur hoger is dan normaal, maar het kind voelt zich normaal, dan wordt de baby gediagnosticeerd met asymptomatische bacteriurie. De arts geeft een verwijzing voor een echografie van de nieren en blaas om zeldzame en aangeboren pathologieën uit te sluiten die vochtstagnatie en bacteriegroei kunnen veroorzaken. Op basis van de resultaten van de diagnose wordt een behandelplan opgesteld. [4]

Verhoogde bacteriën in de urinetest bij een kind

Het lichaam bevat een groot aantal micro-organismen, zowel heilzaam als schadelijk. Een verhoogd aantal bacteriën in de analyse van urine is bacteriurie. Vaak is deze aandoening asymptomatisch en kan leiden tot de ontwikkeling van meer ernstige ziekten.

De belangrijkste oorzaken van verhoogde bacteriën:

 • Infecties in de urinewegen.
 • Verminderde immuunafweer.
 • Infectie van andere organen.
 • Overtreding van regels voor steriliteit en vochtinname.
 • Het niet naleven van de hygiëneregels.

Symptomen van bacteriurie zijn wazig en verschijnen niet onmiddellijk. Dit leidt op zijn beurt tot een vertraagde diagnose en vertraging in de behandeling, wat dreigt met verschillende complicaties.

Er zijn een aantal symptomen die kunnen wijzen op een schending van de norm van bacteriën:

 • Frequent urineren.
 • Branden en jeuken bij het plassen.
 • Pijn in de onderbuik.
 • Urine is troebel.
 • Urine-incontinentie.
 • Een vloeistof met een stinkende geur.

Bij een verhoogd gehalte aan bacteriën in de urine wordt speciale aandacht besteed aan het niveau van leukocyten. Als de leukocyten normaal zijn, manifesteert bacteriurie zich door enkele symptomen.

Methoden voor de behandeling van een pijnlijke aandoening zijn afhankelijk van de leeftijd van het kind. Als er tekenen zijn van de ontwikkeling van cystitis of pyelonefritis, wordt antibacteriële therapie uitgevoerd en kunnen ontstekingsremmende geneesmiddelen worden gebruikt.

Vergeet ook niet de preventieve maatregelen, die bestaan uit het constant controleren van de toestand van het kind. Van groot belang is het naleven van de regels voor persoonlijke hygiëne en het tijdig legen van de blaas. Urineretentie is een van de meest voorkomende oorzaken van actieve reproductie van pathogene flora. [5]

Enkele bacterie in de urine van een kind

Een enkele bacterie hoeft geen reden tot bezorgdheid te zijn, aangezien dergelijke indicatoren als de norm worden beschouwd. Als hun niveau meer dan 105 per 1 mm urine is, is dit een reden voor opnieuw testen en een meer gedetailleerde diagnose van het urinestelsel.

De belangrijkste infectieroutes:

 • Aflopend - pathogenen infecteren de nieren en verspreiden zich naar de organen van het urinestelsel.
 • Oplopend - microben komen de urineleider binnen en gaan omhoog (dit gebeurt met cystitis).
 • Hematogeen - de infectie dringt door het bloed of vanuit andere ontstekingshaarden. Via de bloedsomloop komen de nieren, het nierbekken, de blaas binnen.
 • Lymfatisch - microben gaan door de lymfevaten van de bekkenorganen.

Ook kan de oorzaak van een groot aantal bacteriën in de urine chronische laesies van de luchtwegen, gingivitis, stomatitis zijn. Het zijn vrij gevaarlijke bronnen van infectie door het hele lichaam.

Wanneer pathogene micro-organismen of voorwaardelijk pathogene microflora de nieren en de blaas binnendringen, ontwikkelt zich bacteriurie. De ziektetoestand kan zowel asymptomatisch zijn als zich uiten in verschillende aandoeningen.

Om de mate van pathologie te beoordelen, wordt een bacteriologische urinecultuur uitgevoerd op een voedingsbodem. Een dergelijke analyse maakt het mogelijk om de pathogene flora te identificeren, om de gevoeligheid voor antibacteriële geneesmiddelen te bepalen. [6]

Een groot aantal bacteriën in de urine van een kind

Als het kind gezond is, is de vloeistof die door de nieren wordt uitgescheiden steriel. Maar de aanwezigheid van een kleine hoeveelheid bacteriën wordt als normaal beschouwd. Een indicatief criterium is 105 of meer microben in 1 ml urine. Een groot aantal bacteriën in de urine van een kind duidt op de ontwikkeling van bacteriurie.

De pathologische toestand duidt op inflammatoire of infectieuze processen in het lichaam, het urogenitale systeem. Als bacteriurie wordt veroorzaakt door een ontstekingsproces, dan is de algemene toestand van het lichaam en het immuunsysteem belangrijk. Dit houdt rekening met de waarden van het niveau van leukocyten. Streptokokken, stafylokokken, Escherichia coli, ureaplasma's kunnen ook worden gedetecteerd.

Microben komen op verschillende manieren het urinewegstelsel binnen. De belangrijkste oorzaken van verhoogde bacteriën in de analyse bij een kind zijn:

 • Ontstekingslaesies van de nieren.
 • Ontsteking van de bekkenorganen.
 • Diagnostische of therapeutische procedures op de urinewegen.
 • Urolithiasis ziekte.
 • Indigestie.
 • Diverse infectieziekten.
 • Chronische ziektes.
 • Overtreding van persoonlijke hygiëne.

Tegelijkertijd treedt bij sommige patiënten bacteriurie op zonder uitgesproken tekenen, terwijl het bij andere een complex van verschillende symptomen veroorzaakt. Om deze pathologie te behandelen, worden antibacteriële en ontstekingsremmende geneesmiddelen gebruikt die de pathogene flora vernietigen. [7]

Bacteriën en witte bloedcellen in de urine van een kind

De aanwezigheid van witte bloedcellen en microben in de urine van kinderen duidt meestal op ziekten van de urinewegen en de nieren. Dergelijke indicatoren kunnen optreden bij acute respiratoire virale infecties, verschillende infectieuze laesies en allergische reacties. Een andere mogelijke oorzaak van de stoornis is het onjuist verzamelen van analyses.

De belangrijkste redenen voor het verschijnen van een groot aantal bacteriën en leukocyten in de urine van een kind:

 • Urineweginfecties.
 • Ontsteking van de nieren, urethra, blaas, ureter.
 • Uitscheidingssysteem laesies.
 • Infecties en ontsteking van de uitwendige genitaliën.
 • Dermatologische en allergische reacties.

Verhoogde tarieven vereisen opnieuw testen. Als de analyse wordt bevestigd, wordt een uitgebreid onderzoek van het lichaam uitgevoerd. De arts geeft richting voor echografie van de nieren en blaas, MRI, CT-scan, cystoscopie. Op basis van de resultaten van de diagnose wordt een behandelplan opgesteld. [8]

Slijm en bacteriën in de urine van een kind

De studie van de urine van het kind stelt u in staat om erachter te komen of alles in orde is met de gezondheid van de baby. Het verschijnen van een grote hoeveelheid slijm en bacteriën zou alarmerend moeten zijn, omdat dergelijke resultaten wijzen op bepaalde pathologische processen in het lichaam.

Slijm wordt geproduceerd in de slijmbekercellen van het slijmvlies van de urethra. De belangrijkste functie is om de urinewegen te beschermen tegen ureum en andere componenten van urine. Slijm beschermt ook de urinewegen tegen ziekteverwekkers. Normaal gesproken is de hoeveelheid uitgescheiden slijm minimaal en zijn bacteriën volledig afwezig.

Overweeg de belangrijkste oorzaken van slijm en bacteriën in de urine van een kind:

 • Onjuiste opvang van vloeistof (niet-steriele opvangbak, slechte hygiëne, onjuiste opslag van urine).
 • Langdurige onthouding van plassen.
 • Inflammatoire, infectieziekten van de urethra en blaas (cystitis, urethritis).
 • Glomerulonefritis, pyelonefritis.
 • Dysmetabole aandoeningen van de nieren.
 • Phimosis, vulvovaginitis.

Als tegen de achtergrond van slijm en bacteriën een verhoogd aantal leukocyten en epitheel wordt waargenomen, is dit een duidelijk teken van een ontstekingsproces in het urinestelsel. Bij ontsteking kunnen erytrocytencellen worden opgespoord. Een grote hoeveelheid zouten is een symptoom van dysmetabole nefropathie. Verhoogd eiwit - nierziekte en acute ontstekingsprocessen.

Patiënten worden ingepland om de analyse opnieuw te doen om mogelijke fouten in verband met het verzamelen of transporteren van het materiaal uit te sluiten. De arts geeft ook een verwijzing voor een Nechiporenko-test, echografie, bloedtest, bacteriecultuur. In sommige gevallen kunnen cystoscopie, tomografie en andere diagnostische procedures worden uitgevoerd. [9]

Nitrieten en bacteriën in de urine van een kind

Urineonderzoek is een van de meest informatieve en toegankelijke onderzoeken waarmee u de toestand van het lichaam van het kind kunt beoordelen. Om nitrieten op te sporen wordt een screeningstest uitgevoerd, die gericht is op het diagnosticeren van urineweginfecties.

Nitrieten zijn chemicaliën, zouten van stikstof. Hun aanwezigheid in de analyse wijst op bepaalde aandoeningen in het lichaam. Meestal wordt dit waargenomen bij overmatige consumptie van groenten en fruit met nitraten. De nitraatbacteriën worden omgezet in nitrieten en dragen bij aan de ontwikkeling van urineweginfecties.

De meest voorkomende pathogenen zijn dergelijke infecties: stafylokokken, E. Coli, salmonella, Klebsiella, enterococcus. Tegelijkertijd hebben grampositieve bacteriën geen enzymen die zorgen voor de omzetting van nitraten in nitrieten.

Oorzaken van detectie van nitrieten en bacteriën in de urine:

 • Bij pasgeborenen wordt dit waargenomen bij het gebruik van luiers. Als de luier verkeerd wordt gebruikt, ontstaan alle voorwaarden voor de ontwikkeling van een infectie. Dit gebeurt bij onjuist wassen van de baby.
 • Oudere kinderen hebben een verhoogd risico op infectie. Bacteriën komen de urinewegen binnen met verschillende verwondingen, ziekten van de geslachtsorganen, schending van hygiëneregels, onderkoeling.
 • Ontsteking van de blaas, pyelonefritis en andere pathologieën veroorzaakt door salmonella, E. Coli, citrobacter en andere pathogene micro-organismen.

Volgens medische statistieken zijn elke 2-3 tests voor nitrieten in de urine vals-negatief. Dat wil zeggen, de analyse onthult geen nitrieten, maar bacteriën zijn aanwezig in de vloeistof die door de nieren wordt uitgescheiden. Dit komt door het onvermogen van sommige bacteriën om nitraten om te zetten. Veel gram-positieve micro-organismen hebben geen enzymen die inwerken op nitraten in de voeding. Een andere mogelijke reden is de snelle lediging van de blaas. Bacteriën produceren nitriet als de vloeistof in de blaas meer dan 4 uur duurt.

Als na een tweede onderzoek de analyse op bacteriën en nitrieten wordt bevestigd, wordt een uitgebreid onderzoek van het lichaam uitgevoerd. De taak van de arts is ervoor te zorgen dat er een infectieus proces is. Op basis van de resultaten van de onderzoeken wordt een behandelplan opgesteld. Voor de behandeling worden antibacteriële geneesmiddelen gebruikt, een speciaal dieet wordt voorgeschreven met een beperking van verse groenten en fruit. Herhaalde urinetests zijn geïndiceerd om de effectiviteit van de lopende behandeling te controleren. [10]

Zouten en bacteriën in de urine van een kind

De onbalans van de interne omgeving van het lichaam van het kind is de belangrijkste reden voor het verschijnen van zouten en bacteriën in de urine. Zouten zijn kristallen van een bepaalde stof. Het verschijnen van zouten en pathogene flora kan fungeren als een tijdelijk, dat wil zeggen een voorbijgaand fenomeen dat verband houdt met de aard van het geconsumeerde voedsel of de inname van medicijnen.

Aanhoudende salurie en bacteriurie tegen de achtergrond van stofwisselingsstoornissen kunnen tekenen zijn van de ontwikkeling van urolithiasis en andere pathologische processen in het lichaam.

De belangrijkste redenen voor het verschijnen van zouten in de urine bij kinderen zijn onder meer het misbruik van dergelijke producten:

 • Chocolade
 • Paddestoelen
 • Citrus
 • Ascorbinezuur en citroenzuur
 • Zuivel en gerookte producten
 • Cacao
 • Peulvruchten
 • Sterke thee

De testresultaten kunnen te wijten zijn aan urolithiasis of verschillende pathologieën van de nieren, ontsteking van de blaas.

Zoutverbindingen worden onderverdeeld in fosfaten (gevormd in een alkalisch milieu), uraten en oxalaten (zure omgeving).

 1. Oxalaten bij een kind nemen toe door de grote hoeveelheid oxaalzuur. Als het resultaat tijdens heranalyse wordt herhaald, kan dit een teken zijn van nierstenen en ernstige nierpathologieën.
 2. Fosfaten duiden op een teveel aan fosforbevattende voedingsmiddelen (wortelen, zuivelproducten, sla, peulvruchten), infecties in het urogenitale kanaal, rachitis, darm- of spijsverteringsstoornissen.
 3. Urates bij kinderen zijn uiterst zeldzaam. Hun aanwezigheid kan een teken zijn van urolithiasis, verminderde nierfunctie, ziekten en darmaandoeningen.

Als er zouten en bacteriën in de baby worden aangetroffen, duidt dit op de aanwezigheid van verboden voedingsmiddelen in het dieet van de moeder of op de nierziekte van de baby. Om de ware oorzaak vast te stellen, wordt een tweede test, echografie van de nieren en een complex van andere onderzoeken uitgevoerd. [11]

Wat moet ik doen als mijn kind bacteriën in de urine heeft?

Het verschijnen van bacteriën in de urine van een kind kan een diagnostisch teken zijn van veel ernstige pathologische processen en ziekten. Op basis hiervan is het uiterst belangrijk om de oorzaak van de toename van pathogene flora en andere elementen in de urine vast te stellen en te elimineren.

Vanaf de geboorte zijn kinderen vatbaar voor infectieuze aanvallen. Tijdens de eerste zes maanden hebben baby's geen eigen afweersysteem, waardoor het risico op infectie aanzienlijk toeneemt. Een zogende moeder moet haar dieet zorgvuldig in de gaten houden en zorgvuldig voedsel selecteren om haar baby te voeden.

Om pathogenen te identificeren, moeten fysiologische secreties correct worden verzameld. Omdat onjuiste urineafname de meest voorkomende oorzaak is van valse testresultaten. Het ochtendgedeelte van de vloeistof wordt opgevangen in een steriele container, na het wassen van de baby.

Houd er ook rekening mee dat in 30% van de gevallen bacteriurie ontstaat als gevolg van langdurige urineretentie. Daarom moeten ouders de regelmaat van urineren bij een kind controleren en alle predisponerende factoren elimineren die bijdragen aan de ontwikkeling van dysurische stoornissen. Een andere belangrijke factor bij de ontwikkeling van bacteriurie is een oplopende infectie wanneer persoonlijke hygiëne niet wordt nageleefd.

Behandeling bacteriën in urine

Het belangrijkste doel van de behandeling is om de focus van de ziekte te elimineren, het proces van urineren te normaliseren en het algehele welzijn te verbeteren. De behandeling begint met een uitgebreid onderzoek van het lichaam van het kind en het vaststellen van de oorzaken van bacteriurie. Het is verplicht om de resistentie van bacteriën tegen antibacteriële geneesmiddelen te analyseren, die een verplicht onderdeel van de therapie zijn.

Als slechte analyses worden veroorzaakt door purulent-inflammatoire ziekten van de nieren, urineleiders, urethra, blaas, dan wordt een nefroloog of uroloog bij de behandeling betrokken. Het kind krijgt een echografie van het urogenitale systeem en andere diagnostische procedures voorgeschreven. Therapie bestaat uit het corrigeren van voeding, het nemen van medicijnen en een reeks preventieve maatregelen.

Als bacteriurie een milde of latente loop heeft, krijgt de patiënt een antibioticakuur, ontstekingsremmende, diuretica, antihistaminica en andere medicijnen voorgeschreven. In bijzonder ernstige gevallen wordt de behandeling uitgevoerd in een ziekenhuis onder dynamisch toezicht van de behandelend arts en controle van laboratoriumparameters van bloed en urine.

Overweeg de meest effectieve medicijnen die worden gebruikt voor verhoogde bacteriën in de urine:

Ontstekingsremmend - verminder pijnlijke symptomen en stop pathologische processen. Draag bij aan een spoedig herstel.

Kanefron

Het heeft ontstekingsremmende en krampstillende eigenschappen. Bevat actieve ingrediënten van plantaardige oorsprong, die de intensiteit van ontstekingen verminderen, een diuretisch effect hebben en spasmen van de urinewegen elimineren.

 • Indicaties voor gebruik: monotherapie en complexe behandeling van chronische vormen van infectieziekten van de nieren en de blaas. Niet-infectieuze chronische nierziekte. Preventie van de vorming van urinestenen.
 • Wijze van toediening: oraal, het drinken van een tablet met voldoende vloeistof. Het wordt gebruikt voor patiënten ouder dan 12 jaar. De aanbevolen dosering is 3 maal daags 2 tabletten. De duur van de behandeling wordt bepaald door de behandelend arts.
 • Bijwerkingen: allergische reacties, urticaria, huiduitslag en jeuk, hyperemie van de huid. In zeldzame gevallen is er de ontwikkeling van misselijkheid en braken, een overtreding van de ontlasting. Overdosering heeft vergelijkbare symptomen, de behandeling is symptomatisch.
 • Contra-indicaties: overgevoeligheid voor de componenten van het geneesmiddel, maagzweer tijdens terugval, hart- en nierfalen. Met uiterste voorzichtigheid wordt voorgeschreven aan patiënten met diabetes mellitus. Niet gebruikt bij kinderen jonger dan 12 jaar en als monotherapie bij patiënten met een verminderde nierfunctie.

Vrijgavevorm: enterisch omhulde tabletten, 20 stuks in een blister, 3 blisters (60 tabletten) per verpakking.

Cyston

Het heeft ontstekingsremmende en diuretische effecten. Bevat plantenextracten die de bloedtoevoer naar de nieren en urinewegen verhogen. Vermindert het gehalte aan calcium, oxaalzuur en andere stoffen in de urine, waardoor het risico op vorming van stenen in het urinestelsel wordt verminderd.

 • Toont antimicrobiële activiteit tegen gramnegatieve micro-organismen. Het heeft krampstillende eigenschappen en verlicht de aandoening met dysurische stoornissen.
 • Indicaties voor gebruik: complexe therapie van ziekten van het urinewegstelsel van infectieuze oorsprong. Steenlitholyse (fosfaat- en oxalaatstenen), sialolithiase, urine-incontinentie, jicht. Preventieve postoperatieve therapie om de vorming van stenen in de urinewegen te voorkomen.
 • Aanbrengmethode: binnen, afspoelen met voldoende vloeistof. Voor urineweginfecties, kinderen van 2-6 jaar, ½ tablet per dosis, kinderen van 6-14 jaar, 1 tablet, patiënten ouder dan 14 jaar, 2 tabletten. Het medicijn wordt 2-3 keer per dag ingenomen, de duur van de behandeling is 6-12 weken.
 • Contra-indicaties: allergische reacties op de componenten van het medicijn. Patiënten jonger dan 2 jaar. Het geneesmiddel kan worden gebruikt tijdens zwangerschap en borstvoeding. Gevallen van overdosering en bijwerkingen zijn niet vastgesteld.

Vrijgavevorm: tabletten voor orale toediening.

Urolesan

Kruidenpreparaat met antiseptische en diuretische eigenschappen. Verzuurt urine, bevordert de afgifte van ureum en chloriden, verbetert de doorbloeding van de lever, verbetert de galvorming en galafscheiding.

 • Indicaties voor gebruik: ontsteking van de lever en galwegen, ontsteking van de galblaas, chronische pyelonefritis, verminderde mobiliteit van de galwegen. Verschillende vormen en stadia van urolithiasis/cholelithiasis.
 • Wijze van toediening: 8-10 druppels van het geneesmiddel worden op een suikerklontje gedruppeld en onder de tong geplaatst. De procedure wordt 3 keer per dag uitgevoerd. De duur van de behandeling is van 5 tot 30 dagen.
 • Bijwerkingen: misselijkheid, duizeligheid. Voor de behandeling zijn overvloedig drinken, rust en afkicken van medicijnen aangewezen.

Vrijgavevorm: oranje glazen druppelflesjes van 15 ml. 

Nitrofuranen zijn antimicrobiële middelen met een breed werkingsspectrum.

Furazolidon

Een antibacterieel middel uit de groep van nitrofuranen. Het heeft uitgesproken antimicrobiële eigenschappen tegen grampositieve aerobe micro-organismen, protozoa en schimmels.

 • Indicaties voor gebruik: infectieziekten van het maagdarmkanaal en het urogenitale systeem. Diarree van infectieuze etiologie, voedselintoxicatie, Trichomonas-infectie, vaginitis, urethritis, pyelitis, cystitis.
 • Wijze van toepassing: oraal, afspoelen met een grote hoeveelheid water. De dosering voor kinderen is afhankelijk van het lichaamsgewicht en de leeftijd van de patiënt, daarom wordt deze bepaald door de behandelend arts. De maximale behandelingsduur is 10 dagen. De dagelijkse dosis is verdeeld in 3-4 doses.
 • Bijwerkingen: allergische reacties (huiduitslag, urticaria, angio-oedeem), misselijkheid en braken, pijn in de epigastrische regio. Om de ernst van bijwerkingen te verminderen, wordt aanbevolen om het medicijn met veel water te drinken, B-vitamines en antihistaminica in te nemen. Bij langdurige therapie bestaat het risico op het ontwikkelen van hemolytische anemie, hyperthermie en neurotoxische reacties.
 • Contra-indicaties: overgevoeligheid voor de componenten van het geneesmiddel, ernstig nierfalen, patiënten jonger dan 1 maand. Het wordt met voorzichtigheid voorgeschreven tijdens zwangerschap en borstvoeding, voor patiënten met een verminderde nierfunctie, aandoeningen van het zenuwstelsel.
 • Overdosering: toxische leverschade, acute toxische hepatitis, polyneuritis. Er is geen specifiek antidotum, de behandeling is symptomatisch.

Vrijgavevorm: tabletten voor orale toediening.

Furagin

Een antimicrobieel middel uit de nitrofurangroep. Het beïnvloedt de enzymen van microbiële cellen die waterstofmoleculen dragen. Het heeft een uitgesproken bacteriostatisch effect. Beïnvloedt gram-negatieve en gram-positieve micro-organismen. Het is het meest actief bij zure pH van urine. In een alkalische omgeving is het effect van het medicijn beperkt.

 • Indicaties voor gebruik: infectieuze en inflammatoire ziekten van het urinestelsel en de prostaatklier. Preventieve maatregel voor terugkerende ziekten van het urogenitale systeem, blaaskatheterisatie, aangeboren afwijkingen van de urinewegen.
 • Hoe te gebruiken: Tabletten worden oraal ingenomen bij de maaltijd. De dosering voor kinderen wordt berekend op basis van 5-7 mg/kg/dag. Bij langdurige therapie wordt de dosering verlaagd tot 1-2 mg / kg / dag. Het verloop van de behandeling is 7-8 dagen.
 • Bijwerkingen: slaperigheid, wazig zien, hoofdpijn en duizeligheid, polyneuropathie. Dyspeptische stoornissen, diarree, constipatie, misselijkheid en braken, buikpijn. Allergische reacties, algemene malaise, koorts.
 • Contra-indicaties: nierfalen, zwangerschap en borstvoeding, allergische reacties op de componenten van het geneesmiddel, aangeboren deficiëntie van het enzym glucose-6-fosfaatdehydrogenase, patiënten jonger dan 7 dagen.
 • Overdosering: hoofdpijn, duizeligheid, perifere polyneuritis, leverfunctiestoornis, misselijkheid. In sommige gevallen treden allergische reacties op. Voor de behandeling is maagspoeling geïndiceerd, in bijzonder ernstige gevallen wordt hemodialyse uitgevoerd.

Vrijgavevorm: 50 mg tabletten, 30 stuks per verpakking.

Sulfonamiden - worden gebruikt voor ernstige bacteriurie en andere pathologische processen in de urinewegen en reproductieve systemen.

Sulfalen

Sulfanilamide-medicijn met antimicrobiële eigenschappen. Beschikt over de langdurige actie.

 • Indicaties voor gebruik: infectieziekten veroorzaakt door micro-organismen die gevoelig zijn voor de actieve componenten van het medicijn. Ontsteking van de blaas, etterende infecties, ontsteking van het nierbekken, cholangitis. Het wordt ook gebruikt voor osteomyelitis, otitis, longontsteking, bronchitis.
 • Wijze van toediening: bij acute en snelstromende infecties wordt 1 g per dag voorgeschreven met een verlaging van de dosering tot 0,2 g per dag 30 minuten voor de maaltijd. Bij chronische ziekten wordt het geneesmiddel 1 keer per week ingenomen, 2 g gedurende 1-1,5 maanden.
 • Bijwerkingen: allergische reacties, misselijkheid, braken, hoofdpijn, verlaging van het aantal leukocyten in het bloedplasma.
 • Contra-indicaties: intolerantie voor de componenten van het geneesmiddel, zwangerschap en borstvoeding, overtollige stikstofbevattende producten in het bloed.

Vrijgavevorm: tabletten van 0,2 g, 10 stuks per verpakking.

Streptocide

Het heeft antimicrobiële eigenschappen tegen streptokokken, gonokokken, pneumokokken, Escherichia coli en andere bacteriën.

 • Indicaties voor gebruik: ontsteking van de blaas, ontsteking van het nierbekken, ontsteking van de dikke darm, wondinfecties. Het wordt voorgeschreven voor erysipelas, tonsillitis, etterende ontsteking van de hersenvliezen.
 • Wijze van toepassing: binnen 0,5-1 g 5-6 keer per dag. Dosering voor kinderen is leeftijdsafhankelijk. De duur van de therapie is individueel voor elke patiënt.
 • Bijwerkingen: hoofdpijn en duizeligheid, misselijkheid en braken, blauwe huid en slijmvliezen, allergische reacties, verlaging van het aantal leukocyten in het bloedplasma, paresthesie, tachycardie.
 • Contra-indicaties: ziekten van het hematopoëtische systeem en de nieren, laesies van de schildklier, overgevoeligheid voor de componenten van het geneesmiddel.

Vrijgavevorm: tabletten voor orale toediening, 10 stuks per verpakking, poeder voor oplossing voor uitwendig gebruik, 5% smeersel per verpakking van 50 g.

Sulfapyridazine

Sulfanilamide voorbereiding van langdurige actie.

 • Indicaties voor gebruik: inflammatoire laesies van de urinewegen, etterende infecties, inflammatoire laesies van het centrale zenuwstelsel, dysenterie. Ontsteking van de longen en bronchiën, trachoom, resistente vormen van malaria, dysenterie.
 • Wijze van toepassing: binnen 1 g, met een verlaging van de dosering tot 0,5 g per dag. Bij ernstige infecties wordt de dosering verhoogd. Kinderen 25 mg/kg lichaamsgewicht op de eerste dag, daarna 12,5 mg/kg. De duur van de behandeling is 5-7 dagen.
 • Bijwerkingen: hoofdpijn, misselijkheid, braken, allergische huidreacties, medicijnkoorts, vorming van kristallen in de urine, verlaging van het aantal leukocyten in het bloedplasma.
 • Contra-indicaties: individuele intolerantie voor de componenten van het medicijn.

Afgiftevorm: poeder, tabletten van 500 mg, 10 stuks per verpakking.

Bacteriën in de urine van een kind is een belangrijke diagnostische indicator die gedetailleerd onderzoek vereist. Na het vaststellen van de oorzaken van de overtreding wordt een behandelplan opgesteld. Naast medicamenteuze behandeling moet speciale aandacht worden besteed aan de persoonlijke hygiëne van kinderen. Het wordt aanbevolen om het plassen van de baby te controleren, omdat langdurige onthouding bijdraagt aan de ontwikkeling van pathogene flora. Het is ook noodzakelijk om het dieet van het kind te herzien, de beschermende eigenschappen van het immuunsysteem te versterken en eventuele ziekten van het lichaam tijdig te behandelen, waardoor de ontwikkeling en verspreiding van infecties wordt voorkomen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.