^

Gastritis-tomaten: vers, gestoofd, gebakken

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

We wachten allemaal op het begin van het zomerseizoen om genoeg van deze groenten uit de tuin te halen en de winter voor te bereiden. Maar als u een diagnose van gastritis heeft, moet u voorzichtig zijn bij het kiezen ervan om een verergering van de ziekte uit te sluiten. Kunnen tomaten ook voor gastritis?

Tomaten zijn een belangrijke voedingsbron voor de hele wereldbevolking. De wereldproductie wordt geschat op ongeveer 159 miljoen ton en het gemiddelde jaarlijkse verbruik van verse tomaten is 18 kg per Europeaan en 8 kg per hoofd van de bevolking in de Verenigde Staten. [1] De tomatenconsumptie is de afgelopen jaren nog sterker gestegen, aangezien tomaten zowel vers als in bewerkte producten op de markt worden gebracht, zoals soepen, sappen, aardappelpuree en sauzen. [2]

Tomaten met gastritis met een hoge zuurgraad

Gastritis is de algemene naam voor inflammatoire en inflammatoire dystrofische aandoeningen van het maagslijmvlies. Chronische gastritis heeft twee vormen: puur en atrofisch. Dit zijn vormen van gastritis die verschillende stadia van dezelfde levenslange ziekte vertegenwoordigen. [3],  [4]Het omvat begrippen als schending van de secretoire functie regeneratie van epitheelcellen, de atrofie, substitutie tijd mucosale klieren bindweefsel.

Gastritis met een hoge zuurgraad treedt op als gevolg van overmatige synthese van zoutzuur. Alle pittige, zure, vette, grove voedingsmiddelen irriteren de wanden van het orgel en veroorzaken extra afscheiding van maagsap.

Op basis van de chemische samenstelling van een tomaat, waarin veel organische zuren (appelzuur, oxaalzuur, citroenzuur, wijnsteenzuur, barnsteenzuur), foliumzuur en ascorbinezuur, vluchtige alcoholen en vezels aanwezig zijn, kunnen  [5]we met zekerheid zeggen dat dit het product is dat irriterend wordt voor een ziek orgaan.

Tomaten met erosieve gastritis

Deze vorm van gastritis betekent de aanwezigheid van kleine defecten - erosie op het maagslijmvlies. Het chronische beloop gaat gepaard met periodes van exacerbaties en remissies. [6]In het eerste geval is een speciaal voedingssysteem vereist dat de mechanische, chemische of thermische effecten van voedsel volledig elimineert. De tomaat op het menu is ongepast.

Met een lange pauze zonder pijn, zwaarte in de maag of andere symptomen die kenmerkend zijn voor de ziekte, kunt u zich af en toe een klein rijp suikerfruit veroorloven dat niet meer dan 100 g weegt.

Tomaten met atrofische gastritis

Verlies van slijmklieren met atrofische gastritis wordt vervangen door de groei van nieuwe onrijpe klier- en epitheelelementen; dat wil zeggen klieren van het darmtype ("intestinale metaplasie (IM)"), die lijken op klieren en epitheel in de dikke darm en / of dunne darm, en / of met het pylorus type ("pseudo-zag metaplasie"), die lijkt op pylorus klieren en epitheel, waarvan G -cellen (gastrinecellen) verdwijnen. In het kader van evolutie worden sterk gedifferentieerde klieren, epitheel en cellen vernietigd door atrofie (atrofische gastritis) en verloren klieren worden vervangen door klieren en epitheel met onvolgroeide darmeigenschappen. [7],  [8],  [9], [10]

Atrofische gastritis is moeilijk te behandelen, het slijmvlies van het orgaan is uitgedund, de klieren produceren slecht afscheidingen, nuttige stoffen worden slecht opgenomen, daarom is vitaminetekort vaak aanwezig. 

Na het eten verschijnen pijn in de overbuikheid, ernst, misselijkheid.

Deze diagnose vereist een speciale benadering van voeding en voedsel moet veel eiwitten en vezels, vitamines en mineralen bevatten. Groenten kunnen zowel rauw als gekookt worden gegeten (gestoomd, gekookt of gebakken). Tomaten staan op de lijst met aanbevolen producten.

Tomaten voor gastritis en pancreatitis

Gastritis, verzwaard door pancreatitis, stelt aanvullende voedingsbehoeften. Alles wat secretie veroorzaakt, is schadelijk voor de alvleesklier. Het produceert bovendien alvleesklierensap, waarvan de enzymen nodig zijn voor de verwerking van voedsel en de assimilatie in de twaalfvingerige darm, maar ze komen daar niet vanwege een schending van de uitstroom. In plaats daarvan worden hun eigen stoffen gerecycled. Stabiele remissie laat een rijpe zoete tomaat op het menu staan, maar niet vaak.

Gedetailleerd menu voor elke dag

Als u nadenkt over dagelijkse voeding en gerechten, moet u een medisch dieet raadplegen (er zijn 15 behandeltabellen). Voor gastritis wordt dieet nr. 2 gebruikt (voor verminderde afscheiding van maagsap, andere zijn ook verbonden: nr. 1, 4, 5).

Er moet aan worden herinnerd dat voedsel frequent en fractioneel moet zijn. Het is voor een ziek lichaam moeilijk om met een grote hoeveelheid voedsel om te gaan, zelfs met een dieet. Het moet warm zijn en geen grove vezels bevatten.

In acute periodes overheersen granen (rijst, griesmeel) als ontbijt; tweede ontbijt - cottage cheese braadpan; lunch - stoomkotelet en pap voor een bijgerecht, gelei van gedroogd fruit; middagsnack - omelet; diner - vissoufflé, rozenbottelbouillon; voor het slapengaan - een kopje magere melk.

De remissie-fase breidt de gastronomische mogelijkheden uit. Bij een lage zuurgraad moet u producten opnemen die de productie van maagsap stimuleren.

Het menu voor elke dag kan er ongeveer zo uitzien:

 • ochtend - havermout op water met toevoeging van boter, thee met toast en harde kaas;
 • tweede ontbijt - gebakken appel;
 • lunch - bouillon soep, kalfskoteletten, komkommersalade en tomaat, compote van gedroogd fruit;
 • middagsnack - syrniki;
 • diner - vis, een glas tomatensap;
 • 's nachts - kefir.

Gebruik bij het koken geen peulvruchten, volle melk, kool, druiven, knoflook.

Hyperzuurgastritis vereist een nog evenwichtiger benadering van uw dieet:

 • ontbijt - melksoep gemaakt van granen of pasta, thee, gedroogd witbrood;
 • tweede ontbijt - luie knoedels;
 • lunch - gekookte kip, rijst, tomaat, gelei;
 • afternoon tea - koekjes "Maria", yoghurt;
 • diner - visgehaktballetjes, groentestoofpot, thee;
 • voor het slapengaan - een glas melk.

Elke dag van de week moet worden gediversifieerd met andere producten, volgens de voedingsprincipes.

Recepten voor eten

Het bleek dat de biologische beschikbaarheid van lycopeen toeneemt na warmtebehandelde tomaten in vergelijking met verse tomaten. [11],  [12]Gahler et [13]al.Onderzocht hoe warmtebehandeling vitamine C en polyfenolen beïnvloedt, evenals het hydrofiele antioxiderende vermogen. De hoeveelheid β-caroteen nam af of was stabiel, terwijl het gehalte aan α-tocoferol significant toenam bij kortdurende verhitting. [14]Patras et al. Onderzocht het effect van warmtebehandeling op het gehalte aan anthocyanines. De combinatie van individuele bewerkingen, waaronder verwarming, zoals blancheren, pasteurisatie en duur, beïnvloedde het gehalte aan anthocyanen in groenten en fruit.

 • Verse tomaten voor gastritis

Nadat we ons vertrouwd hadden gemaakt met de kenmerken van bepaalde soorten gastritis, vatten we samen: met ontsteking van het slijmvlies in een verergerde staat, kunnen verse tomaten niet worden gegeten. Het chronische beloop van de ziekte met een hoge zuurgraad in remissie maakt een beperkte consumptie van vlezige rijpe vruchten mogelijk, maar het is beter om er schillen van te maken of er sap van te maken.

Een verlaagde zuurgraad vormt geen belemmering om ze in het menu op te nemen.

 • Gestoofde tomaten voor gastritis

Warmtebehandeling en / of homogenisatie kan de cellulaire matrix van tomaten verstoren, waardoor de biologische beschikbaarheid van verschillende voedingsstoffen wordt bepaald. [15]

Gestoofde tomaten zijn minder agressief voor de maag, ze hebben veel voedingsstoffen over, dus door ze te combineren met courgette, pompoen, wortelen, kun je een lekkere en gezonde groentestoofpot koken. Dit gerecht past goed bij dieetvlees. Het verzadigt en veroorzaakt geen ongewenste reactie van het maagdarmkanaal.

Recepten voor eten

Zelfs therapeutisch koken kan lekker en gevarieerd zijn, want er zijn veel recepten voor gerechten die het waard zijn om te gebruiken:

 • soep - stukjes kip worden in een pan geplaatst, giet water, breng aan de kook, de vloeistof wordt afgevoerd en opnieuw gevuld met water. Kook op laag vuur. Daar legden ze aan het einde van het koken gehakte aardappelen, wortels, uien, bloemkool, tomaat, gehakte groenten. Matig zout;
 • omelet - klop 2 eieren, voeg melk toe. Op een verwarmde koekenpan in plantaardige olie de uien, plakjes tomaat en courgette laten. Daar wordt een licht gezouten eimengsel gegoten, afgedekt met een deksel. Het vuur moet matig zijn zodat de korst zich niet vormt;
 • rijst braadpan - de bonen worden gekookt, maar niet tot ze gaar zijn. Voeg in de gekoelde pap een ei toe, vooraf gemengd met suiker, warme melk, gebakken en gepureerde pompoen. In de oven klaar maken;
 • vleeskoteletten - maak gehakt van twee soorten vlees (kip en kalfsvlees), rol uien door een vleesmolen, voeg een witte melk gedrenkt cracker toe, klop er een ei in, vorm koteletten en laat een half uur liggen. Gestoomd;
 • de visfilet wordt overgebracht in de ringen van ui, tomaat, aubergine, in folie gewikkeld en gebakken.

De voordelen van tomaat

Het eten van tomaten vermindert het risico op ontstekingsprocessen, kanker en chronische niet-overdraagbare ziekten, waaronder hart- en vaatziekten zoals coronaire hartziekten, hypertensie, diabetes en obesitas.

Waarom zouden deze groenten nog steeds op ons menu staan als er geen goede reden is om ze er volledig uit te verwijderen? De biochemische samenstelling van de groente geeft aan dat het van grote waarde is voor het menselijk lichaam. Het bevat enzymen, eiwitten, organische en aminozuren, mono-, polysacchariden, carotenoïden. [16]De voordelen van tomaten zitten ook in de overvloed aan vitamines: bètacaroteen,  [17]PP, C  [18],  [19]E,  [20]H, K, groep B, folaten. [21]Door het gehalte aan ascorbinezuur worden ze gelijkgesteld met citroenen. 

Tomaten bevatten 8-40 micron g per gram natgewicht lycopeen, ongeveer 80% van het totale dieet van deze carotenoïde. [22]Lycopeen is de belangrijkste fytochemische stof in tomatenfruit vanwege zijn sterke antioxiderende rol, geassocieerd met zijn vermogen om op te treden als absorptiemiddel van vrije radicalen van reactieve zuurstofsoorten (ROS) gevormd tijdens gedeeltelijke zuurstofreductie. [23]

Talrijke macro- (calcium, magnesium, natrium, kalium, chloor) en sporenelementen (ijzer, zink, jodium, koper, mangaan, enz.), Een laag caloriegehalte (20 kcal) zorgen ervoor dat de groente het metabolisme verbetert en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten voorkomt. [24],  [25]Pectine tomaat verminderen de vorming van "slechte" cholesterol. [26],  [27]Tomatensap remt de vermenigvuldiging van bacteriën, schimmels groei.

In tomaten omvatten fenolische verbindingen flavonoïden, fenolzuren (hydroxybenzoëzuur en hydroxycinnaminezuren) en tannines. Polyfenolen zijn effectieve vrije radicalenvangers gemedieerd door de para-hydroxylgroep. Fenolen kunnen cellulaire signaalprocessen tijdens ontsteking moduleren of kunnen zelf als signaalstoffen dienen. [28], [29

Polyfenolische verbindingen worden geassocieerd met therapeutische middelen bij ontstekingsziekten, waaronder hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type II, neurodegeneratieve ziekten, kanker en veroudering.

Deze effecten zijn te wijten aan het fenolische vermogen tot interactie met een breed scala aan moleculaire doelwitten, die centraal staan in het signaalmechanisme van cellen. Belangrijke moleculaire mechanismen zijn onder meer:

 • remming van pro-inflammatoire enzymen zoals cyclo-oxygenase (COX-2), lipoxygenase (LOX) en induceerbare stikstofoxidesynthase (iNOS); 
 • remming van fosfoinositide 3-kinase (PI 3-kinase), tyrosinekinasen en nucleaire factor-kappa B (NF-KB); 
 • activering van de gammareceptor geactiveerd door peroxisoomproliferatoren (PPAR γ); 
 • activering van door mitogeen geactiveerd proteïne kinase (MAPK), proteïne kinase C (PKC) en modulatie van verschillende celoverleving / celcyclusgenen. [30], [31]

De belangrijkste tomatenvariëteiten zijn flavonolen (zoals quercetine en kempferol), flavanolen (zoals catechines), flavanonen (zoals naringerin), anthocyanidinen en stilbenen (zoals resveratrol). Ze bevinden zich meestal in de schil en slechts in kleine hoeveelheden in andere delen van de foetus. [32], [33]

Fenolzuren zijn verantwoordelijk voor de adstringerende smaak van groenten. Deze omvatten hydroxybenzoëzuren en hydroxycinnaminezuren. Hydroxybenzoëzuren zijn gallus-, p-hydroxybenzoëzuur-, protocatecholische, spuit- en vanillezuren, terwijl ferulazuur, cafeïnezuur, p-coumarinezuur en synapinezuur hydroxycinnaminezuren zijn.

Contra-indicaties

Tomaten hebben, samen met voordelen voor het lichaam, veel contra-indicaties. Zoals elke heldere groente en fruit, kunnen ze allergieën veroorzaken. [34]Deze vruchten zijn ook ongewenst bij cholelithiasis, omdat er vanwege hun sterke choleretische effect risico's zijn op steenbeweging en blokkering van het galkanaal.

Oxaalzuur dat erin zit, heeft een negatieve invloed op het water-zoutmetabolisme, de nieren, de gewrichten hebben hier last van. [35]Ze zijn gecontra-indiceerd bij maagzweren.

Al deze waarschuwingen hebben betrekking op vers fruit, maar tomaten in blik zijn volkomen ongewenst.

Mogelijke complicaties

Matig eten van een groente, rekening houdend met de bovenstaande aanbevelingen, zal geen complicaties veroorzaken. Anders kunnen verergering van gastritis, pancreatitis optreden, kan gewrichtspijn, nierkoliek optreden in aanwezigheid van stenen in het lichaam, bij mensen met allergieën - huiduitslag, hun zwelling en roodheid.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.