^

Gezondheid

Afscheiding met geur en jeuk bij vrouwen

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 23.09.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

In de anatomie van de vrouwelijke geslachtsorganen is alles zo gerangschikt dat de secretoire klieren slijm afscheiden, wat een gezonde microflora in stand houdt en hun zuiverheid garandeert. Vaginale afscheiding is een normaal proces, zolang het maar helder is en zonder een uitgesproken onaangename geur. Een verandering in kleur, het verschijnen van geur en jeuk is een duidelijke indicator dat er iets mis is met de gezondheid en het is tijd om contact op te nemen met een gynaecoloog of venereoloog.

Oorzaken stinkende afscheiding en jeuk

Er zijn verschillende redenen voor de schending van de gunstige microflora van de geslachtsorganen, van een banale schending van intieme hygiëne tot ernstige ziekten. De belangrijkste redenen voor het verschijnen van een ongemakkelijke staat van de intieme zone kunnen zijn:

 • veranderingen in de hormonale achtergrond - beïnvloedt de verhoogde reproductie van pathogene bacteriën, die een ontstekingsziekte veroorzaken;
 • verminderde immuniteit - bevordert de actieve groei van micro-organismen, schimmels;
 • pathologieën van de reproductieve sfeer - seksueel overdraagbare aandoeningen, vaginitis, candidiasis;
 • kanker van de vagina, endometrium, baarmoederhals.

Risicofactoren

Draagt bij aan de ontwikkeling van gynaecologische en geslachtsziekten frequente verandering van seksuele partners, onbeschermde seks. Andere risicofactoren zijn onder meer:

 • onderkoeling, waardoor de beschermende eigenschappen van het lichaam worden verminderd;
 • antibiotica nemen die dysbacteriose veroorzaken, en daarmee spruw;
 • zwangerschap, waarbij de pH van de vagina verandert;
 • diabetes mellitus type 2;
 • frequent douchen;
 • allergie voor maandverband en andere producten voor intieme hygiëne, waspoeders, condooms;
 • urine-incontinentie bij bedlegerige patiënten.

Pathogenese

Bij een gezonde vrouw overheersen lactobacillen in de microflora van de vagina (hun gemiddelde is 3,8-4,2), waardoor een beschermende achtergrond ontstaat voor de penetratie van ziekteverwekkers. Ook handhaaft een hoog niveau van oestrogeen de dikte van het slijmvlies, wat lokale bescherming biedt.

De onbalans van deze factoren wordt een vruchtbare voedingsbodem voor de reproductie van pathogene bacteriën of directe infectie met seksueel overdraagbare aandoeningen (trichomoniasis, gonorroe, enz.).

Symptomen

Symptomen van aandoeningen zijn moeilijk te missen, omdat ze niet alleen visueel zichtbaar zijn, maar ze worden opgevangen door de reukzin. Dit is erg deprimerend voor vrouwen, want voor de meerderheid is de afwezigheid van lichaamsgeur een teken van reinheid en verzorging.

De eerste tekenen van pathologie manifesteren zich op verschillende manieren, afhankelijk van de redenen die ze hebben veroorzaakt:

 • witte afscheiding met een onaangename geur en jeuk worden voornamelijk veroorzaakt door vaginose en candidiasis. Dit laatste wordt veroorzaakt door de Candida-schimmel, het komt overeen met de aanwezigheid van  gestremde vlokken , ernstige jeuk, branderig gevoel, vooral tijdens geslachtsgemeenschap en plassen. In dit geval heeft de afscheiding een zure geur, gist. Normalisatie van de vaginale flora zal verlichten; [1]
 • afscheiding met een geur zonder jeuk en verbranding is een reden om naar een dokter te gaan, omdat zelfs de gebruikelijke leukorroe die gepaard gaat met geslachtsgemeenschap, het tot stand brengen van de menstruatiecyclus of de stabilisatie van de hormonale achtergrond geen onaangename "ambergrijs" geeft, wat betekent we hebben het over gezondheidsproblemen;
 • gele afscheiding met een geur en jeuk duiden meestal op het verloop van een ontstekingsproces, een bacteriële infectie. Om ervoor te zorgen dat de ziekte geen chronisch proces wordt en geen reproductieve aandoeningen veroorzaakt, is het noodzakelijk om tijdig een diagnose te stellen en de behandeling te starten;
 • groenachtige afscheiding met een geur en jeuk - deze schaduw geeft de aanwezigheid van grote aantallen leukocyten en dit is een duidelijk teken van acute ontsteking;
 • afscheiding met jeuk en de geur van vis duiden op vaginale dysbacteriose (gardnerellose). De vaginale microflora is verstoord wanneer de functies van het maagdarmkanaal falen, antibacteriële geneesmiddelen, hormonale anticonceptiva, frequente hete baden, douchen; [2]
 • bruine afscheiding met geur en jeuk - de kleur zelf kan erop wijzen dat de menstruatie nog niet volledig is gestopt, maar de geur en jeuk zijn tekenen van gynaecologische diagnoses: endometriose,  [3] buitenbaarmoederlijke zwangerschap,  [4] polycysteuze eierstokken; [5]
 • afscheiding met de geur van uien en jeuk begeleiden hormonale schommelingen die optreden bij vrouwen tijdens zwangerschap, menopauze, na geslachtsgemeenschap en wijzen op de vermenigvuldiging van een schimmelinfectie.

Diagnostics stinkende afscheiding en jeuk

Naast het bestuderen van de anamnese en het onderzoeken in de spiegel, zal de arts de vaginale afscheiding nemen voor analyse:

 • pH van de vaginale omgeving met behulp van indicatorpapier;
 • KOH (met kaliumhydroxide) om trichomonas vaginitis en bacteriële vaginose te detecteren;
 • voorbereiding van een nat anatomisch preparaat - onderzoek het materiaal in zoutoplossing met een microscoop om mobiele Trichomonas te detecteren;
 • bacterieel zaaien - cultiveren van afscheidingen voor schimmels en Trichomonas;
 • serologisch bloedonderzoek.

Van de instrumentele methoden kan een echografisch onderzoek van de geslachtsorganen nodig zijn.

Differentiële diagnose wordt uitgevoerd tussen alle mogelijke pathologieën en stelt de taak om de ziekteverwekker nauwkeurig te bepalen - de boosdoener van vaginale afscheiding met een verandering in hun kleur, de aanwezigheid van een onaangename geur.

Behandeling stinkende afscheiding en jeuk

Het behandelprotocol is afhankelijk van de diagnose. Dus, met vulvovaginitis, wat de belangrijkste oorzaak is van het verschijnen van een ongewone geur en jeuk, worden antibiotica gelijktijdig voorgeschreven voor beide seksuele partners, worden lokale en algemene therapie gecombineerd, factoren die leiden tot een terugval van de ziekte worden geëlimineerd en de normale microflora van de vagina wordt hersteld.

Andere geneesmiddelen die voor afscheiding worden gebruikt, zijn ontstekingsremmende, pijnstillende, antihistaminische, hormonale, enzymen, vitamines, biologisch actieve additieven.

Medicijnen

Metronidazol is een effectief middel voor de bestrijding van protozoa en anaërobe bacteriën.

Metronidazol - heeft verschillende doseringsvormen: tabletten, vaginale zetpillen. Bij trichomoniasis wordt 2 keer per dag een tablet voorgeschreven voor zowel vrouwen als mannen (seksuele partners), ook als een van hen geen symptomen heeft. Vrouwen zetten zetpillen parallel (1 pc per dag). Het verloop van de behandeling duurt 10 dagen.

Niet-specifieke vaginitis vereist zevendaagse therapie, 2 tabletten tweemaal per dag.

Tabletten kunnen worden voorgeschreven aan kinderen vanaf 6 jaar. Tijdens de zwangerschap kan het geneesmiddel indien nodig worden gebruikt, omdat er geen aanwijzingen zijn voor een teratogeen effect (dierstudies hebben dit niet aangetoond). Tijdens het geven van borstvoeding wordt het onderbroken voor therapie.

Metronidazol kan een aantal bijwerkingen veroorzaken: misselijkheid, braken, diarree, urticaria, hoofdpijn, duizeligheid, droge mond, oorsuizen, verhoogde leverenzymen.

Gecontra-indiceerd in geval van overgevoeligheid voor geneesmiddelen van de imidazoolgroep en andere componenten van het geneesmiddel.

Clotrimazol - verwijst naar antimicrobiële en antiseptische middelen. Verkrijgbaar in de vorm van vaginale tabletten, zetpillen, oplossingen, zalven en crèmes. Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 12 jaar die zwanger zijn in het eerste trimester van de zwangerschap. Tabletten worden in de vagina ingebracht, één keer per dag gedurende 3 dagen of één keer per kuur van 7 dagen, zoals vaginale zetpillen.

Tijdens de behandeling met het medicijn zijn allergische reacties, peeling in het genitale gebied, ongemak, verbranding en zwelling van het slijmvlies mogelijk.

Pimafucine is een lokaal antischimmelmiddel, een antibioticum, dat wordt gebruikt voor de behandeling van spruw. De zetpil wordt 's nachts in rugligging diep in de vagina ingebracht. Herhaal 3-6 dagen. Pimafucin kan door kinderen worden gebruikt tijdens de zwangerschap en tijdens het voeden. De tool kan irritatie en een branderig gevoel veroorzaken. Gecontra-indiceerd in geval van overgevoeligheid voor de componenten.

Jodium is een jodiumhoudend preparaat in de vorm van zetpillen met antimicrobiële en antiseptische werking. Het wordt gedurende een week eenmaal per dag vaginaal aangebracht. Gecontra-indiceerd bij kinderen, vrouwen tijdens borstvoeding en na de tweede maand van de zwangerschap. Er kunnen kleine lokale reacties zijn, het optreden van hyperthyreoïdie bij bestaande schildklieraandoeningen.

Jeuk kan worden verlicht door het aanbrengen van een corticosteroïde op de vulva, zoals 1% hydrocortison, evenals antihistaminica (tavegil, suprastin, edem, enz.).

Tavegil - tabletten worden eenmaal of 2 keer per dag voor de maaltijd ingenomen, vanaf 6 jaar (0,5-1 st.), Na 12 jaar en volwassenen voor het geheel. De maximale enkele dosis - 2 tabletten, dagelijks -6. Zwangere en zogende vrouwen worden niet aanbevolen om het medicijn in te nemen. Tavegil kan bijwerkingen veroorzaken als vermoeidheid, droge slijmvliezen, misselijkheid, tachycardie, kortademigheid.

Vitamines

Welke vitamines moeten worden ingenomen om uw lichaam te helpen snel onaangename symptomen kwijt te raken, de immuniteit te versterken, terugval te voorkomen, omdat het zelfs in een uitgebalanceerd dieet moeilijk is om in de noodzakelijke behoefte te voorzien?

Deze omvatten: vitamine A (verbetert de bloedcirculatie, heeft antioxiderende eigenschappen), C - verbetert de immuniteit en vitamine E zal bijdragen aan het betere "werk". B6 is erg belangrijk voor vrouwen. Ze worden tijdens of direct na de maaltijd met water ingenomen.

Het is het beste om een arts te raadplegen en een vitamine-mineraalcomplex te kiezen, waarin de hele reeks elementen die nuttig zijn voor de seksuele sfeer zal worden geconcentreerd.

Fysiotherapie behandeling

Na het stoppen van de acute periode van ziekten van het voortplantingssysteem, kan fysiotherapie worden gebruikt. Het omvat douchen met medicinale oplossingen, het inbrengen van tampons die erin gedrenkt zijn in de vagina, evenals fysieke procedures zoals vaginale magnetische en lasertherapie, darsonvalisatie, enz.

Alternatieve behandeling

Alternatieve recepten hebben tot taak een extra genezend effect te bieden, dat voornamelijk bestaat uit het douchen met oplossingen op basis van medicinale planten. In acute perioden wordt het niet aanbevolen om ze uit te voeren, maar alleen in het stadium van verzakking van het infectieuze proces.

Afkooksels worden bereid uit ontstekingsremmende, antiseptische kruiden, waaronder kamille, calendula, sint-janskruid, eucalyptusbladeren, salie.

Naast douchen in afkooksels, kun je tampons bevochtigen en 3-4 uur in de vagina doen.

Homeopathie

In het apotheeknetwerk kunt u homeopathische middelen kopen die kunnen helpen bij vaginale afscheiding met geur en jeuk, maar alleen na overleg met een arts.

Onder hen:

Agnus Kosmoplex C - torpedovormige zetpillen, worden rectaal gebruikt vanaf de leeftijd van twaalf, 1 stuk 3 keer per dag. Wanneer de toestand verbetert, schakelen ze over op twee keer per dag: 's morgens en' s avonds, de behandelingskuur is 5-12 dagen. Niet voorschrijven aan kinderen jonger dan 12 jaar, zwangere vrouwen, tijdens borstvoeding.

Het medicijn is gecontra-indiceerd in geval van overgevoeligheid voor de componenten ervan, evenals bij oncologische ziekten, tuberculose, multiple sclerose, reuma, AIDS, systemische bloedziekten.

Gynecoheel is een complex homeopathisch preparaat in de vorm van orale druppels, dat wordt gebruikt voor de behandeling van ontstekingsziekten van de vrouwelijke geslachtsorganen. Benoemd vanaf 12 jaar. De aanbevolen dosering is 10 druppels onder de tong of opgelost in 10 ml water en bij inslikken in de mond houden. Neem driemaal daags 20 minuten voor de maaltijd of een uur na een kuur van maximaal 5 weken.

Het medicijn kan allergische reacties veroorzaken, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor de steken van bijen, wespen, horzels.

Remens - bekende druppels helpen vrouwen niet alleen in de menopauze, maar hebben ook een ontstekingsremmend effect op de organen van het urogenitale systeem. Neem driemaal daags 10 druppels gedurende zes maanden. Bijwerkingen zijn niet bekend, er is geen informatie over de schade aan zwangere vrouwen en tijdens borstvoeding.

Candida-gist - bij het eerste teken van candidiasis, kauw elke 2 uur op een tablet. Met het begin van verbetering, verlaag de dosis tot 4 tabletten per dag, voor meisjes van 2-12 jaar oud, verminder met de helft, het verloop van de behandeling is 2 maanden. Stop de behandeling als er binnen een week geen positieve dynamiek is.

Complicaties en gevolgen

Het verschijnen van een onaangename geur van afscheidingen (meestal zwak, nauwelijks waarneembaar), andere symptomen die niet kenmerkend zijn voor een gezonde toestand van de geslachtsorganen vereisen onmiddellijke behandeling, anders zijn gevolgen en complicaties onvermijdelijk, hun overgang naar een chronisch stadium, verlies van reproductieve functie.

Het voorkomen

Belangrijke preventieve maatregelen om genitale infecties en ontstekingen te voorkomen en als gevolg daarvan stinkende afscheidingen te voorkomen, zijn goede intieme hygiëne, weigering om te douchen zonder de aanbevelingen van artsen, het gebruik van barrièremethoden voor anticonceptie bij afwezigheid van een vaste partner vertrouwen. Je moet ook onderkoeling, promiscuïteit vermijden. Regelmatige bezoeken aan een gynaecoloog voor preventieve onderzoeken zullen veel problemen met de gezondheid van het genitale gebied helpen voorkomen.

Prognose

Tijdige reactie op het probleem geeft een gunstige prognose. Het kan alleen ongunstig zijn voor zwangere vrouwen met een terugkerend karakter van de ziekte en kan bestaan uit zwangerschapsafbreking, placenta-abruptie en infectie van de foetus.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.