^

Moderne biologische vulstoffen

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Momenteel worden in de VS biologische materialen afgeleid van menselijke of dierlijke weefsels vaker gebruikt dan synthetische biomaterialen. De populairste materialen voor het verhogen van zachte weefsels zijn auto-vet en rundercollageen. Met de ontwikkeling van laboratoriummethoden voor kweken werd de keuze aangevuld met de mogelijkheid van injecties van een mengsel van menselijk collageen en gekweekte fibroblasten.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Materialen afgeleid van menselijk weefsel

Injectie van auto-vet

De onvoorspelbaarheid van de resultaten van het gebruik van vetautograften werd vrij snel gerealiseerd, voornamelijk in verband met lokale resorptie van getransplanteerd vet. Twee decennia nadat Neuber de succesvolle transplantatie van vrije vettransplantaties rapporteerde, beschreef Bruning eerst de techniek van vetinjectie. Hij stopte kleine stukjes vet in een spuit en gebruikte het om misvormingen na de neuscorrectie te corrigeren. In 1950 wees Peer erop dat de massa vrij getransplanteerd vet na 1 jaar met gemiddeld 45% afneemt. Hij suggereerde de theorie van celoverleving, postulerend dat levend vet na istage ischemisch is, sommige vetcellen afsterven, en het weefsel oplost en wordt vervangen door cystische structuren en vezelig weefsel. Andere auteurs hebben aangetoond dat vettransplantaten die chirurgisch worden ingenomen, het volume beter behouden dan die verkregen door afzuigen. Met de introductie van liposuctie, beschreven door Illouz in de late jaren '70 van de vorige eeuw, kwamen er grote hoeveelheden vetweefsel beschikbaar voor implantatie.

De methode van microlipo-injectie bestaat uit bemonstering, opslag en herimplantatie van vet. Vet wordt onder aseptische omstandigheden ingenomen, onder lokale anesthesie, met behulp van de techniek van hypotonische infiltratie, stompe microcannons of een spuit in een steriele container. Het onttrokken vet kan ook worden ingevroren in vloeibare stikstof voor toekomstig gebruik. Potentiële donorplaatsen kunnen dienen als zijvlakken van de heupen, billen en buik. Serum en bloed worden gescheiden van het vet en vervolgens gewassen met een steriele zoutoplossing. Transplanteerbaar vet wordt geïnjecteerd in het subcutane weefsel met een brede perforatiemaald. Na de injectie worden de weefsels gemasseerd om het ingebrachte vet gelijkmatig te verdelen. Indicaties voor microlipo-injectie zijn de correctie van nasolabiale en buccale labiale vouwen, voren op de neusrug, lippen, evenals hemifaciale atrofie. Omdat resorptie van het geïntroduceerde vet wordt verwacht, wordt hypercorrectie aanbevolen voor 30-50%. In meer mobiele gebieden wordt de resorptie versneld, dus herhaalde injecties kunnen nodig zijn om een blijvend resultaat te bereiken.

In aanvulling op de complicaties bij de donor site, mogelijke complicaties mikrolipoinektsii zijn gemakkelijk zwelling en blauwe plekken in de inleiding, die meestal binnen 72 uur opgelost. Er is een verslag over de ontwikkeling van de eenzijdige blindheid autozhira na injectie in de glabella. De resorptie van vettransplantaten vereist herhaalde injecties en de vervanging van het transplantaat door een vezelachtig weefsel is het grootste probleem van deze techniek.

Lipocytcorrectie van de dermis

In 1989 ontwikkelde Fournier een wijziging van de auto-injectie. Hij suggereerde dat als adipocyten breken en de triglycerideninhoud wordt verwijderd, de resterende celwanden en intercellulaire vezelachtige septa kunnen worden gebruikt als een bindweefselvuller om huidveranderingen te corrigeren. Hij noemde dit weefsel een autoloog collageen, in de overtuiging dat het rijk is aan deze vezels.

Coleman en zijn collega's rapporteerden uitstekende klinische resultaten met een goede verdraagbaarheid. De duurzaamheid van het materiaal, op basis van hun data, vergelijkbaar met die van Zyplast (afgeleid van collageen) of Fibrel (varkenscollageen), vooral wanneer het vullen worden herhaald na 2-4 weken. Vroege biopsieën onthulden niet-intacte adipocyten, maar significante ontstekingsinfiltratie. Daaropvolgende biopsieën toonden een expansie van de dermis en de vervanging van ontstekingscellen door cellulaire fibrose. Interessant is dat biopsieën een zeer laag collageengehalte vertoonden in het meest getransplanteerde materiaal. In plaats daarvan veroorzaakt de injectie collageenafzetting door het gastheerorganisme.

Hoewel deze methode technisch moeilijker is en meer tijd vereist dan het gebruik van Zyplast of Fibrel, lijkt het veilig en levert het acceptabele klinische resultaten op. Het kan nuttig zijn voor correctie van periorale atrofie en huidlittekens. Het kan ook worden gecombineerd met andere technieken, zoals microlipo-injectie, laserblootstelling of de toediening van botulinum-exotoxine A (botox). De procedure vereist vaak herhaling. Vanwege de overmaat van het donormateriaal kan het echter kosteneffectief zijn, in het bijzonder voor grote defecten.

Vet wordt op dezelfde manier ingenomen als voor microlipo-injectie. Hij krijgt een paar minuten om zich in de spuit te nestelen, zodat het mogelijk is om het vet van het vloeibare deel van het aspiraat te scheiden. Vervolgens wordt het resulterende vet in kleine injectiespuiten gedraaid, met 1 cm3 steriel gedestilleerd water aan elke 2 cc vet toegevoegd en vervolgens in vloeibare stikstof ingevroren. Daarna ontdooien de spuiten snel in warm water. Als resultaat wordt het supernatant gescheiden van de vetresiduen die worden verwijderd. De resterende triglyceriden worden gescheiden van het injecteerbare materiaal door de spuiten gedurende 1 minuut bij 1000 rpm te centrifugeren. Het behandelde weefsel kan intradermaal worden geïnjecteerd via een naald van 23 G of 25 G.

De levensduur van het materiaal voor lipocytcorrectie is vergelijkbaar met dat van Zyplast-collageen. Vanwege de verwachte resorptie is het noodzakelijk om over te gaan tot enkele hypercorrecties of tot herhaalde injecties. Bijwerkingen en complicaties van deze procedure zijn hetzelfde als bij microlipo-injectie.

Autoderm-transplantatie

Het nemen van dermale transplantaten omvat dissectie, excisie en herimplantatie van kleine, monolithische stukken autoderm als een middel om het volume van zachte weefsels te vergroten. Oorspronkelijk gebruikt in de oogheelkunde en om de stem te herstellen, worden huidtransplantaties gebruikt voor het behandelen van ingeklapte littekens, huidplooien en rimpels, evenals diepe, brede defecten van zachte weefsels. Bij de behandeling van fijne rimpels of kleine post-acnelittekens zijn ze niet zo effectief. Grote postagrevyye littekens, minstens 4 - 5 cm in diameter, dit effect wordt beter behandeld.

Er is aangetoond dat litteken-scarting als het enige effect het uiterlijk van deze defecten verbetert door de fixerende vezelachtige strengen van de huid te scheiden, een nieuw collageen- en vezelig weefsel te vormen en daardoor het defectgebied te vergroten. Na een dergelijke impact komen de littekens echter in een groot aantal gevallen uiteindelijk weer terug in het onderliggende fibreuze weefsel. De introductie van dermale transplantaten na een incisie kan theoretisch herhechting aan vezelig weefsel voorkomen en langere resultaten geven. Eerst wordt een NoKor-naald van kaliber 18 G (vervaardigd door Beckton-Dickinson, VS) gesneden in het middenvlak van de dermis. Bij het ontleden van vezelachtige strengen wordt viskeuze weerstand opgemerkt. De introductie van dermale transplantaties wordt 2-6 weken na de eerste snede uitgevoerd.

Een goede donorplaats kan dienen als een kijkje achter de schermen. De voordelen van dit gebied zijn dat het relatief weinig bloedtoevoer heeft, weinig haarzakjes en andere appendages van de huid bevat en dat het litteken na weefselverwijdering verborgen zal zijn. Onder lokale anesthesie is de huid dermabrasie met een ruwe diamantschijf tot op het niveau van de diepe dermis. De techniek van dermabrasie biedt diepte en nauwkeurigheid; De epidermis kan echter ook worden verwijderd met een scalpel of laser. Vervolgens kan de lederhuid worden opgenomen met een scalpel tot op het niveau van de boviene fascia en onmiddellijk in een koude steriele fysiologische oplossing worden gebracht. De donorplaats wordt gesloten met resorbeerbaar hechtmateriaal. Dermale transplantaten met vetweefsel worden verdeeld in geschikte fragmenten. Kleinere grafts, 4-6 mm, kunnen worden gebruikt voor kleinere posleugrevyh littekens, terwijl grote stroken van de dermis kan worden gebruikt om grote afwijkingen te heffen, en voor de correctie van zoete over de brug en nasolabiaalplooien. Ontvangerzones worden gesneden door een 18K NoKor-naald ter hoogte van het middelste deel van de dermis, en dan wordt een transplantatie ingebracht en gepositioneerd door het naaldgat. Op grotere plaatsen van ontvangers, zoals nasolabiale vouwen of lippen, kan het transplantaat worden uitgerekt onder het gedeelte van de draadafsnijding voor de draad die aan een van zijn uiteinden is bevestigd. Beide uiteinden van de subcutane tunnel worden vervolgens gesloten met dunne absorbeerbare hechtingen, inclusief een transplantaat in de steken.

Bijwerkingen en complicaties van deze procedure zijn plaatselijke blauwe plekken, blauwe plekken, verkleuring, zwelling, korstvorming en pijn. Wondinfectie is zeldzaam, maar mogelijk. De vorming van insluitsels in de vorm van epidermale cysten vindt plaats als de epidermis niet volledig uit het transplantaat wordt verwijderd. Onlangs gevormde cysten kunnen pijnlijk zijn, maar kunnen worden behandeld door dissectie en drainage. Verplaatsing van het transplantaat komt zelden voor; het kan de introductie van een extra transplantaat vereisen. Er kunnen littekens zijn in het gebied van de incisie, maar de littekens zijn vatbaar voor correctie door te slijpen.

Er zijn meldingen van succesvolle correctie in 40-70% van de gevallen na één procedure en in 50-100% van de gevallen na twee procedures. Binnen 1-6 maanden na de behandeling is er enige krimp; daarom wordt bij het transplanteren van een transplantatie enige hypercorrectie aanbevolen.

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Gekweekte menselijke fibroblasten (Isolagen)

Met de introductie van nieuwe technieken voor weefselkweek, werd het mogelijk om gemakkelijk grote hoeveelheden fibroblasten te laten groeien]. Fibroblasten uit weefselculturen kunnen dienen als een potentiële dynamische, levende vulstof voor het corrigeren van littekens. Isolagen (producent van Isolagen Technologies, VS) is het product van dit proces. Bedrijf door behandeling biopsieën AHO autologe huid gedurende 4-6 weken bereidt spuiten met 1-1,5 cm3 injecteren van autologe fibroblasten in een biologisch verenigbaar medium. Isolagen ingebracht in oppervlakkige, middelste en diepe dermis tuberculine injectiespuit met een 30 gauge naald G. Bij 95% levensvatbaarheid fibroblasten materiaal moet worden geïnjecteerd binnen 24 uur na levering. De levensvatbaarheid wordt teruggebracht tot respectievelijk 85% en 65% na 48 uur en 72 uur. Deze techniek wordt voorgesteld voor de correctie van rimpels, nasolabiale plooien, voren over de neusbrug, littekens en hypoplastische lippen. De aanbevolen behandeling bestaat uit drie tot vier injecties gedurende 3-6 maanden. Bij onderzoek van meer dan 100 patiënten in een follow-up van 18-30 maanden was het aantal goede en acceptabele resultaten ongeveer 80%, zonder significante complicaties en overgevoeligheidsreacties. Om het effect te verbeteren, kan Isolagen worden gecombineerd met andere procedures voor het reconstrueren van het huidoppervlak of het injecteren van rundercollageen. Hoewel het product zelf en het concept van de toepassing ervan veelbelovend zijn, zijn langetermijnresultaten nog niet bestudeerd. Isolagen wordt nog bestudeerd voor goedkeuring door de Food and Drug Administration (VS).

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14]

Injectie autocollageen (Autologen)

Autologen (vervaardigd door Collagenesis Inc, VS) bestaat uit gedispergeerd in de injecteerbare vorm van intacte autocollageenvezels verkregen uit het autoderm. De collageenvezels hebben de vorm van een suspensie in steriele fosfaatbuffer met een neutrale pH. Dit product wordt meestal aangeboden in een standaard 4% -oplossing (Autologen) of een 6% crosslinked-vezel (Autologen XL), maar kan ook een voor een bepaalde patiënt geordende concentratie hebben. Aangezien het materiaal van de huid van de patiënt is gemaakt, mogen in theorie geen allergische en immunologische reacties op hem ontwikkelen en kan hij geen drager zijn van ziekten.

Autologen wordt aangeboden voor de behandeling van rimpels op het gezicht, contourdefecten van de dermis en littekens. Het wordt geïnjecteerd in de middelste laag van de dermis met een naald van kaliber 27-30 G. Injectie op de gewenste diepte veroorzaakt een mild wit worden van de bedekkende huid. De suspensie bevat geen lokaal verdovingsmiddel, dus de injectie kan pijnlijk zijn. Een retrospectieve analyse van de procedure bij 25 patiënten liet correctie van de plooien op het gezicht zien gedurende maximaal 3 maanden na een enkele injectie in 50-75% van de gevallen en gedurende maximaal 6 maanden bij 50%. Deze resultaten werden niet herhaald door andere gebruikers.

Het belangrijkste nadeel van Autologen is dat de huid zelf van de ontvanger moet worden genomen. Vroeger werd de huid die achterbleef na blepharoplasty, facelift, wenkbrauwen, abdominoplasty, revisie van littekens en andere cosmetische operaties eerder gebruikt. Na ontvangst van het weefsel kan het maximaal 2 weken worden ingevroren of onmiddellijk naar het laboratorium van het bedrijf worden gestuurd. De opbrengst is ongeveer 1 ml per 5 cm2. Beperkte histopathologische studies hebben geen significante inflammatoire respons op de toediening van Autologen onthuld. Voor het evalueren van langetermijnresultaten zijn aanvullende klinische onderzoeken vereist.

Materialen afgeleid van homoloog menselijk weefsel

De celvrije matrix van menselijke huid (AlloDerm)

De toename van het volume aan zachte weefsels met behulp van homotypen leverde verschillende resultaten op. Hoewel autografts over het algemeen de voorkeur hebben, is hun gebruik beperkt tot complicaties van het donorbed. AlloDerm (vervaardigd door LifeCell Corp, VS) is een celvrije huidmatrix, geproduceerd uit de menselijke schil, verkregen in Amerikaanse weefselbanken. Het transplantaat wordt ingevroren-gedroogd zonder de intercellulaire matrix te beschadigen en de structurele en biochemische integriteit van de dermis en het basale membraan wordt daarin behouden. Cellen worden verwijderd door hun bindingen met de matrix los te maken en veranderingen in calciumconcentraties, ionsterkte en zuurgraad, gecombineerd met het gebruik van gebufferde detergentia met laag molecuulgewicht. Als resultaat van dit proces wordt een niet-immunogene ent verkregen. Het blijft stabiel in bevroren toestand gedurende 2 jaar en herstelt het watergehalte gedurende 10-20 minuten in fysiologische zoutoplossing of Ringer-lactaatoplossing onmiddellijk voor gebruik.

In klinische omstandigheden werd AlloDerm voor het eerst gebruikt bij de behandeling van diepe brandwonden. Sindsdien is het gebruikt in verschillende cosmetische en reconstructieve bewerkingen als materiaal om het volume van zachte weefsels te vergroten. De ervaring met het gebruik van AlloDerm voor lipvergroting, correctie van nasolabiale en buccale labiale vouwen, evenals plooien boven de neusbrug, was bevredigend. De grondbereiding werd ook gebruikt als een implantaat voor het uitlijnen van ingeklapte littekens.

Om nasolabiale plooien te corrigeren, wordt een stukje AlloDerm 3 x 7 cm diagonaal in twee driehoeken gesneden. Elk segment wordt na rehydratatie langs de lange as gedraaid. Sommige chirurgen fixeren de vrije randen van het transplantaat met absorbeerbare vezels. In dergelijke situaties moet echter een minimale hoeveelheid hechtmateriaal worden gebruikt om ontsteking te voorkomen. De incisies worden gemaakt in de hoeken van de lip in de groef aan de basis van de neusgaten; een lift creëert een subcutane tunnel. Vervolgens wordt er een transplantaat doorheen getrokken en wordt een zorgvuldige massage uitgevoerd om het transplantaat goed langs de tunnel te plaatsen. De incisies worden dichtgenaaid. Gedurende enkele dagen lokaal en oraal toegediende antibiotica.

Atrofische periorale plooien kunnen worden gecorrigeerd door de lippen te vergroten met AlloDerm. Meestal wordt een stuk van 3 x 7 cm van het transplantaat gebruikt, dat na rehydratatie wordt gevouwen, zoals hierboven beschreven. Overtollige transplantatie kan worden gesneden om de gewenste vorm en dikte te verkrijgen. Het gebruik van hechtingen om de vorm van het transplantaat te behouden, moet zo veel mogelijk worden geminimaliseerd. Sommige chirurgen installeren het transplantaat zonder naden, waardoor het de vorm van een tunnel kan aannemen. Kleine delen van het mondslijmvlies worden gemaakt, een beetje lateraal dan de mond commissuur, en een submukeuze tunnel wordt botweg gecreëerd onder de rand van de rode rand van de lip. Het is noodzakelijk om voorzichtig te handelen, om de circulaire spier van de mond niet te beschadigen. Vervolgens wordt het transplantaat in een tunnel uitgevoerd en gelijkmatig geplaatst door de lippen te masseren. Het overtollige materiaal wordt afgesneden en de incisies worden genaaid. Het maximale oedeem in het gebied van het transplantaat ontwikkelt zich 3 dagen na de operatie. Gedurende enkele dagen wordt lokale en systemische antibioticatherapie uitgevoerd. Patiënten met een virale infectie bij de anamnese worden geadviseerd om preventief aciclovir te krijgen.

Overgevoeligheid en infecties die verwijdering van de transplantatie vereisen, zijn zeldzaam. Er is een rapport van een vermindering van het volume op het gebied van exploitatie met 30-50% na 1 jaar. Er zijn ook twee rapporten over het behoud van transplantaten in 65-70% van de gevallen na 18 maanden in mobiele gebieden en ongeveer 100% behoud van volume in vaste gebieden in 2 jaar. Deze vroege meldingen van een lange levensduur werden in het algemeen door de klinische praktijk weerlegd. De meeste chirurgen die dit materiaal gebruiken, rapporteren over het behoud ervan gedurende 6-18 maanden.

Homoloog injecteerbaar collageen (dermalogeen)

Dermalogen (vervaardigd door Collagenesis Inc., VS) is een injecteerbare vezel van menselijk collageen in suspensie; het wordt bereid in aseptische omstandigheden van menselijk donorweefsel verkregen in weefselbanken van de Verenigde Staten. Het gebruik van het medicijn wordt gereguleerd door het Office for Control and Quality of Food and Drugs, als een transplantatie van menselijk weefsel. Evenals Autologen is de Dermalogen-suspensie acellulair met behoud van intacte collageenvezels. Donormateriaal wordt geselecteerd en intensief verwerkt om de mogelijkheid van het dragen van infectieuze agentia te voorkomen. De indicaties en methoden voor het aanbrengen van Dermalogen zijn identiek aan die voor Autologen, maar zonder dat de huid moet worden bemonsterd. Het wordt afgegeven in een concentratie van 3%, 4% en 5% en wordt geïnjecteerd met een naald van 30 gauge Het product wordt geleverd met een dosis voor de huidtest, die 72 uur vóór de operatie moet worden gedaan. Voorlopige gegevens duiden op het behoud van de vorm van het correctiegebied binnen 6-12 weken. Gegevens over de langetermijnresultaten van het gebruik van Dermalogen zijn echter nog niet verkregen.

Materialen ontvangen niet van een persoon

Injecteerbaar rundercollageen

In 1977, Kparr et al. De eerste die rapporteert over de ontwikkeling van een sterk gezuiverd collageenpreparaat uit runderhuid. Ze injecteerden gezuiverd menselijk en rundercollageen in 42 patiënten gedurende 20 maanden. Het preparaat werd gezuiverd, gefiltreerd en gedialyseerd in fysiologische zoutoplossing gebufferd met fosfaatbuffer met 0,5% lidocaïne. In alle gevallen werden voorlopige testen uitgevoerd door 0,1 ml materiaal in te brengen. Complicaties waren phlegmon, pemphigus en hyperpigmentatie van de huid. Verschillen tussen menselijk en rundercollageen werden niet onthuld.

Als gevolg van gezamenlijke inspanningen in 1981 kreeg Zyderm I Collagen Implant, een injecteerbaar collageen (vervaardigd door Collagen Corp., VS) toestemming van de Food and Drug Administration voor marktverdeling. Het was het eerste niet-autonome product dat het volume weke delen dat wettelijk toegestaan is in de Verenigde Staten, heeft verhoogd. Collageen Zyderm is gemaakt van runderhuid en is een gezuiverde suspensie van collageen afgeleid van runderdermis. De vervaardiging ervan omvat zuivering, enzymatische splitsing en sterilisatie. Na zuivering wordt rundercollageen gedigereerd met pepsine en gereconstitueerd in fysiologische zoutoplossing met 0,3% lidocaïne tot een eindconcentratie van 35 mg / ml. Tijdens dit proces worden de meeste antigene determinanten verwijderd uit de telopeptidegebieden van het molecuul zonder de natuurlijke spiraalstructuur te verstoren, die rundercollageen meer compatibel maakt met menselijke weefsels. Intact en bijna niet-specifiek spiraalvormig deel van het product op 95-98% bestaat uit type I collageen en 2-5% uit type III collageen.

De belangrijkste beperking van de toediening van Zyderm is kortetermijncorrectief effect als gevolg van een snelle resorptie van het implantaat. Om dit probleem te verhelpen, werden meer geconcentreerde preparaten, Zyderm II en Zyplast, geïntroduceerd. Zyplast is collageen, vernet met glutaaraldehyde, dat de levensduur verlengt en de antigeniciteit vermindert. In tegenstelling tot Zyderm I en Zyderm II is Zyplast hoofdzakelijk ontworpen voor injecties diep in de dermis. In een vergelijkende studie vonden Zyplast en Zyderm Kligman en Armstrong Zyplast stabieler. Het veroorzaakt echter een grotere ontstekingsreactie met fibroblastinfiltratie en collageenafzetting, terwijl de bulk van Zyderm na 3 maanden zonder fibroblastreactie oplost. Zelfs Zyplast vereist, ondanks zijn relatief hoge duurzaamheid, herhaalde injecties.

Patiënten worden getest door subcutane injectie van 0,1 ml materiaal in het palmaire deel van de onderarm. De plaats van toediening wordt na 48-72 uur en na 1 maand onderzocht. Het ontwikkelen van roodheid, densificatie of beide symptomen na 6 uur is een positief testresultaat en contra-indicatie voor het gebruik van het implantaat. Het is gerapporteerd over 3-3,5% van de frequentie van positieve huidtesten en 1,3 - 6,2% van fout-negatieve resultaten. Daarom wordt aanbevolen om na 2-4 weken een herhalingstest uit te voeren. Therapeutische injecties kunnen worden gestart 2 tot 4 weken na het negatieve resultaat van een herhaalde huidtest.

Met de introductie van collageen-geassocieerde bijwerkingen zoals tijdelijke erytheem, oedeem, ecchymose, lokale cutane necrose, lokale granulomateuze reactie en de vorming van een abces. Gemakkelijke voorbijgaande erytheem kan snel na de toediening van het geneesmiddel worden verwacht. Er werd aangetoond dat de incidentie van huidflap necrose secundair aan de schending van de slagaderlijke bloedtoevoer na injectie van Zyplast diep in de dermis 0,09% is. De vorming van abcessen is geassocieerd met overgevoeligheid. De behandeling van pijnlijke, gespannen cysten bestaat uit dissectie en drainage. Deze complicatie is zeldzaam (4: 10000) en kan meer dan 2 jaar duren. In verschillende onderzoeken werden circulerende antilichamen tegen Zyderm gedetecteerd bij een aantal patiënten na eenmalige of meervoudige injecties. Er werd gevonden dat deze circulerende antilichamen tegen rundercollageen kruisreageren met humaan collageen. Sensibilisatie kan worden geassocieerd met eerdere injecties of met gegeten rundvlees. Mensen met HLA-antigeen DR4 kunnen genetisch meer vatbaar zijn voor overgevoeligheid.

Implantaat met gelatineuze basis

Spangler in de jaren 50 van de vorige eeuw meldde de eerste toepassing van fibrineschuim, als een injecteerbaar vulmiddel voor littekens en vouwen in het gezicht. Fibrine-schuim was een product van plasmafractionering met fibrinogeen en protrombine. Na de introductie van teruggetrokken littekens trad er neerslag van fibrine, fibroblast infiltratie en de vorming van een nieuw collageen op. Op basis van dit concept verbeterde Gottlieb een techniek door gelatine, aminocapronzuur en plasma te gebruiken. Gelatine diende om het teruggetrokken litteken te verhogen en stolselvorming bevorderde; met aminocapronzuur gestabiliseerd fibrine, onderdrukking van fibrinolyse en de door het plasma aan de patiënt geleverde stollingsfactoren. Het implantaat met de gelatineuze basis Fibrel (vervaardigd door Mentor Corp., VS), dat de ontwikkeling van deze techniek is, werd in 1987 door het Office of Control and Quality of Food and Drugs verkocht. Het wordt verkocht als een kit bestaande uit een gelyofiliseerd mengsel van 100 mg van een resorbeerbaar poeder van gelatine en 125 mg e-aminocapronzuur. Varkensvleesgelatine wordt gebruikt, daarom is het noodzakelijk om een huidtest uit te voeren, die na een maand wordt geëvalueerd. Bij sommige patiënten met allergische reacties op Zyderm veroorzaakt het gebruik van Fibrel geen overgevoeligheid. Fibrel ontving erkenning, voornamelijk voor intradermale toediening met het doel van correctie van teruggetrokken littekens. Significant fibreuze littekens kunnen niet goed worden opgeheven met Fibrel. Dunne plooien op de oogleden, lippen en rimpels van photodamage reageren ook slecht op Fibrel-injecties vanwege de viscositeit van het implantaat en de ontstekingsreactie.

De studie van correctie van littekens en plooien bij 321 patiënten gedurende 5 jaar toonde het behoud van het resultaat in 2 jaar in 80% van de gevallen en in 50% na 5 jaar. Dergelijke bijwerkingen zoals lokaal erytheem, oedeem, pruritus, blauwe plekken en pijn zijn gevonden. Met de introductie van Fibrel 288-patiënten werden geen belangrijke systemische bijwerkingen vastgesteld. Hoewel er een rapport is dat Fibrel minder allergeen en immunogeen is dan rundercollageen, heeft het gebruik ervan meer tijd nodig om plasma te bereiden en te ontvangen. In combinatie met groter ongemak dan met collageeninjecties beperkten deze factoren het gebruik van Fibrel.

Gel Hylan B (Hylaform)

De biocompatibiliteit van het hyaluronzuurmolecuul, in combinatie met zijn onoplosbaarheid in water en de stabiliteit tot afbraak en migratie, maakte deze substantie een aantrekkelijk middel voor het verhogen van het volume van de dermis.

Het molecuul heeft geen specifieke of weefselspecificiteit, omdat de chemische structuur van dit polysaccharide hetzelfde is in alle diersoorten. Hylaform (fabrikant Biomatrix Inc., VS) is een gezuiverd preparaat van hyaluronzuur van dierlijke oorsprong, afgeleid van de hanenkam. Dit medicijn wordt gebruikt om ingesloten huidlittekens, rimpels en rimpels te behandelen. Gel Hylaform wordt geproduceerd in een concentratie van 5,5%. Voor maximale correctie is meestal een reeks injecties vereist. Complicaties zijn tijdelijke lokale erytheem-, hematoom- en knobbelvorming. Hylaform is beschikbaar in Europa, Canada en andere landen, maar is nog niet geautoriseerd door het Office of Control and Quality of Food and Drugs.

Restylane

Restylane (fabrikant Q-Med, Zweden) - een verknoopt, gestabiliseerd, zonder dieren hyaluronzuurgel van de derde generatie met hoog molecuulgewicht (20 mg / ml) verkregen door fermentatie van bacteriën. Het wordt verkocht in steriele spuiten met 0,7 ml materiaal. Het geneesmiddel wordt toegediend in de lederhuid om een gemiddelde diepte van 27 kaliber naald G of 30 G. In Europa wordt gebruikt voor het corrigeren van rimpels tussen de wenkbrauwen, nasolabiaalplooien, orale commissuren, trekken posleugrevyh littekens, en lipvergroting. Tot 50-80% van het correctievolume blijft na 6 maanden bestaan. De belangrijkste complicaties zijn erytheem en oedeem op de injectieplaats. Net als Hylaform lost dit geneesmiddel na verloop van tijd op. In de Verenigde Staten is Restylane niet te koop.

Resoplast

Resoplast (vervaardigd door Rofil Medical International BV, Nederland) is het eerste injecteerbare collageenimplantaat in Europa. Resoplast is samengesteld uit monomoleculair rundercollageen en is verkrijgbaar in 3,5% en 6,5% -oplossing en vereist huidtesten. De indicaties, de techniek van introductie en resultaten zijn vergelijkbaar met die voor Zyderm of Zyplast. Dit medicijn is momenteel niet beschikbaar in de Verenigde Staten.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.