^

Aardappelen met hyperzuur en hypozuur gastritis

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Voor velen is aardappel het tweede brood, zonder dit zijn de eerste gerechten ondenkbaar, het is een integraal onderdeel van veel salades, het is een populair bijgerecht, dus alleen een ernstige ziekte kan het uitsluiten van onze menselijke voeding.

Aardappel is een betaalbaar en uniek voedingsproduct onder groenten, het is rijk aan koolhydraten, bevat gezonde vetten (MUFA en PUFA), een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C, vezels en kalium. [1] In de traditionele Europese geneeskunde worden rauwe aardappelen gebruikt voor gastro-intestinale en dyspeptische aandoeningen. [2]

Indicaties

En hoe beïnvloedt aardappel de spijsvertering en is het mogelijk met gastritis?

Kunnen aardappelen met gastritis?

Dit wortelgewas kan worden bereid zodat het nuttig is en werkt als een medicijn voor de maag, of het kan een ongewenst product of zelfs schadelijk worden gemaakt.

Gastritis omvat pathologieën veroorzaakt door ontsteking van het maagslijmvlies, de verschillende defecten, verlies van het vermogen van de secretoire klieren om normaal spijsverteringsenzymen te produceren voor voedselverwerking, en verzwakking van de motorische functies van het orgaan.

Symptomen manifesteren zich acuut, pijnlijk of veranderen in een meer ontspannen chronische toestand, waarbij ze zichzelf er periodiek aan herinneren wanneer ze afwijken van de voedingsregels: overmatig gebruik van alcohol, gekruid, gebakken, zuur; van stressvolle situaties; medicamenteuze behandeling.

Door verschillende maagcondities kun je een of ander type aardappel consumeren.

Aardappelen voor gastritis met een hoge zuurgraad

Bij een verhoogde zuurgraad treedt overmatige afgifte van zoutzuur op, wat een agressieve omgeving is ten opzichte van het maagslijmvlies. Daarom zal omhullend voedsel, dat de wanden van het orgaan beschermt tegen agressieve factoren en de voortgang van het ontstekingsproces, een positief effect hebben. Aardappel in zijn samenstelling bevat zetmeel, wat hetzelfde beschermende mechanisme is.

Met hyperzuurgastritis kunt u aardappelen in soepen eten, geheel gekookt in hun uniform, zonder schil, aardappelpuree, gebakken, gestoofd (zonder toevoeging van vetten). Een rauwe wortelgroente en sap daarvan heeft over het algemeen een genezende eigenschap.

Aardappelen met verergering van gastritis

Verergering van gastritis vereist een strikter dieet, maar het heeft ook een plaats voor aardappelen. Gebakken - het beste dieetgerecht, aardappelpuree met vloeibare consistentie op het water met toevoeging van een kleine hoeveelheid boter is ook geschikt.

Maar het verlicht pijn, ontsteking in het geval van een verhoogde zuurgraad van aardappelen. Bij atrofische gastritis, die wordt gekenmerkt door secretoire insufficiëntie, zal het daarom alleen schadelijk zijn bij een verbod.

Voordelen

De meest bruikbare jonge aardappel die op zijn site wordt geteeld zonder het gebruik van chemicaliën om onkruid en ongedierte te bestrijden. Ten eerste is het een licht verteerbare plantaardige koolstofgeleider en ten tweede bevat het vitamine C, K, PP, groep B, uit mineralen kalium, fosfor, calcium, ijzer, magnesium, natrium, zink, broom, silicium, koper, enz. Vaste stoffen in aardappelknollen zijn het meest zetmeelrijk, er is eiwit met alle aminozuren die voorkomen in planten, suikers, pectine, organische zuren. Gekookte aardappelen bevatten 544 mg kalium / 100 g en 27 mg magnesium / 100 g, wat 12% en 7% is van de dagelijkse inname van kalium en magnesium die wordt aanbevolen door het US Institute of Medicine. [3]

Aardappel heeft een antioxiderende werking. [4],  [5] Ook blijk gegeven van een cholesterolverlagende, anti-inflammatoire, het tegengaan van obesitas, kanker en bloedglucoseverlagende effecten. [6] Aardappelglycoalkaloïden, α-chaconine, α-solanine en solanidine, evenals extracten van aardappelschillen, hebben in vitro ontstekingsremmende effecten. [7]

Contra

Aardappelen zijn gecontra-indiceerd bij ernstige diabetes mellitus. Door verergering van gastritis kunt u niet alle kookmethoden gebruiken. Verse geraspte massa en sap daarvan kunnen niet met een lage zuurgraad worden ingenomen, met een neiging van de darm om te fermenteren.

Complicaties na de procedure

Aardappelen worden over het algemeen beschouwd als voedingsmiddelen met een hoge glycemische index (GI). De hoogste GI-waarden zijn voor aardappelpuree, het gemiddelde voor gebakken aardappelen, frites en chips. [8] Er zijn ten minste 17 onderzoeken uitgevoerd, voornamelijk observationeel, waarbij de relatie tussen voedingsfactoren en diabetes type 2 werd bestudeerd. Slechts 2 studies (case-control en cross-section) rapporteerden een significant verband tussen aardappelconsumptie en het risico op het ontwikkelen van DM 2.  [9] Epidemiologische gegevens lieten een verband zien tussen de consumptie van aardappelproducten en gewichtstoename (Mozaffarian et al. 2011), maar deze studies maakten geen onderscheid tussen het effect ingrediënten die tijdens het koken / verwerken zijn toegevoegd, zoals vet of ander voedsel dat met aardappelen wordt geconsumeerd. [10]

Complicaties zijn mogelijk in termen van verhoging van de glycemische index, evenals verergering van gastritis bij onzekerheid over de zuurgraad en de inconsistentie met de werking van aardappelen op de maagwanden. 

Recepten voor eten

Er zijn veel recepten voor aardappelgerechten, dus voordat u ze gebruikt, moet u die selecteren die overeenkomen met voedingsprincipes.

In geen geval mag u chips eten, alleen met langdurige remissie, laat uzelf af en toe gebakken aardappelen, aardappelpannenkoekjes toe en weiger het te blussen met vet vlees.

Gekookte aardappelen zijn heel gemakkelijk te bereiden. De knollen worden goed gewassen, met water uitgegoten, na het koken, zout, klaar gemaakt. Na het schoonmaken kan het met olie of saus worden gegoten en op het bijgerecht worden gegeten, in deze vorm wordt het gebruikt voor salades.

Om aardappelpuree te maken, moet je eerst de wortelgewassen schoonmaken en dan koken in water, dat dan versmelt. De aardappelen zelf worden grondig gekneed, verdund tot de gewenste consistentie met warme melk en boter wordt toegevoegd. Bij een lage zuurgraad wordt er geen melk in de puree gegoten, maar er blijft een beetje vloeistof over waarin het is gekookt.

Aardappelpuree wordt gebruikt voor het koken van stoofschotels. Leg in een met plantaardige olie ingevette vorm een laag aardappelen, gehakt vlees van mager vlees (zoals bij koteletten, maar zonder brood), bedek met aardappelpuree, vet in met een losgeklopt ei en bak.

De meest gezonde aardappel kost geen moeite - gebakken: de wortelgewassen worden goed gewassen, in de oven of magnetron geplaatst. Het kan ook in folie worden gewikkeld. Eet direct met een schil of schil (voor een amateur).

In groentenstoofpot worden naast andere ingrediënten (bloemkool, courgette, tomaten, wortels, uien, aubergine) ook aardappelen gesneden, waarmee het gerecht meer voldoening geeft.

Aardappelsap voor gastritis

Omdat aardappelsap met gastritis met een hoge zuurgraad een therapeutisch effect heeft, is het de moeite waard om er apart over te praten. Het wordt direct voor gebruik bereid, vooral omdat het niet moeilijk is om te doen. Pure aardappelen worden geschild, ingewreven op een fijne rasp, gefilterd door kaasdoek. Behandeling is het beste voor hen aan het einde van de zomer of herfst, wanneer een nieuw gewas arriveert.

Hoe drink je het? Op een lege maag moet een uur voor de maaltijd driemaal daags een half glas worden gedronken. Het is neutraal van smaak, veroorzaakt niet veel afwijzing en afwijzing. De gemiddelde behandelingskuur is 10-14 dagen. Na dezelfde periode kan worden herhaald.

Een portie sap kan worden vervangen door 100 g rauwe aardappelpap. Daarin gaan heilzame stoffen langer mee dan in sap. Vezel reinigt effectief de darmen en geeft een vol gevoel.

Het is bewezen dat het gebruik van tweemaal per dag vers geperst aardappelsap in een dosering van 100 ml gedurende 1 week nuttig kan zijn voor zelfbehandeling van dyspeptische symptomen. [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.