^

Veiligheidsmaatregelen voor het werken met lasers

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Het belang van veiligheidsmaatregelen bij het werken met lasers kan niet genoeg benadrukt worden. Beveiliging wordt bepaald door de huidige normen, maar is niet beperkt tot deze.

trusted-source[1], [2],

Veiligheidsbril

Het eerste element van veiligheid bij het gebruik van een laser is oogletsel te voorkomen. Schade kan optreden met zowel zichtbare als onzichtbare golflengten. De meeste moderne lasers met onzichtbare golflengten die voor het slijpen worden gebruikt, hebben een afzonderlijke synchrone laagenergetische laser, meestal een helium-neonlaser, die als een "geleiderstraal" dient. Deze straal is zichtbaar wanneer de laser functioneert.

De ogen van de patiënt, het bedienend personeel en de chirurg moeten worden beschermd tegen onbedoelde laserschade. Iedereen in de operatiekamer moet oogbescherming hebben. Beschermende bril moet overeenkomen met de golflengte van een bepaalde laser. Indicatoren van optische dichtheid en golflengte, van waaruit de bril wordt beschermd, moeten op hun rand worden afgedrukt. Een veiligheidsbril moet een optische dichtheid van minimaal 5 hebben. De schaal van de optische dichtheid is exponentieel. Dus de optische dichtheid van 5 betekent dat bij de golflengte die op het frame van de bril wordt aangegeven, slechts één tienduizendste laserenergie door de lenzen passeert. Wanneer u werkt met een erbium- of koolstofdioxidelaser, moeten patiënten ofwel een veiligheidsbril gebruiken of hun ogen gesloten houden, met vochtige doekjes op de oogleden. Bij de behandeling van de dunnere huid van de oogleden in de osseus randen van de oogkassen, moeten de ogen worden beschermd door niet-reflecterende metalen schermen.

Niet-brandbare coating

Een natte coating of reflecterende folie vermindert het risico op brandwonden door vonken.

Huidbehandeling

Geneesmiddelen op basis van alcohol kunnen niet worden gebruikt voor huidbehandeling. Het is veiliger om niet-alcoholische oplossingen te gebruiken, zoals Phisohex. Alle huidreinigers moeten worden gebruikt met de juiste voorzorgsmaatregelen.

Evacuator van rook

Om de inhoud van de rookstomp te vangen die tijdens de werking van de laser wordt gegenereerd, is het noodzakelijk om rookafzuigers met een speciaal ontwerp met filters te gebruiken.

trusted-source[3], [4], [5]

Beschermende maskers

Iedereen in de operatiekamer moet een speciaal beschermend masker dragen dat de infectieuze deeltjes in de rookstomp effectief filtert. Deze maskers hebben een poriegrootte van 0,1 μm.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.