^

De norm van basale temperatuur tijdens de zwangerschap: grafiek

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 26.04.2022
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De menstruatiecyclus bij het schone geslacht, die gemiddeld 28-35 dagen duurt, kan worden onderverdeeld in 2 fasen: pre- en post-ovulatie. In de eerste fase van de seksuele cyclus bij een gezonde vrouw zijn er meestal geen alarmerende temperatuurschommelingen. In haar eierstokken rijpen eicellen onder invloed van oestrogenen geleidelijk (meestal 1 per maand), wat niet gepaard gaat met een temperatuurstijging. Integendeel, in de eerste dagen van de menstruatie kan er enige afname zijn, maar gedurende de hele eerste fase blijven de schommelingen in de basale temperatuur binnen 36,1 - 36,8 graden. Als het hoger wordt, duidt dit op een ontsteking in het voortplantingssysteem of een tekort aan oestrogenen, die, zoals we weten, de lichaamstemperatuur verlagen.

Als u de grafiek van de basale temperatuur tijdens de eerste fase van de vrouwelijke cyclus volgt bij het plannen van een zwangerschap, kunt u zien hoe deze geleidelijk afneemt tijdens de eerste week, wat wijst op een toename van de productie van oestrogenen die nodig zijn voor de rijping van het ei, en een afname van de progesteronsynthese. Voor sommigen lijkt dit moment misschien onbeduidend, omdat zwangerschap wordt beoordeeld aan de hand van de tweede fase van de cyclus, waaraan ze meer aandacht besteden. In feite kan men door veranderingen in de temperatuur van de eerste fase al de werking van het endocriene systeem en in het bijzonder de geslachtsklieren beoordelen. Bij een tekort aan oestrogeen (temperatuur boven 36,8 graden), kan het ei eenvoudig niet rijpen, en het is in dit geval zinloos om op zwangerschap te wachten, hoewel het probleem meestal wordt opgelost door simpelweg vrouwelijke hormoonvervangers te introduceren.

Wanneer het ei rijp is en klaar is om te worden vrijgegeven, de dag voor de eisprong of op dezelfde dag, daalt de lichaamstemperatuur van de vrouw merkbaar tot 36 - 36,2 graden (de reden ligt allemaal in dezelfde oestrogenen die tijdens deze periode in de maximale hoeveelheid vrijkomen periode). Nadat het ei de follikel heeft verlaten, is de behoefte aan verhoogde oestrogeenproductie verminderd, maar er is een noodzaak om een mogelijke zwangerschap te behouden. In plaats van de gescheurde follikel verschijnt een corpus luteum en begint de synthese van progesteron, wat in dit stadium belangrijker is voor het in stand houden van een mogelijke zwangerschap. Dit veroorzaakt een constante stijging van de lichaamsweefseltemperatuur tijdens de tweede fase van de menstruatiecyclus tot de 21e-25e dag, waarna deze ofwel daalt (als er geen conceptie heeft plaatsgevonden) of verhoogd blijft en verder (wanneer zwangerschap optreedt). [1]

Het is niet nodig om bang te zijn voor de stijging van de basale temperatuur in de tweede fase bij het plannen van een zwangerschap. Dit is een normaal fysiologisch bepaald proces en het temperatuurverschil is niet zo groot. Het interval tussen de hoogste temperatuur van de 1e fase van de cyclus en de maximale thermometer in de tweede is meestal 0,4-0,5 graden.

De preovulatoire temperatuurdaling na de breuk van de follikel gaat gepaard met een sterke toename (het feit is dat voordat het corpus luteum verschijnt, progesteron wordt gesynthetiseerd en opgehoopt in de follikel, en na de breuk wordt het afgegeven aan het bloed, wat veroorzaakt een scherpe sprong in temperatuur, hoewel het op de eerste dag zelden oploopt tot 37 graden). Het is deze temperatuursprong in het midden van de cyclus waar vrouwen die zwanger willen worden op moeten letten, omdat hij het is die de eisprong en de optimale kans om moeder te worden aangeeft.

Later, dankzij het luteïniserend hormoon dat aan de vooravond van de eisprong in de bloedbaan terechtkomt, wordt een corpus luteum gevormd dat, naarmate het zich ontwikkelt, de concentratie van progesteron in het bloed verhoogt, wat betekent dat de temperatuur blijft stijgen en waarden bereikt van 37,1 - 37,2 graden (soms tot 37, 7, wat niet als pathologisch wordt beschouwd als het niet te lang wordt bewaard).

Na de 21e dag van de cyclus, bij afwezigheid van de fusie van de eicel en het sperma, wordt het ijzer, het corpus luteum genoemd vanwege zijn kleur, overbodig, het atrofeert geleidelijk en wordt tijdens de menstruatie uit het lichaam uitgescheiden. Tijdens deze periode is er een geleidelijke afname van de productie van progesteron en bijgevolg een afname van de lichaamstemperatuur, zelfs vóór het begin van fase 1 van de volgende menstruatiecyclus.

Als de conceptie heeft plaatsgevonden, functioneert de klier nog 2,5-3 maanden en soms langer actief, waardoor zwangerschapsfalen wordt voorkomen. Vraag artsen wat de basale temperatuur moet zijn tijdens de zwangerschap, en ze zullen niet specifiek antwoorden, omdat een temperatuur van 37,1 graden ook als normaal wordt beschouwd, en een paar tienden van een graad meer - 37,2-37,4.

In veel opzichten zijn deze indicatoren afhankelijk van de individuele kenmerken van het lichaam van de aanstaande moeder, de activiteit van de processen die daarin plaatsvinden, omdat zelfs bij afwezigheid van hormonale veranderingen die verband houden met zwangerschap, de lichaamstemperatuur van verschillende mensen in rust kan verschillen met 0,1-1 graden. Het is niet verwonderlijk dat individuele temperaturen kunnen worden ingesteld voor potentiële moeders, en als deze niet meer dan 0,8-1 graden afwijkt van de norm, is er geen reden tot bezorgdheid.

Als de basale temperatuur na de conceptie van een kind niet enigszins samenvalt met de norm (de algemeen aanvaarde norm is een temperatuur van 37,1-37,3 graden), hoeft u zich geen zorgen te maken, omdat de individuele norm alleen kan worden bepaald in vergelijking met de gebruikelijke temperatuur. Als de temperatuur van de vrouw in de 1e fase van de cyclus bijvoorbeeld niet boven de 36,5 graden kwam, dan is het onwaarschijnlijk dat deze in de 2e fase boven de 37 zal zijn.

Opgemerkt moet worden dat het zinvol is om 's morgens na het ontwaken te praten over wat de basale temperatuur tijdens de zwangerschap zou moeten zijn, het is niet logisch om het' s avonds te meten, omdat het lichaam energie per dag verbruikt, wordt beïnvloed door interne en externe factoren, zodat de meetresultaten niet voldoende zullen zijn. Advies om tijdens de zwangerschap twee keer per dag de basale temperatuur te meten heeft geen logische basis. Avondmetingen zullen zowel van de ochtendmetingen als van elkaar verschillen, ongeacht hoe de zwangerschap verloopt. [2]

Basale temperatuur en zwangerschap

Het meten van de basale temperatuur wordt beschouwd als een betaalbare en vrij effectieve methode voor het diagnosticeren van zwangerschap, waardoor u het vanaf de allereerste dagen kunt detecteren zonder aanvullende instrumentele en laboratoriumstudies. Gewoonlijk leert een vrouw over het begin van de zwangerschap door de afwezigheid van menstruatie op het juiste moment en een paar dagen na de geplande start.

De basale temperatuur met zijn regelmatige meting stelt u in staat om al voor de vertraging te weten te komen over zwangerschap. Inderdaad, meestal is het interval tussen de conceptie en het begin van de volgende menstruatie ongeveer 14-16 dagen, waarin het ei de tijd heeft om verschillende afdelingen te doorlopen, van woonplaats te veranderen en voet aan de grond te krijgen in de baarmoeder. Tijdens deze periode worden het zenuwstelsel en sommige organen gevormd bij het ongeboren kind, ook al lijkt hij niet veel op een persoon, maar hij zal zeker één worden met de hulp van zijn moeder.

Totdat er een placenta rond het embryo wordt gevormd, dat vervolgens een embryo wordt, zal het corpus luteum verantwoordelijk zijn voor de bewaring ervan en zal het in voldoende hoeveelheden progesteron produceren. Aan de vooravond van implantatie bereidt dit hormoon de baarmoeder voor op de introductie van een bevruchte eicel, beperkt vervolgens de overmatige activiteit en voortijdige samentrekkingen, voorkomt het de afstoting van het embryo als gevolg van onjuist werk van de belangrijkste verdediger van het lichaam - het immuunsysteem systeem, dat het als een vreemd lichaam beschouwde. Progesteron draagt ook bij tot de aanmaak van andere hormonen die belangrijk worden geacht voor de normale ontwikkeling van de foetus. Het handhaven van de zwangerschap en het voorkomen van vroeggeboorte. [3]

Het is niet verwonderlijk dat tijdens de zwangerschap de basale temperatuur zowel tijdens de zwangerschap als in de vroege stadia hogere waarden heeft. Hoe te begrijpen dat de conceptie goed is gegaan en dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het niveau van progesteron? Nogmaals, volgens lichaamstemperatuur in rust. De waarden tijdens de eerste maand moeten overeenkomen met die welke zijn vastgesteld binnen een week na de dag van de eisprong. Deze temperatuur duurt meestal tot de placentatieperiode (einde van 2 maanden zwangerschap) en keert dan geleidelijk terug naar normaal. Hoewel het in de meeste gevallen enigszins verhoogd blijft (binnen 37 graden), omdat de secretie van progesteron in het lichaam van een zwangere vrouw doorgaat, maar deze functie wordt al uitgevoerd door de placenta 12-14 weken vanaf het begin van de conceptie.

Het begin van de placentaire secretie van progesteron veroorzaakt opnieuw een toename van het niveau in het lichaam van de vrouw, want hoe groter het kind wordt, hoe moeilijker het is om de activiteit van de baarmoeder te beperken. Maar het lichaam van de aanstaande moeder reageert niet meer zo scherp op veranderingen in de hormonale achtergrond. Hij ontwikkelt een zekere weerstand tegen progesteronstoten, dus een merkbare temperatuurstijging wordt pas aan het einde van de zwangerschap waargenomen, hoewel de concentratie van het hormoon gedurende al die tijd 8-10 keer toeneemt. Het neemt alleen sterk af vóór de bevalling, waardoor de baarmoeder actief kan samentrekken. [4]

Basale lichaamstemperatuur grafiek

Sprekend over de norm van basale temperatuur tijdens de zwangerschap, merkten we op dat niet alle afwijkingen van de algemeen aanvaarde norm als pathologieën worden beschouwd. Lichaamstemperatuur is een individuele zaak. Progesteron kan het enigszins veranderen, uitgaande van stabiele waarden voor elke individuele persoon.

Het is niet moeilijk om uw normale basale temperatuur te bepalen door deze dagelijks na het slapen in het midden van de eerste fase van de cyclus te meten. U moet erop voorbereid zijn dat zelfs in een relatief rustige tijd, wanneer de follikels rijpen met de deelname van folliculair progesteron en oestrogenen, er fluctuaties in de thermometerwaarden zullen zijn, wat een indicator is van de stabiliteit van de oestrogeenproductie. Dergelijke fluctuaties binnen 0,5 graden zijn heel normaal, maar waar moeten we van uitgaan bij het berekenen van de snelheid van de basale temperatuur?

We nemen de gemiddelde indicator als uitgangspunt, die onze werkelijke norm zal weerspiegelen, of de maximum- en minimumindicatoren, waarmee we onmiddellijk zowel de onder- als de bovengrens van de norm kunnen bepalen.

In principe is het een individuele zaak of u bij het plannen van een zwangerschap voor dagen, weken, maanden een schema van de basale temperatuur opstelt of gewoon een dagboek bijhoudt, waarin de resultaten van regelmatige metingen worden vastgelegd. Maar dergelijke records en grafieken helpen om de dynamiek van temperatuurindicatoren te volgen, het moment van de maximale daling te berekenen, gevolgd door een sterke toename van de waarden, wat wijst op ovulatie en een goede kans om een kind te verwekken, om jezelf effectief te beschermen als de geboorte van een kind is nog niet opgenomen in de plannen van een vrouw en haar partner. Het is niet verrassend dat artsen voor diagnostische doeleinden nog steeds aandringen op het opstellen van een grafiek (temperatuurcurve), die later gemakkelijker te ontcijferen is vanwege de duidelijkheid van de resultaten en hun veranderingen. [5]

Gynaecologen onderscheiden dit soort temperatuurcurven, die kunnen worden gebruikt om de aanwezigheid van verschillende aandoeningen in het voortplantingssysteem en hormonale afwijkingen te beoordelen:

  • De norm voor een menstruatiecyclus in twee fasen is het verschil in basale temperatuur in fase 1 en 2 van de cyclus van 0,4 graden. In dit geval vergelijken artsen de metingen van de thermometer op het moment van de temperatuurdaling vóór de menstruatie en vóór de eisprong. In de periode na de ovulatie is er een temperatuursprong, waarna de waarden 12-14 dagen op een relatief hoog niveau worden gehouden.
  • Als de temperatuurstijging in de tweede fase minder uitgesproken is (0,2-0,3 graad interval), d.w.z. Temperatuurschommelingen zijn onbeduidend, dit kan wijzen op een gebrek aan productie van geslachtshormonen: oestrogeen en progesteron. De lage temperatuurstijging na de eisprong geeft aan dat de follikel niet is gescheurd; er was geen ovulatie, het ei erin rijpte niet.
  • Wanneer de temperatuurstijging kort voor het begin van de menstruatie wordt waargenomen, d.w.z. Aan het einde van de 2e fase van de cyclus en niet aan de vooravond van de menstruatie valt, terwijl de tweede fase van de cyclus ongewoon kort is (minder dan 10 dagen), kunnen we nog steeds over dezelfde tweefasencyclus praten, maar met de insufficiëntie van de tweede fase (luteaal). Met andere woorden, we hebben het over schendingen van de vorming en werking van het corpus luteum, d.w.z. Progesterontekort, waardoor een bevruchte eicel zich niet goed kan vestigen in de baarmoeder. Dit veroorzaakt spontane miskramen in de zeer vroege stadia van de zwangerschap.
  •  Als de temperatuurcurve geen temperatuurverschil laat zien in de twee fasen van de cyclus (monotone curve), d.w.z. Er zijn geen merkbare temperatuurschommelingen in het midden van de menstruatiecyclus, ze spreken van een anovulatoire (eenfasige) cyclus. Bij dergelijke vrouwen kan regelmatig menstruatiebloeding optreden, wat wordt gezien als de afwezigheid van enige pathologie. Dit geldt in principe als het gaat om tienermeisjes tijdens de menstruatie, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven.

Er zijn ongebruikelijke cycli zonder de rijping en afgifte van het ei bij volwassen gezonde vrouwen als gevolg van stress, strikte diëten, gebrek aan slaap, intoxicatie, sommige somatische ziekten, hormonale veranderingen (menopauze). Pathologie wordt overwogen als dergelijke cycli regelmatig worden.

Menstruatiecycli zonder ovulatie, die een systematisch karakter aannemen, kunnen onvruchtbaarheid veroorzaken. Ze ontstaan als gevolg van een schending van de productie van vrouwelijke en mannelijke hormonen in het lichaam van een vrouw, genetische mutaties, polycysteuze eierstokken en een schending van hun functionaliteit van enkele andere pathologieën van het voortplantingssysteem.

Symptomen van een anovulatoire cyclus kunnen vertragingen, verschuivingen, uitblijven van menstruatie, overmatig bloeden tijdens de menstruatie, enz. Zijn. Hierdoor kunt u een pathologie vermoeden en tijdig een arts raadplegen. Het is waar dat in sommige gevallen veranderingen in de tijd en de aard van de menstruatie niet worden waargenomen, en een vrouw kan schendingen alleen vermoeden op basis van herhaalde vruchteloze pogingen om zwanger te worden. Bepaal of de eisprong plaatsvindt, d.w.z. De rijping en het vrijkomen van het ei uit de follikel, zonder welke de conceptie van een nieuw leven onmogelijk is, is mogelijk met behulp van een grafiek die veranderingen in de basale temperatuur laat zien tijdens de cyclus, en bij voorkeur over meerdere cycli. [6]

  • Bij sommige vrouwen is de temperatuurcurve zo individueel dat deze niet in een van de bovenstaande typen past. Meestal zijn dit grillige veranderingen en temperatuurschommelingen gedurende de hele menstruatiecyclus. In tegenstelling tot een eenfasige cyclus, zie je in de grafiek een daling van de pre-ovulatie en de temperatuursprong die erop volgt in het midden van de cyclus, en in andere perioden kan de temperatuur merkbaar per dag fluctueren.

In een dergelijke situatie kan de arts een oestrogeentekort vermoeden, waardoor er geen temperatuurbalans is. In de tweede fase van de cyclus kunnen dergelijke vrouwen temperatuurstijgingen ervaren die hoger zijn dan normaal, d.w.z. Tot 37,6-38 graden bij afwezigheid van pathologieën van infectieuze en inflammatoire aard.

Het in kaart brengen van een basale temperatuur tijdens de zwangerschap of het plannen ervan is een verantwoorde aangelegenheid. Voor de duidelijkheid, na het uitzetten van punten in een grafiek, waarvan één as temperatuurveranderingen weergeeft met een interval van 0,1 graden, en de tweede de dagen van de menstruatiecyclus telt in stappen van 1 dag, moet u 2 lijnen tekenen: de middelste (horizontaal) en de ovulatielijn (verticaal). We trekken de middelste lijn op deze manier: we negeren de metingen van de eerste 5 dagen van de cyclus en trekken een lijn volgens de overeenkomende temperatuurmetingen van de volgende 6 dagen. We trekken de ovulatielijn, waarbij we een paar cellen terugtrekken rechts van de temperatuurdaling van vóór de eisprong.

Dit is allemaal gemakkelijk te doen volgens een normaal schema, wanneer het begin van de eisprong gemakkelijk te voorspellen is (het midden van de cyclus, als de duur bekend is), en we hebben het over het meten van de temperatuur bij het plannen van een zwangerschap of om de effectiviteit te vergroten van anticonceptie. De hormonale stoornissen in het lichaam hebben de neiging om de temperatuurcurve te veranderen, wat het moeilijk maakt om te interpreteren en overleg met een specialist vereist.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.